-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 11

Persistengė: kosulio kamuojamą moterį vairuotojas Vilniuje išvarė iš autobuso

Baimė dėl koronaviruso auga, tad ir Lietuvoje nutinka išties nemalonių situacijų. Vienoje sostinės mokyklų virėja dirbanti Tatjana F. pasakojo, kad darbe peršalo – baiminantis virusų patalpos nuolat vėdinamos. Tatjaną užpuolė kosulys, pakilo temperatūra, tad po darbo ji nusprendė nueiti pas gydytoją. Tik štai pasiekti polikliniką pasirodė nelengva, nes kosėjanti moteris buvo išprašyta iš autobuso.
Vilniuje dezinfekuojamas autobusas
Vilniuje dezinfekuojamas autobusas / „Susisiekimo paslaugų“ nuotr.

Liepė išlipti

Kosėti viešajame transporte tikrai ne vieta. Tokios patirties pasisėmė vilnietė Tatjana, kai vidury kelionės turėjo išlipti iš 22 maršruto autobuso.

„Aš dirbu mokykloje virėja, kilus šitam chaosui dėl viruso mokyklos valgykloje langai uždaryti būna tik tada, kai vaikai valgo. Per pamokas langai atidaromi, kiekvieną dieną skersvėjis. Aš susirgau, pradėjau kosėti, gana stipriai“, – pasakojo Tatjana.

Mėginusi gydytis savarankiškai moteris greitai suprato, kad tai nepadeda, be to, pakilo temperatūra. Todėl pirmadienį po darbo nusprendė apsilankyti poliklinikoje pas šeimos gydytoją.

Per pamokas langai atidaromi, kiekvieną dieną skersvėjis. Aš susirgau, pradėjau kosėti, gana stipriai, – pasakojo Tatjana.

„Įsėdau į 22 autobusą Lazdynuose. Autobuse pradėjau kosėti, o neprivažiavus Savanorių prospekto stotelės autobusas sustojo, o iš kabinos išlipęs vairuotojas pradėjo rėkdamas reikalauti, kad aš išlipčiau iš autobuso. Jis man taip grubiai pasakė „Varyk lauk“, nes esą autobusas toliau nevažiuos, kol neišlipsiu. Man teko išlipti“, – apie nemalonų incidentų pasakojo moteris.

Tatjana kelia klausimą, tai kaip dabar važinėti visuomeniniu transportu, jeigu esi peršalęs ir sirguliuoji? Juk ne visi kosėjantys žmonės yra apsikrėtę koronavirusu.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Žmonės su kaukėmis gatvėse
AFP/„Scanpix“ nuotr./Žmonės su kaukėmis gatvėse

Neturėjo teisės

Vilniaus m. savivaldybės įmonės „Susisiekimo paslaugos“ Komunikacijos vadovė Miglė Bielinytė patvirtino – vairuotojas taip pasielgti neturėjo teisės.

Nepaisant visų aplinkybių, šiuo atveju vairuotojas neturėjo teisės išlaipinti kosėjančios keleivės, – teigė M.Bielinytė.

„Visiems vairuotojams platinamos rekomendacijos, kaip saugotis nuo virusų, užtikrinti asmeninę higieną, rūpintis savimi ir aplinkiniais – tomis rekomendacijomis, kuriomis pasinaudoti yra galimybė, vairuotojai tikrai naudojasi.

Be to, viešojo transporto vairuotojams dalinamos dezinfekcinės servetėlės rankoms ir paviršiams valyti, kurias naudoti rekomenduojama kas valandą ar dar dažniau. Visgi vairuotojai, visą dieną dirbdami mieste ir tiesiogiai bendraudami su keleiviais, dirba padidintos rizikos sąlygomis.

Nepaisant visų aplinkybių, šiuo atveju vairuotojas neturėjo teisės išlaipinti kosėjančios keleivės“, – teigė M.Bielinytė.

Autobusus ir troleibusus dezinfekuoja

„Susisiekimo paslaugų“ atstovės teigimu, jau nuo vasario pabaigos iš Vilniaus oro uosto važiuojančius autobusus nuolat dezinfekuoja mobili valytojų brigada. Kai autobusai įvažiuoja į teritoriją ir išleidžia keleivius, transporto priemonės operatyviai valomos ir į miesto pusę judančius keleivius jau pasitinka dezinfekuotos.

„Mobilios valytojų brigados veikia ir galinėse maršrutų stotelėse. Jos pagal sudarytus maršrutus važinėja po galinius punktus ir dezinfekuoja transporto priemonių salonus dienos metu. Viešojo transporto priemonių švarai užtikrinti sostinėje taikomos keturios standartizuotos valymo rūšys: kasdienis, periodinis ir generalinis plovimai bei sėdynių plovimas.

Kasdienio valymo metu kruopščiai išvalomos grindys, nuvalomi langų rėmai, kiti vidaus paviršiai. Naudojant valymo ir dezinfekavimo priemones kasdien nuvalomi visi paviršiai, skirti keleiviams laikytis – turėklai, rankenos, sėdynių atlošų porankiai.

Įprastai autobusai ir troleibusai kasdien būdavo valomi specialiu šarminiu valikliu, kuris turi dezinfekcinių savybių, bet dabar pasirinkti dar stipresnio dezinfekcinio poveikio valikliai, kurie naudojami ir medicinos įstaigose. Be to, viešojo transporto vairuotojams dalinamos dezinfekcinės servetėlės rankoms ir paviršiams valyti, kurias naudoti rekomenduojama kas valandą ar dar dažniau“, – apie dezinfekciją aiškino M.Bielinytė.

Jos teigimu, sostinės vežėjai ir „Susisiekimo paslaugos“ stebi situaciją ir esant poreikiui ieškos papildomų dezinfekcijos ar kitų reikalingų priemonių, kad būtų užtikrintas keleivių ir vairuotojų saugumas, higiena.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius