Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 01 06

Per šalčius – be elektros ir šilumos

Spaudžiant šalčiui daugelis šalies gyventojų gali likti ne tik be elektros, bet ir be šilumos bei karšto vandens. Mat bendrovė Rytų skirstomieji tinklai (RST) užsispyrusi įgyvendinti šį sausį suplanuotą elektros tinklų tvarkymą ir modernizavimą. Dėl to šiomis šaltomis dienomis kai kur nutrauks elektros tiekimą.
Elektros lemputė
Elektros lemputė / Photos.com nuotr.
Temos: 1 Šaltis

Sostinės Grigiškių mikrorajono gyventojas Algimantas LŽ pasakojo, kad spaudoje perskaitė RST skelbimą, kuriame nurodyta, jog sausio 8-9 dienomis nuo 9 iki 17 val. jo gyvenamoje gatvėje bus išjungta elektra. Pašnekovas baiminosi, kad dėl to gali stipriai nukentėti jo nuosavame name įrengta moderni šildymo įranga.

„Esant tokiems dideliems šalčiams išjungus elektrą 8-ioms valandoms, visų namų šildymo katilai išsijungs ir atvės, be elektros neveiks cirkuliaciniai siurbliai, dėl to ir radiatoriai gali sprogti. Dvi dienas iš eilės atlaikyti tokį šaltį be elektros yra nelengvas išbandymas tiek namui, tiek jo gyventojams“, – konstatavo LŽ skaitytojas.

Pasak jo, paskambinusiems RST informaciniu telefonu susirūpinusiems gyventojams pranešama, jog nepaisydama šalį kaustančio šalčio bendrovė numatytų remonto planų atidėti neketina nė dienai. Nors, pavyzdžiui, minėtose Grigiškėse be elektros žadama palikti ne tik gyventojus, bet ir mokyklą bei slaugos ligoninę.

Per šią šaltą savaitę RST yra numatę be elektros palikti daugiabučius ir individualius namus daugiau kaip 30-yje sostinės gatvių bei keliolikoje Vilniaus rajono seniūnijų. Vieniems, pasak RST skelbimo, elektra turi būti išjungta kelioms valandoms, kitiems – dvi dienas po 6-8 valandas.

Nutrūks ir vandens tiekimas

Sostinėje dirbančios UAB „Senamiesčio ūkis“ direktoriaus pavaduotojas Vaclovas Rastenis LŽ aiškino, kad RST elektrą be žalos

gyventojams galėtų išjungti ne ilgiau kaip trims valandoms vienam namui. Pasak jo, ilgesnį laiką elektrą išjungus neigiamų pasekmių nebus tik ten, kur namų šildymo sistemos yra senos. Tuo tarpu namuose, kuriuose modernizuotos šildymo sistemos, išjungus elektrą sustos ir cirkuliaciniai siurbliai, ir elektroniniai valdymo pultai.

„Nutrūks tiek karšto vandens tiekimas, tiek šilumos cirkuliacija. Vanduo vamzdžiuose stovės, dėl to atauš radiatoriai ir nešildys. Ar radiatoriai užšals, priklauso nuo daugybės faktorių. Mažai tikėtina, kad per kelias valandas galėtų užšalti radiatoriai butuose, tačiau taip gali nutikti daugiabučių namų laiptinėse, kur nesandarios durys ar jos paliekamos neuždarytos. Kai lauke apie 12 laipsnių šalčio, prireiktų nemažiau paros, kad visame daugiabučiame name užšaltų ir sprogtų radiatoriai“, – pažymėjo V.Rastenis.

UAB „Vilniaus energija“ komercijos direktorius Rimantas Germanas LŽ patikino, kad esant dabartinei oro temperatūrai šilumos punktuose vožtuvai atidaryti iki galo, todėl dėl gravitacijos proceso šiokia tokia cirkuliacija vyks net išjungus elektrinius siurblius.

„Moderniose šildymo sistemose veikia siurbliai, kurie varinėja vandenį. Dėl siurblių cirkuliacija yra daug intensyvesnė, o jiems neveikiant intensyvumas gerokai sumažėja, tačiau butuose radiatoriai užšalti neturėtų. O neveikiant cirkuliacijos sistemai, vadinamajam gyvatukui, pavyzdžiui, atsukus vandens čiaupą devintame aukšte reikėtų laukti, kol atbėgs vanduo iš pirmo aukšto. Jei nebus slėgio, vanduo gali ir nepasiekti to aukšto“, – aiškino pašnekovas.

Gąsdina tyčia?

RST ryšių su žiniasklaida vadovė Edita Sirutienė LŽ tikino, kad šiomis sausio dienomis numatyti elektros linijų remonto darbai yra labai svarbūs, juos atidėjus gyventojai šaltuoju laikotarpiu neva gali likti be elektros ir ilgesniam laikui.

„Ilgiausiai elektrą išjungti numatyta Grigiškėse, tačiau RST darbuotojai dės visas pastangas, kad elektros išjungimas kasdien truktų ne ilgiau kaip 4 valandas. Mūsų skelbimuose yra nurodyta, neva elektros linijų tvarkymas truks ilgiau dėl to, kad gyventojai pasirūpintų kitomis galimomis šildymo priemonėmis ar išvyktų kuriam laikui iš namų, pavyzdžiui, šeimos su mažais vaikais. Remonto darbai turi vykti, nes Grigiškėse prieš Naujuosius metus buvo avarinių situacijų, todėl atliekami skubūs darbai, kad žmonės neliktų visai be elektros“, – dėstė RST atstovė spaudai. Ar tie darbai dėl šalčio negali būti atidėti kitose sostinės gatvėse ir Vilniaus rajono seniūnijose, ji nepatikslino.

Vis dėlto E.Sirutienė tikino, kad spustelėjus dar didesniems šalčiams, remonto darbai būtų kuriam laikui atidėti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius