-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 07 08

Perspėjimas dėl stiprios liūties ir vėjo šalyje

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba informuoja, kad liepos 8-osios dieną ir 9-osios naktį daug kur numatomas smarkus lietus, perkūnija. Pajūryje vėjo gūsiai gali sustiprėti iki 30 m/s. Liūčių metu apsemiamos sodybos, miestų gatvės, keliai, žemės ūkio pasėlių plotai, pavojingai persipildo hidrotechninių statinių vandens telkiniai, gali sutrikti žmonių socialinės gyvenimo sąlygos.
Potvyniai Europoje
Smarkus lietus gali apsemti gatves. / „Scanpix“ nuotr.

Esant tokiam stipriam vėjui ir liūčiai šalies ūkis ir gyventojai dėl sugadintų pastatų, statinių, kelių, energetikos ir ryšių sistemos objektų, sutrikusio įprasto eismo gali patirti didelių nuostolių. Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas įspėja ir rekomenduoja,  kaip elgtis kilus stichiniam lietui ir vėjui.

Perspėkite darbuotojus apie artėjančius pavojingus hidrometeorologinius reiškinius ir informuokite, kokie darbai turi būti nutraukti. Pučiant stipriam vėjui sustabdykite  krovos darbus su kranais bei kituose objektuose, nedirbkite su atvira ugnimi.

Sutvirtinkite laikinus pastatus, statinius, mechanizmus, laikinas konstrukcijas, įrenginius. Sandariai uždarykite pastatų langus, duris, stoglangius ir kitas angas.

Išneškite iš balkonų daiktus, kuriuos gali pakelti vėjas, arba juos gerai pritvirtinkite. Svarbesniuose objektuose patikrinkite avarinius elektros energijos šaltinius, pasirūpinkite kuro atsargomis ir pasirenkite gamybos proceso avariniam sustabdymui.

Perspėkite darbuotojus apie artėjančius pavojingus hidrometeorologinius reiškinius ir informuokite, kokie darbai turi būti nutraukti.

Nestovėkite po aukštais medžiais, prie elektros linijų, nestatykite automobilių po medžiais. Jei gyvenate kaime, uždarykite tvartų, namų duris, langus, langines.

Prieš prasidedant liūčiai iš rūsių išneškite daržoves, maisto atsargas, vertingus daiktus. Lengvesnius daiktus kuriuos gali sugadinti vanduo, nuneškite į viršutinius aukštus, pastoges. Užsandarinkite šulinius, kad į juos nepatektų užterštas paviršinis vanduo.

Patikrinkite, kad garažuose, ūkiniuose pastatuose, sandėliukuose neliktų atvirų teršalų (chemikalų, tepalų ir kt.), kurie gali užteršti aplinką.

Užsandarinkite naftos produktų saugyklas

Nepalikite gyvenamosios vietos be ypatingos priežasties. Jeigu vis dėlto privalote išvykti, išjunkite elektrą, užsukite dujų, vandens sklendes, uždarykite langus, langines, užrakinkite duris ir atlikite visus įprastus veiksmus, kuriuos darote išvykdami bent kelioms dienoms.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas primena, kad nuo nelaimingų atsitikimų reikia apdrausti savo ir  šeimos narių gyvybę bei turtą.

Neužmirškite kaimynų: pasiteiraukite, ar jie girdėjo pranešimus. Gal šalia gyvena neįgalūs žmonės, vieniši seneliai ar mažamečiai vaikai, šiuo metu leidžiantys laiką be tėvų. Pasidomėkite, ar jais kas nors gali pasirūpinti, jei ne – padėkite jiems arba informuokite kaimynus,  kad nelaimės atveju gali skambinti  skubios pagalbos  telefonais 112, 01.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius