Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 08 09

Pergalės Seimo rinkimuose politikos naujokėms nežada

Seimo rinkimuose norinčios dalyvauti partijos ir savarankiški kandidatai vėliausiai penktadienį privalo užsiregistruoti Vyriausioje rinkimų komisijoje. Šiemet į parlamentą veržiasi kaip niekad daug naujų politinių jėgų – net šešios.
Seimo rinkimai artėja
Seimo rinkimai artėja / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Kai kurie politologai sako, kad naujumas išsivadėjo, ir nežada joms pergalės, praneša LRT Televizijos naujienų laida „Šiandien“.

Spalio 14-ąją rinkėjams nebus paprasta pasirinkti, į kieno rankas atiduoti savo valstybės vairą ir iždą. Seimo rinkimuose pareiškė norą dalyvauti net 26 partijos – daugiau nei bet kada. Iš jų net šešios politinės jėgos – naujos.

Tai Kristinos Brazauskienės Demokratinė darbo ir vienybės partija, Neringos Venckienės „Drąsos kelias“, Emigrantų, Vladimiro Romanovo Lietuvos žmonių partija, Dariaus Kuolio vadovaujamas „Lietuvos sąrašas“ ir Artūro Zuoko „Taip“.

Iki šiol prieš Seimo rinkimus įsikurdavo po vieną ar dvi naujas partijas.

„Galbūt net ne visos partijos, kurios dabar užsiregistravo politinės kampanijos dalyviais, aktyviai dalyvaus. Kai kurie mūsų skyriai iš partijų atstovų jau girdi, kad jiems iždininkus sudėtinga surasti, kai kas užsimena, kad ir kandidatų nelabai lengvai gali surasti“, – teigė Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas.

Pastaruosius trejus rinkimus nauja partija reiškė sėkmę. 2000 metais Seimą šturmavo Artūro Paulausko Naujoji sąjunga, 2004-aisiais – Viktoro Uspaskicho Darbo partija, o 2008 metais – Arūno Valinsko „Tautos prisikėlimas“, kurio nebeliko.

„Naujumas išsivadėjo ir kurti naują politinę jėgą prieš rinkimus jau yra sena tradicija. Tas naujumas buvo paimtas, matyt, iš prekybos. Kai mes perkame dantų pastą ir parašyta „Nauja“, tai tikime, kad ji geresnė už seną. Tad politinės jėgos, kurios ateidavo kaip naujos, tikėdavosi, kad vien to naujumo užteks pritraukti rinkėjus. Darbo partija žadėjo 2004 metais per 1111 dienų išspręsti daugybę žmonių problemų ir pagerinti gyvenimą. Rinkėjai nebetiki, kad bus linksmiau, kaip žadėjo atėjęs A. Valinskas su savo nauja politine jėga. Žmonės galbūt jau pasimokė iš tų patirčių ir dairosi į patikrintas laiko politines jėgas“, – komentavo politologas Vladimiras Laučius.

Naujos politinės jėgos mėgins mesti iššūkį 9 partijoms, kurios turi bent po vieną atstovą Seime. Visoms joms, kad galėtų patekti į Seimą, teks surinkti bent 5 proc. rinkėjų balsų. Politologai prognozuoja, kad ne visos išliks parlamente.

Rinkimuose pareiškė norą dalyvauti ir vienuolika partijų, kurios nuolat dalyvauja ir niekada nepatenka į Seimą.

Šįkart kaip niekada mažai žmonių pareiškė norą dalyvauti rinkimuose savarankiškai – vos 35, o, anot Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininko, anksčiau būdavo ir po penkis šimtus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius