Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2020 09 18

Per pratybas Vilniaus rajone treniruotasi reaguoti į Astravo AE incidentą

Per pratybas Vilniaus rajone daugiau nei savaitę trukusiuose mokymuose treniruotasi reaguoti į galimus Astravo atominės elektrinės incidentus – vykdytos antžeminės radiacinės žvalgybos ir gyventojų švarinimo pratybos.
Antžeminės radiacinės žvalgybos ir švarinimo mokymai
Antžeminės radiacinės žvalgybos ir švarinimo mokymai / VRM nuotr.

Kaip BNS penktadienį sakė vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė, ugniagesių gelbėtojų mokykloje Vilniaus rajone Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) žvalgybos komandos pareigūnai, apsirengę apsauginiais drabužiais, užsidėję dujokaukes, gavę individualius skaitmeninius dozimetrus ir pasiėmę būtinas priemones žvalgybai, išvyko nustatytu maršrutu.

„Atlikta žvalgyba Švenčionių rajone, pasienyje praktikavosi mūsų pareigūnai, kaip atlikti antžeminę žvalgybą, maršrutas buvo iki 70 kilometrų. Šiandien vyko ta dalis, kai grįžę iš antžeminės žvalgybos gelbėtojai ugniagesiai yra švarinami“, – teigė ministrė.

VRM nuotr./Antžeminės radiacinės žvalgybos ir švarinimo mokymai
VRM nuotr./Antžeminės radiacinės žvalgybos ir švarinimo mokymai

Atliekant žvalgybą imituota, kad žvalgomame ruože rasta nukentėjusių žmonių. Jie atvežti į švarinimo punktą.

Prieš patekdami į jį, visi evakuotieji iš užterštos teritorijos, taip pat ir radiacinės žvalgybos grupės nariai buvo dezaktyvuojami, t. y. specialioje palapinėje paskirstyti trys srautai, atliekamos plovimo, valymo šepečiu procedūros, galiausiai tikrinamas radiacinis fonas aplink asmenį.

Atlikta žvalgyba Švenčionių rajone, pasienyje praktikavosi mūsų pareigūnai, kaip atlikti antžeminę žvalgybą, maršrutas buvo iki 70 kilometrų.

Pagal pratybų scenarijų, evakuoti gyventojai buvo registruojami, matuojamas jų bei jų asmeninių daiktų užterštumas, jiems taip pat atlikta dezaktyvavimo efektyvumo ir skydliaukės dozimetrinė kontrolė, galiausiai švarinimo procedūros atliktos ir patiems punkto darbuotojams.

Pasak PAGD direktoriaus Sauliaus Greičiaus, pratybose statistinį gyventojų vaidmenį atliko mokyklos kursantai.

„Norime įvertinti realų laiko poreikį, per kurį kiek žmonių galima nurengti, aprengti, suregistruoti. Manyčiau, užsiėmimai įvyko sklandžiai, žiemos sąlygomis tai būtų sudėtingiau“, – žurnalistams sakė S.Greičius.

R.Tamašunienė pripažino, kad pratybas jaukia koronaviruso pandemija, tačiau jau spalį planuojama vykdyti ir kitą pratybų serijos etapą – gyventojų informavimą apie branduolinį incidentą.

„Planuojamos didesnės pratybos patikrinti, kaip esame nusistatę telefonus, ar visi turime programėles, ar gyventojai gauna į mobiliuosius telefonus pranešimus, ar seka informaciją per radiją ir televiziją“, – tvirtino ministrė.

Anot jos, pratybos vykdytos vienoje palapinėje, tačiau jų valstybės rezerve yra daugiau ir skaičių planuojama padvigubinti siekiant, jog per valandą būtų galima atlikti procedūras su tūkstančiu gyventojų. Tikslaus priemonių skaičiaus atskleisti neleidžia šalies teisės aktai.

Pratybos rengtos ruošiantis netoli Lietuvos sienos Baltarusijoje statomos Astravo atominę elektrinės paleidimui. Lietuvos Vyriausybė sako, kad Astravo jėgainė statoma nesilaikant saugumo ir aplinkosaugos reikalavimų. Baltarusija tokius priekaištus atmeta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius