Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 14

Petras Čimbaras: Seimo narių turėtų būti 91 ir visi renkami vienmandatėse apygardose

Seimui po pateikimo pritarus iniciatyvai skelbti referendumą dėl Seimo narių skaičiaus mažinimo, klausimas persikėlė į Teisės ir teisėtvarkos komitetą. Čia netikėtą pasiūlymą dėl mažesnio parlamento pateikė „socialdarbiečiai“ Andrius Palionis ir Petras Čimbaras.
Petras Čimbaras
Petras Čimbaras / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Esu užregistravęs projektą. 91 Seimo narys, visi būtų renkami vienmandatėse. Gerai būtų tautos atsiklausti, nes toks projektas užregistruotas, gal tauta pasirinks ne 121, o gal jie pritars 91“, – ketvirtadienį vykusio komiteto posėdžio metu dėstė P.Čimbaras.

Jis teigė galintis savo siūlymą argumentuoti teigdamas, kad vienas parlamentaras valstybei metams kainuoja 100 tūkst. eurų.

„Žmonės nelabai patenkinti, kada renkami pagal sąrašą – balsuojama už vieną, o atsiduria kiti. O vienmandatė, konkrečiai asmuo eidamas balsuoti, balsuotų už savo pasirinktą kandidatą“, – aiškino P.Čimbaras.

Jo kolega Seime „socialdarbietis“ Juozas Bernatonis teigė nepalaikantis teikiamo parlamentaro siūlymo.

„Žmonės yra klaidinami populistų. Mes puikiai žinome iš politikos istorijos, kad proporcinė sistema yra tikslesnė, geriau atspindi žmonių valią, dėl to yra modernesnė“, – tikino jis ir pridūrė, kad parlamentarų rinkimas tik vienmandatėse apygardose ves į dvipartinę sistemą.

„Kas manau Lietuvoje vėlgi po to, kai tai atsitiks, žmonės bus nusivylę“, – sakė J.Bernatonis.

Balsuodami dėl P.Čimbaro pristatyto siūlymo septyni posėdyje dalyvavę Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto nariai susilaikė.

Šiuo metu Seimą sudaro 141 tautos atstovas. 70 jų, pagal proporcinę rinkimų sistemą, renkami daugiamandatėje rinkimų apygardoje, 71 – vienmandatėse apygardose.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./ Juozas Bernatonis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./ Juozas Bernatonis

Komiteto nariai bendru sutarimu pritarė kitam, šį kartą valdančiųjų „valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio, teiktam siūlymui referendumą dėl Seimo mažinimo skelbti ne gegužės 26 dieną, kaip siūlyta anksčiau, o 12 dieną, kai vyks pirmasis prezidento rinkimų turas ir galbūt referendumas dėl dvigubos pilietybės.

Komitetas, šešiems jo nariams balsavus prieš ir vienam susilaikius, atmetė penkių liberalų teiktą siūlymą referendumą organizuoti 2020 metų spalio antrą sekmadienį, o tiksliau, kartu su eiliniais Seimo rinkimais.

Dar vieną pasiūlymą teikė liberalas Vitalijus Gailius.

„Siūlau iki referendumo dėl Lietuvos Seimo narių mažinimo paskelbimo dienos reglamentuoti, kad dabartiniai Seimo nariai privalomai išlaikytų valstybės tarnautojams keliamų bendrųjų gebėjimų testą, o padalinių vadovai – vadovavimo testą“, – pasiūlyme surašė parlamentaras.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Vitalijus Gailius
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Vitalijus Gailius

Komentuodamas šią idėją, J.Bernatonis spėjo, kad V.Gailius tautos atstovus supainiojo su biurokratais.

Dėl liberalo pateiktos idėjos Teisės ir teisėtvarkos komitetas nebalsavo, nes V.Gailius nepateikė konkretaus siūlymo, kaip konkrečiai koreguoti Seimo nutarimą dėl parlamento mažinimo.

Ketvirtadienį Seime sprendžiamas klausimas, ar turėtų būti skelbiamas referendumas dėl parlamentarų skaičiaus mažinimo. Seimo nariai dėl šio klausimo balsuos dar du kartus. Klausimas svarstomas ypatingos skubos tvarka.

Apie tai, kaip vyko Seimo nutarimo pateikimo procedūra, galite skaityti ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius