Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 07 12

Permainas prezidentė pradėjo nuo savęs

Praėjus lygiai metams nuo prezidentės Dalios Grybauskaitės inauguracijos politologai pastebi, kad didžiausia šalies vadovės pasiekta permaina – tai prezidento funkcijų pokyčiai.
Politologų teigimu, D.Grybauskaitės veiksmai ateinančiais metais priklausys nuo situacijos šalies viduje ir užsienyje.
Politologų teigimu, D.Grybauskaitės veiksmai ateinančiais metais priklausys nuo situacijos šalies viduje ir užsienyje. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Lietuvos žmonės norėjo permainų ir jos pajudėjo. Ne taip greitai, kaip norėtume, tačiau per 365 dienas Lietuva išdrįso ir sugebėjo pasukti permainų keliu – skaidresnės, teisingesnės, saugesnės ir pilietiškesnės valstybės kūrimo link. Tai ambicingi tikslai. Jeigu ir toliau visi išvien nuosekliai dirbsime – sukursime geresnę Lietuvą“, – taip praėjus pirmiesiems kadencijoms metams kalba pati prezidentė.

Kad D.Grybauskaitė labiau orientavosi į Lietuvos vidaus politiką, pastebi ir politologai.

Socialinių mokslų daktaras, buvęs prezidento Valdo Adamkaus patarėjas Lauras Bielinis teigia, jog nors D.Grybauskaitė nuolat ragino kitus politikus mažiau kalbėti ir daugiau dirbti, pati nebuvo itin aktyvi. „Aš manyčiau, kad kažkokių pozityvių įspūdingų veiksmų prezidentė neatliko. Iš tikrųjų rūpestį kelia užsienio politika. Tai yra viena iš pagrindinių prezidento funkcijų ir šioje srityje prezidentė nepademonstravo išskirtinio aktyvumo. Daugiau, sakyčiau, buvo bandymų pasyviai elgtis užsienio politikoje“, – naujienų portalui 15min.lt sakė L.Bielinis.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Prezidento patarėjas Lauras Bielinis
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Lauras Bielinis

Anot jo, nors galima pastebėti, kad šalies vadovė kreipia užsienio politikos vadžias į Rytus, didelio poslinkio kol kas nematyti.

Tuo metu vidaus politikoje D.Grybauskaitė buvo itin aktyvi, ypač – ekonomikos ir finansų srityse.

„Tai yra Vyriausybės veikla, tačiau čia prezidentės ranka ir jos šešėlis iš tikrųjų jautėsi. Ji savotiškai palaikė A.Kubiliaus taupymo politikos strategiją. Galbūt tam tikroms detalėms nebuvo pritarimo, tačiau bendrai ta A.Kubiliaus ūkininkavimo ir taupymo politika buvo palaikyta iš prezidentės pusės“, – teigė L.Bielinis.

Prezidentės darbą pagal dešimties balų skalę jis vertintų 6–7.

L.Bielinio nuomone, per šiuos metus prezidentė suvokė einamų pareigų galimybes ir, nors negaili kritikos politinėms partijoms, bando harmonizuoti santykius su jomis.

Formavo tvirtos prezidentės įvaizdį

Humanitarinių mokslų daktaras Algis Krupavičius teigė, kad remdama valdančiuosius D.Grybauskaitė amortizavo Vyriausybės problemas. „Savotiškai ji buvo ir yra gelbėjimosi ratas dabartinei Vyriausybei, kuri yra nepopuliari, kurios politika kritikuojama“, – mano A.Krupavičius.

Jis prezidentės pirmuosius metus vertina „gerai“, arba aštuonetu. Anot jo, D.Grybauskaitė formavo tvirtos prezidentės įvaizdį ne tik savo retorika, bet ir kai kuriais veiksmais, pavyzdžiui, teisėsaugos ir nacionalinio saugumo institucijų vadovų keitimu. Prezidentė per metus sugebėjo pakeisti nemažai aukštas pareigas ėjusių valdininkų: Valstybės saugumo departamento, Generalinės prokuratūros, Aukščiausiojo Teismo, kitų teismų bei institucijų.

Konfliktuodama su buvusiu užsienio reikalų ministru Vygaudu Ušacku, pasak A.Krupavičiaus, prezidentė taip pat išlaikė tvirtą poziciją, tačiau šioje istorijoje jis įžvelgė ir ambicijų karą.

Kalbėdamas apie užsienio politiką, jis prisiminė ne tik garsiai nuskambėjusius susitikimus su Rusijos premjeru Vladimiru Putinu, Baltarusijos prezidentu Aleksandru Lukašenka, bet ir vizitus į Briuselį, Šiaurės ir Baltijos šalis bei Lenkiją. „Vis dėlto užsienio politikos srityje ji vaidmenį šiek tiek dalijasi su premjeru Andriumi Kubiliumi. Premjeras, gali atrodyti, netgi perima užsienio politikoje estafetės lazdelę iš prezidentės, jis kelis kartus vyko į vizitus JAV, Didžiąją Britaniją, kitas valstybes. Prezidentė tuo metu labiau diskutuoja vidaus politikos klausimais“, – pastebėjo A.Krupavičius ir pridūrė, jog tokiais veiksmais šalies vadovė demonstruoja turinti didesnę kompetenciją ir patirtį vidaus finansų srityje.

Politologo teigimu, tokio aktyvumo vidaus politikos klausimais nerodė nė vienas buvęs Lietuvos prezidentas.

Tiesiogiai išrinkti žmonės paprastai turi tą savybę – žmonių pasitikėjimą, charizmą. Išlaikyti tokią aukštą natą nuo pradžios, kai yra ekonomikos krizė, yra tikrai labai sunku. Jai tas tiesiog pavyko, – teigė V.Gaidys.Jo teigimu, pirmaisiais metais visi prezidentai prisitaiko prie situacijos, todėl santykinai jie nebūna itin rezultatyvūs. Svarbesnius darbus paprastai prezidentai atlieka antrais, trečiais metais.

Tačiau pažadų negailėjusi prezidentė ateinančiais metais gali nespėti visų jų įgyvendinti. „Su ja siejama daug vilčių ir daug pažadų, kurių ji pati negailėjo dalyti. Naują porciją pažadų ji suformavo metiniame pranešime, kviesdama Lietuvos politikus atsisukti veidu į žmogų, kovoti su korupcija, didinti valdininkų atsakomybę ir t. t. Tai yra temos ir problemos, kurios sprendžiamos per gana ilgą laiką ir greitų rezultatų tikėtis nebus įmanoma. Tie lūkesčiai ir viltys, kurie yra sužadinti ir kurie siejami su prezidente, gali būti pernelyg dideli“, – pastebėjo pašnekovas.

Lieka populiari

Tuo pačiu A.Krupavičius gyrė prezidentę ir jos komandą už itin kokybišką viešųjų ryšių vadybą. Tai atspindi ir nekrintantis D.Grybauskaitės populiarumas.

Sociologas, visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus“ direktorius Vladas Gaidys teigia, jog prezidentės reitingas šiuo metu yra toks pat, kaip per inauguraciją.

Jis svarstė, kad jei D.Grybauskaitei pavyks išvengti didesnių klaidų, ji gali pirmauti politinėje arenoje iki kadencijos pabaigos ar dar ilgiau. „Tiesiogiai išrinkti žmonės paprastai turi tą savybę – žmonių pasitikėjimą, charizmą. Ir A.Brazauskas buvo populiarus, ir V.Adamkus, ir R.Paksas. Bet daugeliui jų paskui visko atsitinka... Vis dėlto išlaikyti tokią aukštą natą nuo pradžios, kai yra ekonomikos krizė, yra tikrai labai sunku. Jai tas tiesiog pavyko“, – teigė V.Gaidys.

Ekonomistės išsilavinimą turinti 54 metų D.Grybauskaitė Lietuvos prezidente buvo išrinkta 2009 metų gegužės 17 dieną per pirmąjį rinkimų turą. Prezidentės inauguracija įvyko tų pačių metų liepos 12 dieną.

Prezidentūros duomenimis, per pirmuosius kadencijos metus D.Grybauskaitė surengė 26 užsienio darbo vizitus, Lietuvą prezidentės kvietimu aplankė Suomijos, Slovėnijos, Lenkijos, Estijos ir Latvijos prezidentai. Prezidentė pasirašė 467 įstatymus, vetavo 8.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius