Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 21

Pernai nereikėjo, bet po „Brexit“ jau reiks? Vėl numatė lėšų naujo kalėjimo prie Šiaulių statyboms

Šiaulių tardymo izoliatorių uždaryti ir pastatyti naują įkalinimo įstaigą planuojama daugiau nei dešimtmetį. Tvora yra, administracinio pastato statytojai atrinkti, pernai ieškota, kas statys likusius, bet staiga nutarta, kad tokios įstaigos nereikia. Esą mažėja kalinių. Tačiau dabar Valstybės investicijų programoje (VIP) vėl numatoma lėšų įkalinimo įstaigos iškeldinimui. Ministras sako, kad tai bus daroma bendradarbiaujant su verslu.
Šiaulių tardymo izoliatoriaus administracinis pastatas
Šiaulių tardymo izoliatoriaus administracinis pastatas / Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr.

Naują Šiaulių tardymo izoliatorių dar nuo 2006-ųjų planuota pastatyti Malavėniukų kaime, prie Kairių sąvartyno.

Iki pernai buvo sutvarkyta aplinka, vieta aptverta tvora. 2017 m. pabaigoje bendrovei „Versina“, laimėjusiai konkursą, buvo pavesta iki 2020 m. sausio už 8,7 mln. eurų pastatyti administracijos, medicinos ir paskirstymo pastatą. Tačiau šio pastato kaip nėra, taip nėra.

Pernai buvo paskelbtas ir konkursas likusiems penkiems pastatams statyti. Skaičiuota, kad statybos gali kainuoti apie 28 mln. eurų. Atsirado ir laimėtojas – įmonė „LitCon“, tačiau galiausiai konkursas staiga nutrauktas. Kalėjimų departamentas tuomet verslininkams pranešė, kad negalės finansuoti pastatų ir inžinerinių statinių statybos darbų, todėl toliau vykdyti pirkimo procedūras netikslinga.

Tuomet „LitCon“ pastebėjo, kad Valstybės investicijų programoje Šiaulių tardymo izoliatoriaus iškeldinimui pinigų buvo numatyta. Išties anksčiau planuota šiam projektui 2020 m. skirti 6 mln eurų, o 2021 m. – 16 mln. eurų.

Tačiau Kalėjimų departamentas 15min nurodė, kad konkursą nutraukė, nes pritrūko ne pinigų, o nuteistųjų.

„Toks sprendimas buvo priimtas atsižvelgiant visų pirma į tai, kad nuo valstybės investicijų projekto „Šiaulių tardymo izoliatoriaus iškėlimas iš miesto centrinės dalies į Šiaulių r. sav., Ginkūnų sen., Malavėniukų k.“ įgyvendinimo pradžios stebima laisvės atėmimo vietose esančių asmenų skaičiaus mažėjimo tendencija. Per paskutinį laikotarpį suimtųjų ir nuteistųjų skaičius sumažėjo apie 30 proc.“, – 15min pernai paaiškino departamentas.

Teisingumo ministerijos vardu 15min situaciją pernai komentavo tuometis teisingumo ministro patarėjas, dabar teisingumo viceministru tapęs Žydrūnas Plytnikas.

Pasak jo, linkstama mažinti kalinių skaičių, todėl Vyriausybė nori peržiūrėti visus planus, kad neatsitiktų taip, kaip kadaise esą atsitiko su sporto objektais.

„Kad nebūtų tas pats, kaip prie ankstesnių vyriausybių, kai stadionus statė. Reikia stadionų ir nei analizės darė, nei skaičiavo – prisistatė stadionų. Reikia sporto arenų – pristatė arenų. Kad nebūtų taip, jog kalėjimų prisistatome, o jie tušti stovėtų, tai eina optimizacija – statyti tiek, kiek reikia“, – aiškino jis.

Šiaulių tardymo izoliatoriaus projektas
Šiaulių tardymo izoliatoriaus projektas

Reikia, nes po „Brexit“ grįš nuteisti emigrantai

Tačiau dabar idėja Šiaulių tardymo izoliatorių iškelti vėl atgimsta. Nors penktadienį Kalėjimų departamentas išplatino pranešimą spaudai, kuriame džiaugiasi, kad kalinių Lietuvoje dar sumažėjo, Valstybės investicijų programoje vėl atsirado eilutės, numatančios finansavimą naujo tardymo izoliatoriaus prie Šiaulių statyboms.

Tiesa, darbus vėl planuojama pradėti ne kitąmet, o 2021-aisiais – po Seimo rinkimų. Numatoma, kad 2021-2022 m. izoliatoriaus statyboms reikės skirti beveik 10 mln. eurų.

Šiaulių tardymo izoliatoriaus vadovas Saulius Rajunčius apie tokius ketinimus išgirdo tik iš 15min.

„Aš galiu garantuoti, kad šiuo klausimu nieko nežinau. (...) Sustabdytas jis buvo, dabar konservavimo darbai vyksta. Neįvyko vienas konkursas. Tiek žinau“, – sakė jis ir pripažino, kad dabar Šiaulių tardymo izoliatoriuje sąlygos nekokios, todėl reiktų vienaip ar kitaip problemas spręsti.

Bet jeigu bus „Brexit“, o Anglijoje yra virš 1000 Lietuvos kalinių, tai jei juos grąžins, tada tikrai reikės. 100 proc. reikės.

Po to, kai pernai buvo nutrauktas likusių komplekso pastatų statybų konkursas, šiemet vasarą Šiaulių tardymo izoliatorius už beveik 12 tūkst. eurų nusipirko pastatų konservavimo paslaugas iš įmonės „Strukta“ ir įšaldė tai, kas buvo spėta padaryti.

Tačiau 2021 m. vėl planuojama tęsti darbus.

15min vėl kreipėsi į pernai šį projektą komentavusį teisingumo viceministrą Ž.Plytniką su klausimu, kodėl manoma, vėl reikia naujo kalėjimo, jei pernai jo atsisakyta, nes mažėja kalinių.

„Reikės ateity. Kol kas jo nereikia, nes išsitenkame, Lukiškes sukėlėme visur, na, kaip ir užtenka. Bet jeigu bus „Brexit“, o Anglijoje yra virš 1000 Lietuvos kalinių, tai jei juos grąžins, tada tikrai reikės. 100 proc. reikės, o šiandien kaip ir užtenka. Žiūrime į priekį mes“, – skaičiavo jis.

Tiesa, Ž.Plytnikas netrukus perskambino pasakyti, kad jau nėra įgaliotas kalbėti šiuo klausimu ir paprašė skambinti kitam viceministrui.

Norėtų bendro projekto su verslu

Tačiau su 15min sutiko pasikalbėti ne jis, o pats teisingumo ministras Elvinas Jankevičius.

„Mes matome ir Kalėjimų departamento nauja vadovybė peržiūrėjo projektą ir sako, kad projektas neatitinka šiandienos realijų – yra per didelis administracinis pastatas, žodžiu, turi klausimų šiam projektui. Mes irgi turime abejonių, kad jei kasmet bus skirta po 2-3-4 mln. eurų, tai Šiaulių tardymo izoliatorių mes statysime penkiolika metų“, – kalbėjo ministras.

Bet viskas yra svarstymų eigoje, sprendimų nėra. Juos priimsime iki metų galo, – sako ministras.

Todėl, anot jo, sugalvota racionalesnė išeitis bandyti naują įkalinimo įstaigą prie Šiaulių pabaigti bendradarbiaujant su verslu.

„Kai verslas pastato, mes galime jį greitai naudoti, ir mokame 20 metų po mažesnę sumą. Galbūt toks kelias būtų racionalus. Bet viskas yra svarstymų eigoje, sprendimų nėra. Juos priimsime iki metų galo“, – aiškino jis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Elvinas Jankevičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Elvinas Jankevičius

Pasak jo, kamerų tipo įkalinimo patalpų tikrai reikia, taip pat būtina gerinti įkalinimo sąlygas.

Ministras kategoriškai paneigė, kad svarstymai atnaujinti Šiaulių tardymo izoliatoriaus statybas susiję su „Brexit“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius