Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 12 18

Per Kaziuko ir kitas muges Vilniuje gali nebelikti vienkartinių plastiko indų šašlykams ar kavai

Vilniaus tarybos narys Lukas Savickas siūlo, kad sostinė taptų pavyzdžiu kitoms savivaldybėms ir per miesto šventes uždraustų naudoti vienkartinius plastiko indus. Toks sprendimas galėtų įsigalioti jau nuo kovo, tad su tuo tektų susitaikyti ir artimiausios Kaziuko mugės organizatoriams.
Lietuvos Šimtmečio stalas Kaziuko mugėje
Lietuvos Šimtmečio stalas Kaziuko mugėje / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Siūlau pradėti diskusiją, kad mūsų miesto šventės galėtų būti draugiškesnės aplinkai ir kad po švenčių mes nepaliktume vienkartinio plastiko kalnų. O pasiūlymo, kuris įsigaliotų nuo kovo mėnesio, esmė yra labai paprasta – atsisakyti vienkartinio plastiko, kaip tai apibrėžta Europos Sąjungos direktyvoje, gaminių naudojimo mūsų miesto šventėse ir švenčių prekybos vietose užtikrinti atliekų rūšiavimą“, – siūlymą pristatė Vilniaus tarybos „valstietis“.

Jo teigimu, jau per artimiausias savaites reikėtų surengti diskusijas su verslu, kurio atstovai dalyvauja miesto šventėse.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lukas Savickas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lukas Savickas

L.Savickas sakė, kad atsisakyti plastikinių indų ir įrankių viešuosiuose renginiuose nuo Naujųjų apsisprendė Panevėžys, Joniškio rajonas.

Kovo 1 dieną yra gana simbolinė – paprastai pirmąjį kovo savaitgalį Vilniuje vyksta Kaziuko mugė. Tad, jeigu sprendimas bus priimtas, jis įsigalios gana simboliškai – per vieną didžiausių viešų miesto švenčių. Šiemet Kaziuko mugė Vilniuje vyks kovo 6-8 dienomis.

Klausimo pateikimui Vilniaus taryba pritarė, toliau jį svarstys komitetai.

Meras Remigijus Šimašius priminė, kad sprendimo įsigaliojimas Kaziuko mugės metu turėtų simbolinę reikšmę, nes į miesto šventes susirenka daugybė žmonių, tačiau didžiausios problemos kyla ne čia. Tarkim, maratonų metu, per tokias šventes kaip Kaziuko mugė plastiko atliekų krūvų mieste tikrai nelieka. Verslininkai įpareigojami šiukšles surinkti, išrūšiuoti, tačiau kur kas daugiau klausimų kelia tos vienkartinės pakuotės, kurios iškeliauja iš greitojo maisto restoranų.

O pasiūlymo esmė yra labai paprasta – atsisakyti vienkartinio plastiko gaminių, naudojamų mūsų miesto šventėse.

Tame pačiame sprendime siūloma, kad prekybos vietoje privalo būti šiukšlėms rūšiuoti skirti konteineriai (plastikui, stiklui, popieriui, mišrioms komunalinėms atliekoms), o kai prekiaujama iš kiosko, paviljono, lauko kavinėje – turi būti sudaroma sutartis dėl atliekų išvežimo. R.Šimašius paragino vis dėlto neskubėti – neprisirišti būtinai prie artimiausios Kaziuko mugės, esą svarbiau tinkamai padiskutuoti šiuo klausimu.

Dar šių metų vasarį 15min rašė, kad Žagarės vyšnių festivalyje atsisakoma vienkartinių plastikinių indų, apie tai galvoja ir Vilniaus Kaziuko mugės organizatoriai.

Vilniaus Kaziuko mugę organizuojančios įmonės „Concept Events & Media“ vadovė Vaiva Jozaitytė sakė: „Mes galvojome mugėje naudoti iš ekologiškų medžiagų pagamintus indus, kreipėsi ir partneriai, bet mes patys nusprendėme, kad tai yra per greitai ir negalime kitų priversti to daryti. Kitais metais – taip. Aš ir pati esu už tai, kad būtų naudojami ekologiški indai.“

Estijos sostinėje Taline organizuojamuose viešuose renginiuose jau nuo spalio mėnesio draudžiama naudoti vienkartinius plastikinius indus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius