Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 29

Per karantiną remonto niekas nedraudžia: dirbti ir mokytis triukšme nepajėgiantiems vilniečiams siūlo tartis su kaimynais

Vilniaus Užupyje gyvenantis Audrius – vienas iš tų daugiabučių gyventojų, kuriems karantino metu tenka dirbti namuose už sienos netylant remonto garsams. Per pandemiją daugybei žmonių butai tapo ir biurais, ir mokyklos klasėmis, tačiau jokių papildomų nurodymų dėl ramybės niekas neįvedė. Ir nesvarsto tokių įvesti. Vienintelis patarimas neapsikenčiantiems – ieškoti sutarimo su kaimynais.
Remontas
Remontas / 123RF.com nuotr.

Du kaimynai vienu metu ėmėsi remonto viename iš Vilniaus Krivių g. daugiabučių. Arčiausiai esantiems kaimynams tai tapo tikru pragaru, kai visą dieną esi priverstas dirbti namuose netylant gręžimo, griovimo, kalimo darbams.

Susitarti, deja, nepavyko

„Tas triukšmas neišvengiamas. Bandėme čia tartis gražiuoju su kaimynais. Su vienu šiek tiek pavyko kompromisų ieškoti, o su kitu buto savininku – ne, jis visiškai nepriima jokių kompromisų, sako, kad kada gauna statybininkus, tada ir vyksta darbai.

Name gyvena ir šeimos su mažais vaikais, iš namų dirbame, mano du vaikai mokosi nuotoliniu būdu. Kartais tai yra tiesiog misija neįmanoma, vaikai suirzę, pikti. Blogai, dirbti tikrai iššūkis“, – apie mėginimus tartis pasakojo Audrius.

Bandėme tartis gražiuoju su kaimynais. Su vienu pavyko kompromisų ieškoti, o su kitu – ne, jis nepriima jokių kompromisų, sako, kad kada gauna statybininkus, tada ir vyksta darbai.

Jis kreipėsi į Vilniaus miesto savivaldybę telefonu, tačiau išgirdo, kad Vyriausybė nepriėmė jokių sprendimų dėl triukšmo karantino metu gyvenamuose namuose.

Nieko nedarė ir savivaldybė, todėl galioja ta pati tvarka, kokia buvo visada. Vadinasi, remonto darbai yra leidžiami iki 18 val. vakaro.

„Paklausiau, kaip galima šitą dalyką pajudinti iš esmės, nes karantine gyventi visiems gali tekti dar labai ilgai. Man buvo pasiūlyta savivaldybei parašyti oficialų laišką el. paštu su prašymu svarstyti. Tą ir padariau“, – sakė Audrius.

Siūlo tris valandas remontui

Savo laiške savivaldybei užupiškis paminėjo, kad vykstantys remonto darbai apsunkina, o kartais ir padaro neįmanomu tiek mokymąsi, tiek darbą.

„Taip pat nuolat keliamas triukšmas visą dieną kenkia sveikatai. Žmonės neturi alternatyvų, kur išeiti dirbti ar mokytis, biurai ir mokyklos ar kavinės – uždaryti. Prašau sugriežtinti statybų keliamo triukšmo reikalavimus“, – savivaldybei rašė Audrius ir pridėjo savo siūlymą – kad galima būtų leisti triukšmą keliančius darbus vykdyti tris valandas po pietų, kai būna pasibaigusios mokinių pamokos.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Nuotolinis mokymasis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Nuotolinis mokymasis

Audrius sako suprantąs, kad visiškai remonto darbų niekas nei gali, nei nori uždrausti, tačiau labai norėtų nustatytų konkrečių valandų, kada galbūt galima tokius darbus vykdyti.

Tuomet esą ir kiti kaimynai galėtų planuoti nuotolinius susitikimus, darbinius pokalbius ir pan.

„Palikti taip, kaip yra, būtų neatsakinga. Mes uždarėme kavines, prekybos centrus ir kitką dėl karantino. Bet statybinį sektorių palikome taip, kaip buvę“, – kalbėjo Audrius.

Jis svarstė ir tai, kad triukšmo klausimai Lietuvoje paliekami labai dažnai tokiai lyg ir savireguliacijai.

Iš patirties gyvenant Skandinavijos šalyse, Audrius minėjo tai, kad ten net vaikų gimtadieniai dieną derinami su kaimynais.

Lietuvoje įrodyti, kad triukšmas trukdo ir net kenkia, yra itin sudėtinga.

Mes uždarėme kavines, prekybos centrus ir kitką dėl karantino. Bet statybinį sektorių palikome, kaip buvę.

Taisyklių nekeičia

Ir šįkart Vilniaus savivaldybė realios pagalbos Audriui nepasiūlė.

Jam atsiųstame atsakyme teigiama, kad savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu yra nustatyta, jog statybos darbai, kurių metu skleidžiamas triukšmas, leidžiami darbo dienomis nuo 7 val. iki 18 val., o poilsio ir švenčių dienomis nuo 9 val. iki 17 val.

Taip pat savivaldybė priminė, kad nutarime dėl karantino nurodyta, jog darbas turi vykti nuotoliniu būdu, nebent jį būtina atlikti darbo vietoje.

123RF.com nuotr./Remontas
123RF.com nuotr./Remontas

„Remonto, statybos darbai dėl savo specifikos negali būti organizuojami nuotoliniu būdu. Karantino metu nenumatytas draudimas fiziniams ir juridiniams asmenims vykdyti statybos, remonto darbus.

Karantino metu nėra nustatyti apribojimai atlikti remonto, statybos darbus leidžiamu metu t. y. darbo dienomis nuo 7 val. iki 18 val., o poilsio ir švenčių dienomis nuo 9 val. iki 17 val.“, – rašoma gyventojui persiųstame atsakyme.

Karantino metu nenumatytas draudimas fiziniams ir juridiniams asmenims vykdyti statybos, remonto darbus.

Vilniaus miesto savivaldybė pripažįsta nuo pat karantino pradžios pernai kovą gaunanti pranešimų dėl triukšmo, kylančio statybų, remonto metu, todėl esą kreipėsi į Sveikatos apsaugos ministeriją, kad pastaroji priimtų sprendimus.

Tačiau gavo atsakymą – „triukšmo, kylančio atliekant statybos darbus gyvenamosiose patalpose ir gyvenamosiose teritorijose, reguliavimo ir kontrolės funkcija priskirta savivaldybių administracijoms“.

Vis dėlto, kadangi karantinas galioja visoje šalyje, savivaldybės įsitikinimu, ir sprendimus turėjo priimti ne ji, o ekstremalios situacijos valstybės operacijų vadovas.

„Suprantame, kad triukšmo poveikis gali daryti neigiamą įtaką Jūsų gyvenimo ir poilsio kokybei, tačiau pirmiausiai turime siekti santarvės ir abipusio supratimo.

Jei atliekami remonto, statybos darbai laikantis Įsakyme nustatyto leidžiamo statybos darbų, kurių metu skleidžiamas triukšmas, pradžios ir pabaigos laiko, Jūs galite geranoriškai susitarti su atsakingais asmenimis ir suderinti remonto, statybos darbų atlikimo laiką, nepažeidžiant Įsakyme nustatyto statybos, remonto darbų pradžios ir pabaigos laiko“, – rašoma atsakyme gyventojui, taip pat primenama, kad statybos sektorius per ekonomines krizes nukenčia paprastai labiausiai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilniaus miesto savivaldybė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilniaus miesto savivaldybė

Neapsikentus savivaldybė siūlo skambinti 112, pranešti per e-policiją arba susisiekti su savivaldybės Viešosios tvarkos skyriumi, tiesa, nežadama, kad pastarasis reaguos nedelsiant.

Ragina kalbėtis

Apie tai, kad jokių pakeitimų dėl triukšmo karantino metu nebus, Vilniaus miesto savivaldybė informavo ir 15min.

Pateiktame komentare teigiama, kad per karantiną maždaug penktadaliu išaugo skundų dėl triukšmo namuose dienos metu.

„Karantino laikotarpiu, kai nemažai žmonių dirba nuotoliniu būdu, natūralu, kad garsų gali būti daugiau namuose. Gyventojai raginami kalbėtis su kaimynais, informuoti apie planuojamus remontus, atsižvelgti į tarpusavio gerovę.

Karantinas išvargino ne vieną, tačiau, pavyzdžiui, sankcijos už garsą butuose dienos metu (ne vakarais, kai yra ramybės laikas), problemos neišspręstų, o galimai dar labiau supriešintų kaimynus. Šiuo sudėtingu laikotarpiu kaip niekada reikia vienybės, supratingumo ir įsiklausymo“, – komentare rašė Vilniaus savivaldybės atstovai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius