Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 01 22

Per pirmąsias dvi šių metų savaites – gausu automobilių vagysčių

Didžiausia šalies draudimo kompanija „Lietuvos draudimas“ per pirmąsias dvi sausio savaites jau išmokėjo daugiau negu 300 tūkst. litų automobilių vagysčių padarytų žalų. Vidutinė automobilio vagystės žala sudaro beveik 40 tūkst. litų.

Anot bendrovės ekspertų, jaučiama tendencija, kad automobilių vagysčių daugėja. 2008 m. jų iš „Lietuvos draudimo“ klientų buvo pavogta 16 proc. daugiau negu 2007 m. Vagiamiausi, kaip ir 2007 m., išliko „VW“ ir „Audi“ markės automobiliai. Didžiausias automobilių vagysčių skaičius išlieka Vilniuje ir Kaune, praneša „Lietuvos draudimas“.

„Augantį vagysčių skaičių gali lemti pasikeitusi ekonominė situacija Lietuvoje. Jei anksčiau vagišiai pasisavindavo rečiau, tačiau daugiau brangių automobilių, tai šiuo metu stebime atvirkštinę tendenciją. Padaugėjo ir vagysčių iš automobilių“, – sakėkompleksinių žalų direktorius Gytis Matiukas.

Policijos departamento duomenimis, 2008 m. gruodį vagysčių iš automobilių padaugėjo beveik 400 atvejų, lyginant su tuo pačiu 2007 m. laikotarpiu.

Anot „Lietuvos draudimo“ eksperto, statistiškai labiausiai vagišių mėgstamas automobilis – „VW Toureg“. Iš jo dažniausiai vagiami priekiniai žibintai ir gamyklinė navigacijos sistema. Taip pat mėgstamos yra „Mercedes“ S ir CL klasės navigacinės sistemos. Šių vagysčių vidutinė vertė siekia 10 tūkst. litų. Dažnai vagiamos neintegruotos magnetolos (vidutinė žala – 1500 litų), priekinių radiatorių grotelės (900 litų), priešrūkiniai žibintai (700 litų) ir net oro pagalvės (žala gali siekti net 6,5 tūkst. litų). G. Matiukas teigia, kad žala beveik visuomet yra didesnė nei pavogto daikto vertė, nes vagiant yra apgadinamos kitos automobilio dalys ar išdaužomi stiklai.

„Vagystės iš automobilių dažnai būna suplanuotos iš anksto, nes vagišiai žino, ką iš kokios markės automobilio galima pavogti, ir specialiai ieško šių automobilių. Tačiau paskutiniu metu stebime tendenciją, kai vagišiai ima viską, ką mato salone, pradedant stiklo gremžtuku, CD diskais, ir baigiant trumpam paliktomis rankinėmis ir svarbiais dokumentais. Taigi norint visiškai apsaugoti savo automobilį nuo vagystės, reikia ne tik signalizacijos ar kasko draudimo, tačiau būti itin atidiems ir nepalikti jokių daiktų salone“, – sakė ekspertas.

Lietuvos vairuotojai vis aktyviau automobilius draudžia savanoriškuoju (kasko) draudimu. „Lietuvos draudimo“ duomenimis, vien nuo 2008 metų lapkričio mėnesio, kad bendrovė rinkai pasiūlė pasinaudoti visapusiška automobilio apsauga, besidraudžiančių kasko ir civilinės atsakomybės draudimu skaičius išaugo dvigubai. Savanoriškas transporto priemonių draudimas atlygina nuostolius, jei automobilis sugadinamas, sunaikinamas avarijoje, stichinių nelaimių ar nelaimingo įvykio metu, taip pat vagystės ar neteisėtos asmenų veiklos atveju.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius