Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 01 20

Pernai iš Lietuvos rinkos pašalinta piratinės produkcijos už šimtus milijonų litų

2008 m. Lietuvos antipiratinės veiklos asociacijos (LANVA) specialistai policijos pareigūnams padėjo iš rinkos pašalinti per 93 tūkst. vienetų CD ir DVD laikmenų su nelegaliais muzikos, filmų įrašais bei kompiuteriniais žaidimais, buvo patikrinta 141 įmonė, uždarytos 7 diskų dubliavimo gamyklos.
Kompaktinės plokštelės
Kompaktinės plokštelės / Photos.com nuotr.
Temos: 1 Rinka

Turgavietėse, nuomos punktuose ir kaip kontrabanda konfiskuotuose diskuose rasta apie pusė milijono neteisėtų kūrinių, iš kurių 65 tūkst. DVD diskų buvo atgaminta apie 300 tūkst. neteisėtų filmų kopijų. Bendra šių kūrinių rinkos vertė teisėtomis kainomis viršija 10 mln. litų, tiek žalos būtų padaryta teisių turėtojams, jei ši produkcija būtų patekusi į rinką.

Internete – dar didesnis derlius

2008 m. LANVA iniciatyva buvo uždarytas rekordinis kiekis Lietuvoje veikusių nelegalias bylas saugojusių ir paltiniusių FTP ir P2P serverių: „B4net“, „Splius“, „Alfanet“, „Worldnova“ ir kt., taip pat apie 20 tokias bylas platinusių tinklalapių; pašalinta tūkstančiai terabaitų bylų iš pasaulio serverių, tokių kaip „RapidShare“, „MegaUpload“ ir kt.

„Kalbame ne apie šimtus, o tūkstančius filmų pavadinimų, dar daugiau muzikos albumų ir atskirų muzikos kūrinių. Problemiška net apytiksliai apskaičiuoti bendrą jų vertę, nes neįmanoma nustatyti, kiek kartų ir kiek vartotojų juos siuntėsi“, – sako LANVA pirmininkas Vytas Simanavičius.

Kiekviename tinklalapyje ar P2P tinkle esančių vartotojų skaičius svyruoja nuo 1000 iki 5000. Anot jo, skaičiuojant net ir labai kukliai, susidarytų dešimtys ir net šimtai milijonų litų nuostolių.

Pernai spalį po sėkmingų derybų su šalies interneto paslaugų teikėjais buvo uždarytas didžiausias Lietuvoje P2P bylų keitimosi tinklas – DC Hub‘as dc.meganet.lt, kuriame buvo viešai interneto vartotojams prieinama apie 100 terabaitų kūrinių kopijų. Tai tapo didžiausiu pasiekimu ginant autorių teises ir kovojant su piratais Lietuvos interneto erdvėje.

Pernai LANVA ekspertai išsiuntė 32 įspėjimus tinklalapių ir P2P tinklų administratoriams, buvo uždaryti 23 tinklalapiai, kurie sudarė sąlygas vartotojams nelegaliai siųstis muzikos kūrinius, filmus ir žaidimus.

Sulaukė pripažinimo

2008 m. LR teisingumo ministras suteikė asociacijai teisę pavadinime naudoti Lietuvos vardą. „Tai svarbus įvykis mūsų asociacijos istorijoje, nes LANVA buvo pripažinta kaip asociacija, valstybės mastu ginanti autorių ir gretutines teises, taip atstovaudama ne tik savo nariams, bet ir padėdama valstybės institucijoms užtikrinant LR įstatymų bazės, tarptautinių konvencijų ir direktyvų įgyvendinimą“, – sakė LANVA pirmininkas.

Dar vienas reikšmingas lūžis kovojant su autorių teisių pažeidimais internete įvyko LANVA pradėjus bendradarbiauti su Informacinės visuomenės plėtros komitetu prie LRV. Dėl to atsirado griežtesnė IPT priežiūra, dabar net ir didžiausi šalies interneto paslaugų tiekėjai supranta piratavimo problemos aktualumą ir į perspėjimus apie nelegalų turinį serveriuose reaguoja neatidėliodami.

Pasak LANVA pirmininko, dar vienu reikšmingu įvykiu pernai asociacijai tapo didžiausio pasaulyje programinės įrangos gamintojo „Microsoft“ Lietuvos padalinio prisijungimas prie asociacijos veiklos.

Pernai LANVA specialistai surengė seminarų seriją Lietuvos ir Latvijos policijos pareigūnams bei muitininkams. Patirtimi LANVA ekspertai pernai sėkmingai dalijosi su Latvijos kolegomis, šalyje kaimynėje padėjo įkurti analogišką antipiratinės veiklos asociaciją ANDA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius