-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 11 30

Per pratybas tikrintas pasieniečių pasirengimas atnaujinti sienos su Lenkija kontrolę (nuotraukos)

Antradienį pasienyje su Lenkija, Valstybės sienos apsaugos tarnybos Lazdijų rinktinės kontroliuojamame sienos ruože, vyko taktinės pratybos. Jų pagrindinis tikslas – praktiškai patikrinti pasieniečių pasirengimą laikinai atnaujinti kontrolę prie šios vidinės Europos Sąjungos sienos.
Pratybos Lenkijos pasienyje
Pratybos Lenkijos pasienyje / VSAT nuotr.

Valstybės sienos apsaugo starnyba praneša, kad Lietuvai tapus Šengeno erdvės nare pasienyje su Lenkija ir Latvija nuolatiniai keliaujančiųjų patikrinimai nebeatliekami. Tačiau Lietuva, kaip ir kitos Šengeno zonai priklausančios valstybės, turi būti nuolat pasirengusi atnaujinti vidinių sienų kontrolę bei tokiu atveju tikrinti ir visus keliaujančiuosius Šengeno vidaus reisais per oro ar jūrų uostus.

Pratybų metu VSAT Lazdijų rinktinės pasieniečiai, atsižvelgdami į rizikos veiksnius, vykdė pasirinktinį į šalį iš Lenkijos atvykstančių asmenų, transporto priemonių ir daiktų patikrinimą. Tai VSAT pareigūnai atliko buvusių Kapčiamiesčio, Lazdijų ir Kalvarijos kelio bei Mockavos geležinkelių pasienio kontrolės punktų vietose.

Taktinėms pratyboms vadovavo specialiai joms Lazdijų rinktinėje sudarytas Ekstremalių situacijų valdymo centras.

Pasak Lazdijų pasieniečių, sustabdyti patikrinimui keliautojai elgėsi geranoriškai, klausimų, kodėl yra tikrinami, pasieniečiams neturėjo ir tuo nesistebėjo. Beje, pratybų metu buvo sulaikytas vienas nuo teisingumo besislapstęs asmuo.

Šengeno erdvei priklausančios valstybės yra panaikinusios tarpusavio vidaus sienų kontrolę, tačiau kiekviena šalis ją gali laikinai atnaujinti, kai yra būtina imtis tam tikrų saugumo priemonių siekiant efektyviau užkirsti kelią rimtiems vidaus saugumo ir viešosios tvarkos pažeidimams.

Tokių papildomo saugumo priemonių gali būti imamasi remiantis Šengeno sienų kodekso nuostatomis. Pavyzdžiui, lapkričio 16 – 20 d. Portugalija dėl Lisabonoje vykusio NATO viršūnių susitikimo buvo laikinai atnaujinusi vidaus sienų kontrolę.

Šių metų gegužę Latvija atnaujino vidaus sienų kontrolę dėl šioje valstybėje vykusios NATO parlamentinės asamblėjos.

Pernai tokios saugumo priemonės ėmėsi Italija, organizavusi Didžiojo aštuoneto valstybių vadovų sutikimą.

Užpernai lapkritį Šengeno zonai priklausanti Suomija laikinai atnaujino pasienio tikrinimus prie savo šalies vidaus sienų. Tai padaryta rengiantis Helsinkyje vykusiam Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos Ministrų Tarybos susitikimui.

Tų pačių metų birželį savo šalies Šengeno vidaus sienų kontrolę buvo atnaujinusi Austrija, kuri kartu su Šveicarija organizavo 2008 m. Europos vyrų futbolo čempionatą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius