Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 09 22

Per karantiną plušėjęs odontologas jaučia nuoskaudą: kodėl 200 eurų vertės atostogų nusipelnė tik biudžetininkai?

Rudenį didžioji dalis Lietuvos medikų gali pasinaudoti valstybės jiems skirtomis 200 eurų subsidijomis atostogoms. Tačiau per karantiną būtinąją odontologinę pagalbą teikęs ir savo sveikata rizikavęs gydytojas odontologas Vitoldas liko it musę kandęs – jam nemokamas poilsis nepriklauso, nes dirba privačioje klinikoje. „Jaučiuosi apgautas ir diskriminuojamas“, – 15min prisipažino odontologas.
Odontologija
Odontologija/ Asociatyvi nuotr. / 123RF.com nuotr.

Vitoldas pasakojo, kad kartu su bendradarbiais, rizikuodamas savo sveikata ir gerove, teikęs būtinąją odontologinę pagalbą karantino metu. Sužinojęs iš žiniasklaidos, kad gali pasinaudoti 200 eurų kompensacija atostogoms Lietuvoje rugsėjo 1–lapkričio 30 dienomis, jis apsidžiaugė ir susisiekė su viena apgyvendinimo įstaiga Druskininkuose. Tačiau džiaugsmą greitai pakeitė nusivylimas ir nuoskauda: Vitoldo licencijos numerio Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) teiktuose sąrašuose nėra.

„Pavyko išsiaiškinti galimas priežastis su Ekonomikos ir inovacijų ministerijos vyr. specialistu. Pasirodo, dirbu privačioje įstaigoje, kuri nesudariusi sutarties su Valstybine ligonių kasa (VLK), kitaip sakant, dirbu nebiudžetinėje įstaigoje. Mano klausimas: kodėl esu diskriminuojamas, nors su pandemija kovojau pirmose gretose, suteikiau būtinąją odontologinę pagalbą Kauno pacientams, kuomet ją suteikti atsisakydavo biudžetinių įstaigų gydytojai?“ – retoriškai paklausė odontologas.

Dėl tokio valdžios sprendimo jis teigia besijaučiantis apgautas ir diskriminuojamas. Ir ne tik jis vienas – yra daugiau tokių, panašaus likimo.

„Kita vertus, pamąsčiau, gal privačiame sektoriuje tomis dovanomis turėtų pasirūpinti įmonės savininkas, bet tuomet reikėjo pristatant projektą tą ir pasakyti. Vieno nesuprantu, kodėl turi būti išskirti ir privilegijuoti valstybinėse įstaigose dirbantys? Ar tie, dirbantys privačiame sektoriuje, mažiau rizikavo? Negana to, privatus sektorius juk ir finansiškai labiausiai nukentėjo“, – stebėjosi Vitoldas.

15min užklausos sulaukusi SAM pasiūlė kreiptis į Ekonomikos ir inovacijų ministeriją, nes už šios priemonės įgyvendinimą atsakinga yra būtent ji.

Atsakydama į užklausą, Ekonomikos ir inovacijų ministerijos Ryšių su visuomene skyriaus vyriausioji specialistė Ligija Kliunkienė priminė, kad kompensaciją atostogoms galinčių gauti sveikatos sistemos darbuotojų sąrašas iš pradžių buvo dar siauresnis – jis neseniai praplėstas. Ministerija, anot jos, kartu su savivaldybėmis bei SAM tarėsi dėl sąrašo praplėtimo, kad kompensacija galėtų pasinaudoti visi sveikatos apsaugos sistemos darbuotojai, kurie dirbo karantino metu, kovodami su koronavirusu.

„Atostogų kompensacijų gavėjų ratas buvo praplėstas, pavyzdžiui, įtraukti su pandemija kovoję nelicencijuojami medicinos darbuotojai. Į atostogų kompensacijai gauti sąrašą taip pat įtraukti viešojo sektoriaus gydytojai odontologai, gydytojai odontologai specialistai ir burnos priežiūros specialistai, kurie karantino metu teikė būtinąsias paslaugas. Šį sąrašą sudarė SAM pagal informacinėje sistemoje „Sveidra“ esančią informaciją“, – teigė L.Kliunkienė.

Ji priminė, kad medicinos srities specialistai, turintys galiojančią licenciją, turizmo paslaugomis gali pasinaudoti tiesiog atvykę į turizmo paslaugų teikimo vietą su savo asmens dokumentu ir licencijos numeriu. Nelicencijuotas medicinos personalas paslaugomis pasinaudoti gali gavęs savivaldybės per darbovietę perduotą popierinį atostogų kuponą. Jį ir asmens dokumentą tereiks pateikti turizmo paslaugų teikimo vietoje.

„Atkreipiame dėmesį, kad ši priemonė nėra parama medicinos sektoriui – taip medikams norima atsidėkoti už darbą pandemijos metu ir suteikti rudenį galimybę šiek tiek pailsėti. Kartu norime paskatinti per karantiną nukentėjusį ir vis dar sunkumų patiriantį turizmo verslą Lietuvoje, kad jis gautų daugiau įplaukų ne turistinio sezono metu.

Odontologų veikla karantino metu apskritai buvo uždrausta, tad į šį sąrašą buvo įtraukti tik nemokamą būtinąją pagalbą karantino metu teikę viešojo sektoriaus gydytojai odontologai, gydytojai odontologai specialistai ir burnos priežiūros specialistai“, – paaiškino Ekonomikos ir inovacijų ministerijos atstovė.

Pasak jos, verslo atstovai, įskaitant ir medicinos paslaugas teikiančias įmones, gali naudotis beveik visomis pagalbos verslui priemonėmis: palūkanų kompensacija, nuomos mokesčio kompensacija, lengvatinėmis paskolomis ir kitomis. Esamos priemonės jau buvo tikslinamos kelis kartus, atsižvelgiant į verslo poreikius ir specifiškumą: pavyzdžiui, buvo praplėstos galimybės kreiptis dėl nuomos kompensavimo įmonėms, kurių veikla buvo ne tik uždrausta, bet ir apribota, buvo sudarytos sąlygos pasinaudoti kreditinėmis sąskaitomis, didinamos sumos ir pan.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius