-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 12 19

Perversmas Šiauliuose: nušalinti vicemeras D.Griškevičius ir direktorius E.Bivainis

Prieš porą savaičių susikūrusi nauja Šiaulių miesto tarybos dauguma pasiekė savo: mero pavaduotojas Domas Griškevičius ir administracijos direktorius Eduardas Bivainis neteko savo postų. Anksčiau nepavyko jų nušalinti dėl teisinio kazuso, biurokratinių terminų ir atostogaujančio mero.
Domas Griškevičius
Domas Griškevičius / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Lemtingasis tarybos posėdis dėl techninių kliūčių prasidėjo penkių minučių pertrauka. Posėdyje dalyvauja 27 tarybos nariai.

Prasidėjus posėdžiui konservatorių atstovas Tomas Petreikis pakartojo, kad jo frakcija neprisijungs prie naujosios daugumos ir „nedalyvaus šiuose žaidimuose“.

Kai bus surastas naujas direktorius, tuomet ir nušalinti esamą. Siūlė nukelti klausimą į kovo 1 dieną.

„Darbietė“ Danguolė Martinkienė pakvietė valdančiuosius ir opoziciją siekti vieno tikslo – rasti geriausią administracijos direktorių.

Ji pasiūlė pirmiausia surasti kitą visiems tinkamą kandidatą. Kai bus surastas naujas direktorius, tuomet ir nušalinti esamą. Siūlė nukelti klausimą į kovo 1 dieną.

Prieš tvirtinant darbotvarkę kilo diskusijos dėl posėdžio teisėtumo. Teisininkai informavo, kad nušalinus direktorių, šis galės kreiptis į teismą ir reikalauti kompensacijų.

„Tvarkietis“ Alfredas Lankauskas pastebėjo, kad meras pirmą kartą per jo politikos istoriją siūlė balsuoti prieš darbotvarkę. Politikas pasiūlė merui tiesiog pereiti prie balsavimo. Po šių žodžių darbotvarkė buvo patvirtinta.

Prieš slapą balsavimą žodis buvo suteiktas vicemerui Domui Griškevičiui. Jis pareiškė, kad kai kurie jam pateikiami kaltinimai yra iš piršto laužti. Teigė daug bendravęs su visuomene ir dirbęs net po darbo valandų.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Slaptas balsavimas Šiaulių miesto taryboje
Alvydo Januševičiaus nuotr./Slaptas balsavimas Šiaulių miesto taryboje

Taip pat piktinosi, kad yra kaltinamas neatliktais darbais, kurių terminai baigsis po dvejų metų.

Per slaptąjį balsavimą balsavo 25 tarybos nariai. 17 tarybos narių balsavo už vicemero Domo Griškevičiaus nušalinimą. Prieš balsavo 8 likusieji.

D.Griškevičius padėkojo balsavusiems ir atsisveikino su taryba, palinkėdamas visiems dirbti miestui ir galvoti apie miestą. Žurnalistams prisipažino, kad kurį laiką mėgausis atostogomis.

Direktorius nušalintas – visu greičiu atgal?

Ilgiau užtruko diskusijos dėl administracijos direktoriaus E.Bivainio. Taryba svarstė, ar nukelti direktoriaus interpeliaciją iki pavasario.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Euardas Bivainis
Alvydo Januševičiaus nuotr./Euardas Bivainis

Yra žinoma, kad direktorių turėtų laikinai pakeisti jo pavaduotoja liberalė Giedrė Mendoza Herrera, kuri yra pateikusi prašymą po kelių dienų išeiti iš darbo. Naujoji dauguma tvirtina, kad taip liberalė tikrina, ar taryba ja pasitiki.

Tiesa, pirmasis direktoriaus pavaduotojas yra Martynas Šiurkus. Naujosios daugumos lyderio Alfredo Lankausko buvo paklausta, kodėl ne M.Šiurkus yra kandidatas į direktorius. Šis atsakė, kad tai yra naujosios daugumos valia – jei taryba parodys pasitikėjimą, G.Mendoza Herrera sutiks būti direktore.

„Naujai daugumai teisės aktai nelabai rūpi, jūs jau tai pastebėjote“, – po šių žodžių replikavo miesto meras A.Visockas.

„Paprašysiu nelaidyti kvailų replikų“, – atsikirto A.Lankauskas ir pabrėžė, jog tris kartus yra buvęs meru, todėl į daugelį dalykų žvelgia kitaip.

Prieš einant balsuoti meras A.Visockas priminė, kaip vadinsis gruodžio 29-osios spektaklis Šiaulių dramos teatre, į kurį tarybos nariams yra nupirkti bilietai – „Visu greičiu atgal“. Žinia, tą pačią dieną vyks ir paskutinis metų tarybos posėdis.

„Reikia mokėti pralaimėti“, – atkirto naujosios daugumos atstovas A.Lankauskas. Po to visi išėjo slaptai balsuoti dėl direktoriaus nušalinimo.

Dėl administracijos direktoriaus E.Bivainio nušalinimo balsavo 27 tarybos nariai. 15 jų – už nušalinimą, 12 – prieš. Direktorius yra nušalintas ir dirbs iki sausio 2 dienos.

Pakvipo tiesioginiu valdymu

Daugiau kaip prieš dvi savaites Šiauliuose įvyko tarybos posėdis su nauja politine dauguma. Balsavimas dėl miesto reikalų vyko tvarkingai. Daugumą sudaryti pavyko 17 tarybos narių iš 31.

Šiaulių meras Artūras Visockas po Seimo rinkimų siūlė Seimo nario Valerijaus Simuliko vadovaujamam judėjimui „Už Šiaulius“ prisijungti prie tuometinės miesto valdžios daugumos.

Už tai judėjimui buvo siūlomas vicemero postas. V.Simulikas pasiūlymą atmetė, todėl netrukus susidarė naujoji dauguma.

Naują koaliciją suformavo: liberalai, „Už Šiaulius“, socialdemokratai, Darbo partijos bei „Tvarkos ir teisingumo“ atstovai. Tarp pasirašiusiųjų nėra konservatorių. Derybose jie dalyvavo, tačiau į naująją koaliciją neįsijungė.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Alfredas Lankauskas
Alvydo Januševičiaus nuotr./Alfredas Lankauskas

Socialdemokratų lyderis Justinas Sartauskas teigia, kad nauja dauguma buriama dėl to, kad po Seimo rinkimų pasikeitė politinių jėgų pusiausvyra. Būtent dauguma ir turi nuspręsti, kas bus vicemeras ir administracijos direktorius.

Jei direktorius ir vicemeras šiame posėdyje bus nušalinti, meras turės per du mėnesius pateikti ir patvirtinti kitus kandidatus.

Socialdemokratas mano, kad meras paėmė per daug kietą valdymo liniją. Tai ir privedė prie šios situacijos. Jis mano, kad meras galės dirbti ir su naująja valdančiąja koalicija, nes priešingu atveju Šiauliams gresia krizė.

„Tai gali privesti prie tiesioginio valdymo, jei meras eis prieš tarybos daugumą ir su ja nedirbs“, – kalbėjo J.Sartauskas.

Gruodžio 1 dieną vicemero ir administracijos direktoriaus nušalinti nepavyko, nes tą dieną įsigaliojo Savivaldos įstatymo pataisos – reikėjo laukti keturias dienas.

Po dviejų savaičių turėjęs vykti posėdis neįvyko, nes neras atostogavo. Jei direktorius ir vicemeras šiame posėdyje bus nušalinti, meras turės per du mėnesius pateikti ir patvirtinti kitus kandidatus. Kitu atveju gresia tiesioginis valdymas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius