-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2021 06 04 /13:19

Gegužę – beveik 1 tūkst. pranešimų dėl reakcijų į vakcinas, vienas miokardito atvejis

Per 5 mėnesius nuo vakcinacijos pradžios Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba (VVKT) sulaukė 3565 pranešimų apie įtariamas nepageidaujamas reakcijas į vakciną nuo COVID-19, tai sudaro 0,23 proc. nuo visų vakcinacijų. Per gegužę VVKT sulaukė 986 tokių pranešimų, iš kurių viename informuota apie miokarditą – širdies raumens uždegimą. Lietuvoje apie tokią būklę po vakcinacijos pranešta pirmąjį kartą.

„Per gegužės mėnesį VVKT gavo 986 pranešimus apie Lietuvoje pasireiškusias įtariamas nepageidaujamas reakcijas, susijusias su vakcinų nuo COVID-19 ligos vartojimu“, – penktadienį per spaudos konferenciją pranešė VVKT viršininkas Gytis Andrulionis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gytis Andrulionis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gytis Andrulionis

Skaičiuojant visą vakcinacijų skaičių, pranešančių apie nepageidaujamas reakcijos po pasiskiepijimų mažiau, sakė jis.

„Absoliutus skaičius didėja, jis – nuosekliai didėjantis, nes didėja vakcinuotų asmenų skaičius, tačiau mažėja pranešančių asmenų procentas“, – kalbėjo G.Andrulionis.

Sunkių reakcijų – 48

Per gegužę, pasak jo, nuo COVID-19 paskiepytas rekordinis skaičius žmonių:

„Gegužės mėnuo buvo rekordinis, buvo atlikta 619 765 vakcinacijos, dviem dozėm per šį mėnesį buvo paskiepyti daugiau kaip 290 tūkst. asmenų.“

Iš 986 pranešimų apie nepageidaujamą poveikį po vakcinacijos 370 jų susiję su „Comirnaty“ vakcina nuo COVID-19, 101 – su vakcina „COVID-19 Vaccine Moderna“, 483 – su vakcina „Vaxzevria“, 29 – su vakcina „COVID-19 Vaccine Janssen“.

3-ijuose pranešimuose vakcina nebuvo nurodyta.

„Iš 986 pranešimų 938 pranešimai klasifikuoti kaip lengvi ir vidutinio sunkumo, 48 – kaip sunkūs“, – kalbėjo G.Andrulionis, pridurdamas jog pranešimų sulaukta iš asmenų, kuriems nuo 17 iki 95 metų.

VVKT inf./Informacija apie gegužę gautus pranešimus
VVKT inf./Informacija apie gegužę gautus pranešimus

VVKT Farmakologinio budrumo ir apsinuodijimų informacijos skyriaus vyresnioji patarėja Rugilė Pilvinienė teigė, kad kovo, balandžio ir gegužės mėnesiais gautų pranešimų apie nepageidaujamas reakcijas srautas visiškai koreliuoja su vakcinacijos mastais.

„Didėja vakcinuotų žmonių srautas ir didėja teikiamų pranešimų skaičius“, – sakė ji.

Daugiausiai pranešimų iš pasiskiepijusių „Vaxzevria“

R.Pilvinienė teigė, kad apie nepageidaujamus poveikius dažniau praneša tie, kurie skiepijosi „Vaxzevria“ vakcina, nors ne ja daugiausiai susiskiepijama žmonių.

„Nors ji nėra lyderis vakcinacijos prasme, vakcinų suvartojimo skaičiaus požiūriu, tačiau pranešimų vis dar teikiama gana daug“, – kalbėjo ji ir teigė, kad tai nebūtinai rodo kokias nors vakcinos saugumo problemas.

Dauguma gyventojų, pranešusių apie nepageidaujamas reakcijas po vakcinacijos, informavo apie skausmą, patinimą ir paraudimą injekcijos vietoje, rankos skausmą, šaltkrėtį, galvos skausmą, bėrimą ir karščiavimą.

Dažniausiai šios reakcijos buvo lengvos arba vidutinio sunkumo ir praeidavo po kelių dienų.

Kalbant apie rečiau pasitaikiusias reakcijas, pasiskiepijusi „Comirnaty“ vakcina pranešė apie limfmazgių reakcijas – jų skausmą, padidėjimą, pažasties srities ištinimą, pasiskiepijusieji „Vaxzevria“ vakcina pranešė apie mieguistumą, nemigą, orientacijos sutrikimus ar streso sukeltas reakcijas.

„Jas žmonės ir šiaip patiria, bet vakcinacija, matyt, tuos pojūčius sustiprina“, – svarstė R.Pilvinienė.

Miokarditas pasireiškė jaunam žmogui

Tarp ypatingų nepageidaujamų reakcijų, su kuriomis susidūrė pasiskiepijusi nuo COVID-19, paminėtinos: veido, liežuvio, galūnių ar kūno paralyžius, arterinio kraujo spaudimo padidėjimas, tachikardija, nemiga ar priešingai – mieguistumas, miokarditas, periferinis veido paralyžius, juostinė pūslelinė, alpulys, anafilaksija.

„Scanpix“ nuotr./„Moderna“, „Pfizer/BioNTech“ ir „AstraZeneca“ vakcinos
„Scanpix“ nuotr./„Moderna“, „Pfizer/BioNTech“ ir „AstraZeneca“ vakcinos

Apie anafilaksiją po vakcinacijos pranešė du asmenys, kurių vienas skiepijosi „Comiranty“, kitas – „Vaxzevria“ vakcina, apie miokarditą – vienas asmuo, pasiskiepijęs „Moderna“ vakcina.

„Tai jaunas 20 metų vaikinas, gydytas stacionare, visapusiškai pilnai ištirtas dėl kitų širdies ligų“, – teigė R.Pilvinienė.

Labai panašu, kad tai yra susiję su vakcinacija.

Jaunam žmogui pasireiškusį miokarditą ji siejo su vakcinacija:

„Labai panašu, kad tai yra susiję su vakcinacija, nes kitų priežasčių, paaiškinančių, kodėl jaunam dvidešimtmečiui vaikinui tai galėjo nutikti, iš tiesų nėra.“

Lietuvoje tokio pobūdžio pranešimų iki šiol nebuvo gauta.

Asmuo, pasak R.Pilvinienės, pasveiko, yra išleistas į namus.

VVKT sulaukė kelių dešimčių pranešimų apie alpimus – šeši jų traktuotini kaip sunkūs.

Nuotolinė spaudos konferencija:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius