Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 12 28

Per šnipų mainus išlaisvintas J.Mataitis dėkoja G.Nausėdai, tarnyboms ir šeimai

Per šnipų mainus lapkričio viduryje išlaisvintas Lietuvos pilietis Jevgenijus Mataitis dėkoja prezidentui Gitanui Nausėdai, tarnyboms ir šeimai.
Gitanas Nausėda
Gitanas Nausėda / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Labai norėčiau padėkoti prezidentui Gitanui Nausėdai, valstybės tarnyboms, kurios ėmėsi veiksmų ir padėjo man išsilaisvinti. Noriu padėkoti savo šeimai, kuri darė viską, kad grįžčiau į Lietuvą“, –laikraštyje „Lietuvos rytas“ šeštadienį publikuotame interviu sakė J. Mataitis.

Jis taip pat teigė esantis dėkingas Lietuvai, padėjusiai jo šeimai ir vaikams tuo metu, kol jis buvo kalinamas Rusijos kalėjimuose.

Be kita ko, išlaisvintasis teigė apie procesą sužinojęs šių metų rugsėjo pabaigoje, kai kalėjime jam buvo liepta susikrauti daiktus.

Tuo metu, kaip teigė J.Mataitis, jis kalėjo Novotroicke, Orenburgo srityje.

Prasidėjus procedūroms, jis teigė, kad buvo perkeltas į Orenburgą, vėliau – nuskraidintas į Maskvą ir su Rusijos tarnybų palyda bei kitais dėl šnipinėjimo nuteistais asmenimis atskraidintas į Kaliningradą.

J.Mataitis tvirtino lėktuve į Kaliningradą pamatęs ir dėl šnipinėjimo nuteistą kitą lietuvį Arstidą Tamošaitį bei norvegą Frodę Bergą.

„Ten pirmą kartą pamačiau A.Tamošaitį ir norvegą. Pasisveikinome. Visi buvome laimingi, kad grįžtame namo. Bet mus iš karto įspėjo, kad nebendrautume. Sėdėjome atskirai“, – sakė A.Mataitis.

Lietuva ir Rusija dėl šnipinėjimo nuteistais asmenimis apsikeitė lapkričio viduryje – į Lietuvą sugrąžinti lietuviai J.Mataitis ir A.Tamošaitis bei norvegas F.Bergas.

Pasak J.Mataičio, apsikeitimas asmenimis vyko Kuršių nerijoje.

„Atvažiavus prie pasienio mums liepė išlipti. Kurį laiką pastovėjome prie mikroautobuso. Po to nurodė eiti iki baltos pasienio linijos. Kai ėjome, iš Lietuvos pusės artėjo tie du rusai, į kuriuos buvome iškeisti. Ir juos, ir mus lydėjo po vieną pareigūną“, – teigė J.Mataitis.

„Mūsų paklausė, ar jau pasiruošę. Pasakėme: „Pasiruošę“. Su mumis stovėjęs pareigūnas pasakė: „Viskas. Laimingo kelio“. Ir tuo pat metu peržengėme tą liniją“, – pridūrė jis.

J.Mataitis sakė, kad po mainų jis buvo atvežtas į sodybą, esančią netoli Kauno, kur susitiko su ten laukiančia šeima.

„Pirmiausia atvažiavome į kažkur prie Kauno esančią kaimo turizmo sodybą, kurią, kaip paaiškino, išsirinko mano artimieji. Kad visi kartu susitiktume. Ten laukė žmona su vaikais, motina, sesuo. Visi buvo tokie laimingi, manęs ilgai iš glėbio nepaleido. Ten praleidome kelias paras, o tada atvažiavome į Vilnių“, – sakė išlaisvintasis.

J.Mataitis ir A.Tamošaitis dėl šnipinėjimo Lietuvai Rusijoje buvo nuteisti 2016 metais.

Maskvos teismas Lietuvos pilietį A.Tamošaitį buvo nuteisęs kalėti 12 metų, Karaliaučiaus srities teismas dvigubą Lietuvos ir Rusijos pilietybę turinčiam J.Mataičiui buvo skyręs 13 metų nelaisvės.

Į Lietuvą taip pat sugrąžintas norvegas F.Bergas Rusijoje šiemet buvo nuteistas 14 metų laisvės atėmimo bausme, jis po mainų buvo perduotas Norvegijos ambasadai Vilniuje.

Lietuva Rusijai perdavė du rusų šnipus – Nikolajų Filipčenką ir Sergejų Moisejenką. Jiems G.Nausėda suteikė malonę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius