-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 06

Per plauką nuo tragedijos: Vilniuje iš vaikų darželio išklydęs 2 metų berniukas atsidūrė magistralinėje gatvėje

Tarsi iš naujo gimusio mažamečio ir jo darželio draugų tėvai, o taip pat ir šios ugdymo įstaigos administracija sunkiai atsigauna nuo šoko, patirto sužinojus apie 2 metų berniuko „nuotykį“. Mažylį, išklydusį iš vaikų darželio ir atsidūrusį magistralinėje gatvėje, savo rankomis nuo galimos žūties išgelbėjo autobuso laukęs pensininkas. Laimingai pasibaigusi šiurpi istorija, tikimasi, privers šios ir kitų ugdymo įstaigų darbuotojus labiau pasirūpinti mažylių saugumu.
Greičio matuoklis Vilniuje
Asociatyvi iliustracija: dalis gatvių Vilniuje yra itin judrių, kur eismas vyksta gerokai didesniu nei 50km/val. greičiu. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Nemalonų prieskonį šiam nutikimui prideda ir tai, kad, tėvų teigimu, vaikų darželio administracijos atstovai iš pradžių keletą savaičių apskritai neinformavo apie įvykį. Tik paskui, priremti prie sienos įrodymais, jie pripažino faktus, prisiėmė atsakomybę ir atsiprašė dėl to, kas nutiko (ir kas dar baisesnio galėjo nutikti).

Viename privačiame Vilniaus vaikų darželyje, įsikūrusiame gamtos prieglobstyje, 2016 m. gimęs vaikas, niekieno nepastebėtas, kažkaip išėjo iš teritorijos ir savarankiškai nuklydo iki magistralinės gatvės, esančios už kelių šimtų metrų.

Pasak liudininkų, mažylis atsidūrė važiuojamojoje dalyje. Įprastai transporto srautas šioje gatvėje juda 60-80 km/val. greičiu, o kai kurie vairuotojai skrieja ir dar greičiau. Laimė, pavojingiausiai artėjusio automobilio vairuotojas mažąjį eismo dalyvį pastebėjo ir spėjo sustabdyti, o tuo metu stotelėje autobuso laukęs 72 metų senolis atskubėjo prie berniuko ir išnešė jį į saugią vietą.

Suprasti akimirksniu

  • 15min redakcijai visi konkretūs duomenys šioje istorijoje yra žinomi, tačiau įstaigos pavadinimas ir vardai bei pavardės sąmoningai nėra viešinamos: nenorima niekam pakenkti, tik siekiama atspindėti tėvų susirūpinimą dėl aplaidaus prižiūrėtojų elgesio.
  • Tikimasi, kad nieko panašaus ateityje nepasikartos.

Guvus pensininkas puikiai orientavosi ir toliau: pamanęs, kad dar nekalbantis berniukas gali būti atklydęs iš palyginti netoli esančio darželio, nuvedė jį ten ir įsitikino, kad buvo teisus. Teigiama, kad tuo metu auklėtojos šio mažylio dar nebuvo pradėjusios ieškoti, nespėjo net pasigesti.

Galima tik įsivaizduoti, kad šio vaiko ir kitiems tėvams, kurių atžalos lanko šį darželį, po kelių savaičių sužinojus visą istoriją, ėmė šiauštis plaukai.

Išgelbėto vaiko tėvai iškart nutarė nebeleisti šio mažylio į darželį, kol jo administracija nepasirūpins saugumu.

Mūsų vaikelis jau ėjo į antrą juostą, kai senolis jį pamatė ir šoko prieš mašinas jo gelbėti.

„Žmogus, buvęs stotelėje, pamatė, kaip tarsi iš niekur išėjo mūsų vaikas, visas apsisnargliavęs ir verkiantis, šaukiantis „Mama, mama...“ Mūsų vaikas išbėgo į pirmą juostą, bet vairuotojas jį pastebėjo ir sustabdė mašiną prieš pat vaiką. Mūsų vaikelis jau ėjo į antrą juostą, kai tas senelis jį pamatė ir šoko prieš mašinas jo gelbėti“, – socialinio tinklo grupėje pasakojo išgelbėto berniuko tėvas.

Didvyriu tapo 72 metų vilnietis, lemtingą minutę atsitiktinai atsidūręs įvykio vietoje.

Beje, gelbėtoju tapęs pensininkas lemtingą minutę toje stotelėje atsidūrė atsitiktinai. Pasirodo, vilnietis apmaudžiai pavėlavo į prieš tai nuvažiavusį autobusą, todėl buvo priverstas sulaukti kito.

Diskutuodamas su kitų šį darželį lankančių vaikų tėvais, vilnietis teigė, kad jo sūnaus atvejis nebuvo pirmas, kuomet mažyliai ištrūksta iš darželio teritorijos. Tėvas pasigedo įstaigos vadovybės atsakomybės: užuot kaltinus darželio auklėtojas, galbūt reikėtų pasikviesti specialistus, kurie pasidalytų patarimais apie teritorijos saugumo užtikrinimą?

Nuotrauka iš „Facebook“/Tėvai nuogąstauja, ar gamtos prieglobstyje esančio darželio tvorelė nėra pernelyg žema, o varteliai – per lengvai atidaromi.
Nuotrauka iš „Facebook“/Tėvai nuogąstauja, ar gamtos prieglobstyje esančio darželio tvorelė nėra pernelyg žema, o varteliai – per lengvai atidaromi.

Esminis tėčio noras – kad iš pastarosios klaidos būtų pasimokyta: „Vaikas vos nežuvo.“

Savo ruožtu šio vaikų darželio vadovas diskusijos grupės narius informavo, kad viešai atsiprašė abiejų dvimečio tėvų.

Atsiprašau už tokį neapdairumą ir sukeltą riziką.
Nesame abejingi ir labai stipriai išgyvename situaciją.

„Dar kartą atsiprašau už tokį neapdairumą ir sukeltą riziką. Visa komanda prisiimame atsakomybę, įskaitant ir mane. Tikimės supratimo ir bendradarbiavimo šioje visiems sudėtingoje situacijoje. Nesame abejingi ir labai stipriai išgyvename šią situaciją – tiek aš, tiek visa komanda“, – skelbia įstaigos direktorius.

Vadovas teisinosi, kad įvykio dieną neturėta visos informacijos apie „vaiko nesužiūrėjimą“, nes niekas įvykio įkarštyje nuodugniai nepabendravo su vaiką atvedusiu senoliu ir nepaprašė jo kontakto. Vis dėlto istorija buvo aptarinėjama iš lūpų į lūpų, o vėliau ir per „Facebook“, kol pagaliau atsiskleidė pilnas vaizdas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius