Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 23

Persirgusiųjų COVID-19 daugėja, tačiau tvarka nesikeičia: turėję kontaktą jie vėl privalo izoliuotis

Jeigu jau sirgote COVID-19 sukelta infekcija ir netgi turite tyrimų rezultatus, patvirtinančius, kad jūsų organizme susidarė antikūnai, vis tiek teks izoliuotis po kontakto su sergančiuoju. Ši tvarka iki šiol nebuvo pakeista, nors pasveikusiųjų, vadinasi, ir turinčių antikūnų, tad bent kurį laiką – atsparumą naujajam koronavirusui, daugėja. Šiuo metu svarstoma tik dėl medikų.
Karantinas Vilniuje
Karantinas Vilniuje / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Susirgo staiga, pasveiko irgi

Vilnietis Denisas pasakojo, kad jo sūnus spalio paskutinėmis dienomis pasijuto prastai – beveik dešimties metų berniukui staiga pakilo temperatūra iki 38,6, kuri laikėsi visą parą. Sunerimę tėvai po konsultacijų su gydytoju nusprendė ištirti, ar sūnus neserga COVID-19. Kol sulaukė savo eilės testui (laukti turėjo dvi dienas), vaikui jau buvo išnykę visi simptomai.

„Žmona dar juokavo, kad be reikalo čia tą testą darome, juk vaikas sveikas. Tad kitą dieną atkeliavęs teigiamas atsakymas tapo nemalonia staigmena“, – pasakojo vyras.

15min skaitytojo nuotr./Teigiamas koronaviruso testo rezultatas
15min skaitytojo nuotr./Teigiamas koronaviruso testo rezultatas

Jo teigimu, niekas daugiau iš šeimos, nors jie visi kartu izoliavosi, nesusirgo. Nesirgo ir berniuko klasės draugai, mokykloje nebuvo židinio, tad kur vaikas galėjo užsikrėsti koronavirusu, beliko spėlioti – esą gal autobuse, nes iš mokyklos namo jis keliauja viešuoju transportu, o ir apie būtinybę rankas nusiplauti grįžus vis dar jam tenka priminti.

Taip plinta šis virusas: Kambarys, baras ir klasė: kaip koronavirusas platinamas oru.

Susidarė antikūnai

Tačiau liga nebuvo sunki, tad didelio nerimo šeimai nesukėlė. Kai baigėsi izoliacija, tėvai nusprendė, kad verta atlikti dar vieną tyrimą ir įsitikinti, kad sūnaus organizme susidarė antikūnų.

Privačioje laboratorijoje atliktas tyrimas parodė – antikūnų prieš SARS-CoV-2 yra tikrai daug. Tyrimo išvadų lape nurodoma, kad pagal normą daugiau nei 1,1 yra teigiamas rezultatas, o berniuko rezultatas buvo net daugiau nei 7,25.

Žmona dar juokavo, kad be reikalo čia tą testą darome, juk vaikas sveikas. Tačiau kitą dieną atkeliavęs teigiamas atsakymas tapo nemalone staigmena.

Tėvai neslepia, kad po šio tyrimo jie pasijuto tikrai daug ramiau. Tačiau prieš kelias dienas gauta žinutė, kurioje teigiama, kad jų sūnus lapkričio 13 dieną turėjo sąlytį su asmeniu, sergančiu COVID-19 liga, todėl jam taikoma izoliacija iki lapkričio 26-osios, juos gerokai nustebino.

15min skaitytojo nuotr./Antikūnų testas
15min skaitytojo nuotr./Antikūnų testas

„Pagalvojome, kad tai klaida – matyt, sistema neveikia tinkamai, duomenys „nesuvaikšto“. Juk mūsų sūnus jau persirgo, turi antikūnų, tai kodėl vėl reikia izoliuotis? Nusprendžiau išsiaiškinti, nes pažeisti tvarkos nesinorėjo, savavališkai izoliacijos nutraukti tikrai neketinome.

Prisiskambinau Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui (NVSC) ir man pasakė, kad visiems, kurie turėjo sąlytį su COVID-19 sergančiu asmeniu, taisyklės yra tokios pačios – izoliuotis privalu visiems. Bet juk pasveikusiųjų daugėja. O ką jie darys, kai atsiras vakcina? Kam tuomet skiepytis, jeigu štai turi antikūnų, o vis tiek privalu izoliuotis“, – kalbėjo Denisas.

Izoliuotis jo sūnui, kaip ir visai jo klasei, tenka po kontakto su mokytoja, kuri, kaip paaiškėjo, užsikrėtė COVID-19.

Pasveikusių – 11 032

NVSC skelbia, kad lapkričio 23-osios ankstyvo ryto duomenimis, Lietuvoje nuo koronaviruso pasveiko jau kiek daugiau nei 11 tūkst. žmonių iš patvirtintų 48 226. Tad visi jie privalo izoliuotis, jeigu vėl turėtų kontaktą su sergančiuoju COVID-19.

Sergančiųjų skaičius šiuo metu siekia 36 644, per pastarąją naujų COVID-19 susirgusių žmonių yra 1192, bet buvo atlikta tik 4427 testai. Paprastomis dienomis atliktų testų skaičius siekia apie 12-14 tūkst.

VIDEO: A.Veryga apie koronaviruso plitimą: „Ši savaitė bus kritinė“

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, paklaustas apie tai, kodėl nekeičiama tvarka dėl saviizoliacijos, teigė, kad klausimas dėl susidariusių antikūnų ir galimybės dėl to nesiizoliuoti yra sudėtingas.

Ministras sakė, kad šiuo metu svarstoma tik, kaip elgtis su medikais, kurie persirgę vėl turėjo kontaktą.

Tą patį esame iškėlę dėl medikų, kurie yra persirgę COVID liga, kad jiems nebereikėtų pakartotinai izoliuotis turėjus kontaktą su užsikrėtusiu asmeniu.

„Tą patį esame iškėlę dėl medikų, kurie yra persirgę COVID liga, kad jiems nebereikėtų pakartotinai izoliuotis turėjus kontaktą su užsikrėtusiu asmeniu. Medikų ekspertų grupė kaip tik dabar svarsto tokius siūlymus. Vienas iš tokių preliminarių siūlymų yra vertinti tą antikūnų kiekį, žiūrėti, kiek jų yra susidarę ir pagal tai apsispręsti, reikia ar nereikia izoliuotis“, – sakė A.Veryga.

Vis dėlto, anot ministro, visos visuomenės tokiu būdu tirti galimybių nebus, todėl kol nebus medikų ar mokslininkų atsakymo, kad nesiizoliuoti persirgus yra saugu, todėl sprendimo ir nebus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius