-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 04 20 /10:07

Per visą Sofijos Markauskienės ūkio gyvavimo istoriją NMA žemės naudojimo dokumentų iš ūkininkės nepaprašė nė karto

Ketvirtadienį lankydamasis Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos posėdyje žemės ūkio ministras Bronius Markauskas užsiminė apie tai, kad jo mamos Sofijos Markauskienės ūkį Nacionalinė mokėjimo agentūra (NMA) galėjo tikrinti ne kartą, bet esą nebuvo prie ko prikibti. Aiškėja, kad dokumentų, kokiu pagrindu naudojama žemė, iš S.Markauskienės nebuvo prašoma, tačiau NMA sako, jog buvo vykdomi patikrinimai vietoje.
B.Markauskas konservatorių frakcijoje
B.Markauskas konservatorių frakcijoje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Ketvirtadienį TS-LKD frakcija klausinėjo ministrą dėl 15min paskelbtų duomenų apie jo mamos ūkio naudojamas svetimas žemes. Ministras niekaip nenorėjo sutikti, kad su žemės savininkais nuomos sutartys privalo būti sudaromos raštu.

Jei NMA kyla įtarimų, ji gali ES paramą gaunančių ūkininkų paprašyti pateikti dokumentus, įrodančius, kad jie turi teisę naudotis žeme, kurią dirba.

Ketvirtadienį lankydamasis pas konservatorius ministras prasitarė, kad jo mamos ūkis, jo žodžiais, turbūt buvo tikrintas NMA.

„Nacionalinė mokėjimo agentūra kada atlieka patikrą... Beje, patikros Nacionalinės mokėjimo agentūros, turbūt ir pernai ir užpernai, ir turbūt ne vieną kartą yra Sofijos Markauskienės ūkyje vykdytos ir tikrinti pateikti duomenys ir per tiek metų sankcijų nebuvo“, – kalbėjo ministras. 15min su ministru ketvirtadienio pavakarę susisiekti nepavyko.

15min NMA ketvirtadienį paklausė, kiek kartų iš viso S.Markauskienės buvo prašyta pateikti žemės naudojimą pagrindžiančius dokumentus.

NMA Viešųjų ryšių poskyrio vyriausioji specialistė Donata Macevičienė sakė, kad dokumentų iš S.Markevičienės iki šių metų nebuvo prašoma. B.Markauskas ne kartą teigė, kad jo mamos ūkis įkurtas 1990 metais.

Pagal taisykles, kuriomis vadovaujasi Agentūra, ES paramą gaunančių ūkininkų dokumentai tikrinami šiais atvejais:

  • kai pareiškėjas praėjusiais metais neteikė paraiškos arba deklaruoja per praėjusius dvejus metus visiškai nedeklaruotus didesnius nei 1 ha naudmenų ir kitus plotus, tai atvejais, kai pareiškėjas pats pildo paraiškos elektroninę formą.
  • kai pareiškėjo nurodytoje vietoje jau yra įbraižyti kito pareiškėjo laukai ir nepavyksta išspręsti dvigubo deklaravimo.
  • įtarusi, kad pareiškėjas padidino deklaruotą plotą, siekdamas gauti didesnę paramos sumą (išmoką už pirmuosius hektarus, išmoką jaunajam ūkininkui).
  • kai yra gaunama informacija (skundas, pranešimas ar kt.) apie pareiškėją dėl netiksliai ir (arba) neteisėtai einamaisiais arba praėjusiais metais deklaruotų plotų.
  • atsitiktinės atrankos ar rizikos analizės būdu atrinkus pareiškėją žemės valdymo teisės patikrai.

Anot NMA atstovės, S.Markauskienės deklaruojamų plotų atveju nei karto nebuvo susidariusios nei vienos aukščiau nurodytos sąlygos.

Tačiau penktadienį D.Macevičienė patikslino, jog tai nereiškia, kad S.Markauskienės ūkis nebuvo tikrinamas, nes ne kartą buvo vykdomos patikros vietoje.

Deklaravo svetimus sklypus

Po 15min straipsnių kilus skandalui, NMA kreipėsi į S.Markauskienę, prašydama pateikti minimų plotų valdymo teisę ir dirbimą įrodančius dokumentus.

Tačiau terminas, per kurį ministro mama turėjo juos pateikti NMA, dar nepraėjo, todėl NMA šį atvejį vis dar nagrinėja.

15min surinktais duomenimis, 2014-2017 metais keturis, skirtingiems savininkams priklausančius sklypus B.Markausko motina Sofija Markauskienė NMA deklaravo kaip vieną lauką ir už veiklą jame ėmė išmokas.

2014-2016 metais NMA melagingai buvo nurodoma, kad žemė nuomojamasi, 2017 metais buvo nurodyta, kad žemė dirbama panaudos pagrindu. Ketvirtadienį ministras prasitarė, kad ūkio reikalus tvarko pagal įgaliojimą, kurį turi dešimtmečiui.

Vieno sklypo savininkas ir kito sklypo savininko žmona 15min yra patvirtinę, kad nebuvo net žodinio, o juo labiau raštiško leidimo dirbti žemę.

„Jeigu šie dokumentai nebus pateikti, pareiškėjai bus taikomos teisės aktuose nustatytos sankcijos“, – anksčiau 15min yra sakiusi NMA atstovė spaudai Aistė Mileikaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius