Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 05 25

Petrauskas: Kauno žudynių byloje aukų turėjo būti daugiau

Antradienį teisėsaugos pareigūnai atskleidė kai kurias vadinamosios Kauno žudynių bylos aplinkybes. Pasak jų, nors ši byla dar nebaigta, tiriant didelį atgarsį sukėlusius nusikaltimus prokuroras turi teisę paskelbti tam tikrą dalį ikiteisminio tyrimo duomenų.
R.Petrauskas
Raimondas Petrauskas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

„Pastaruoju metu padaugėjo spekuliacijų šios bylos tema, keliamos įvairios versijos, net keliamas klausimas, kad nužudyti ne tie asmenys. Taip, aukų galėjo būti ir turėjo būti daugiau, bet, ačiū Dievui, jų pavyko  išvengti“, – antradienį Generalinėje prokuratūroje atskleisdamas rezonansinės bylos aplinkybes teigė laikinasis generalinis prokuroras Raimondas Petrauskas.

Žurnalistų paklaustas, kas sutrukdė D.Kedžiui įvykdyti visas galimai suplanuotas žmogžudystes, vienas iš šios bylos tyrėjų prokuroras Algimantas Kliunka teigė, kad tam sutrukdyti galėjo netikėtas eismo įvykis, į kurį pateko D.Kedys.

„Sunku planuoti, kokia būtų buvusi nusikaltimo plėtra. Dar atliekamas tyrimas. Bet galėjo sutrukdyti tai, kad tuo automobiliu D.Kedys pateko į eismo įvykį ir vėliau nerado Andriaus Ūso“, – sakė A.Kliunka.

Pasak jo, taškas teisėjo Jono Furmanavičiaus ir buvusios D.Kedžio sugyventinės Laimutės Stankūnaitės sesers Violetos Naruševičienės nužudymo byloje kol kas nepadėtas, nes šios bylos aplinkybės susijusios su D.Kedžio mirties aplinkybėmis. „Atliekami veiksmai byloje dėl D.Kedžio mirties aplinkybių nustatymo. Atliekami ekspertų tyrimai, kurie yra bendri abiem byloms“, – sakė Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiasis prokuroras.

Prokuroras pripažino, kad atliekant ikiteisminį tyrimą kol kas nenustatyta, kur D.Kedys slėpėsi. „D.Kedys nebuvo rastas. Jei žmogus pasislepia, tai nežinoma, kur jis yra. Jis pasislepia tam, kad jį būtų sunku surasti, ir tikisi, kad jis nebus surastas. Ten, kur jis buvo, jo dabar nėra, todėl sunku nustatyti, kur jis slapstėsi“, – sakė A.Kliunka.

Nusikaltimą įvykdė vienas

Pasak A.Kliunkos, apklausus liudytojus ir peržiūrėjus vaizdo įrašus nustatyta, kad teisėją J.Furmanavičių nužudė vienas asmuo. „Nusikaltimą įvykdė vienas asmuo. Nenustatyta kitų asmenų. Perkant vieną iš automobilių buvo ir kitas asmuo, bet jis nepripažįsta, kad būtų žinojęs apie rengiamą nusikalstamą veiką. Neįvardysiu asmens, bet tai vyko daug laiko prieš įvykį“, – sakė A.Kliunka.

Paklaustas, ar vaizdo įrašuose matyti, kad į nusikaltimo vietą su automobiliu „Volkswagen Transport“ atvyko būtent D.Kedys, prokuroras teigė, kad vaizdo įrašuose „asmuo neatpažįstamas“. Tačiau A.Kliunka taip pat pabrėžė, kad įvykio vietoje rasta daug D.Kedžio pėdsakų.

„(Nusikaltimą įvykdęs asmuo – 15min.lt) atitraukė (J.Furmanavičiaus – 15min.lt) automobilį. Mašina judėjo, šaudė iš paskos, paskui įlindo į vidų. J.Furmanavičius išlipo pro keleivio dureles, o šaulys įlindo ir patraukė mašiną, nes buvo imituotas susidūrimas“, – įvykio aplinkybes dėstė prokuroras.

Jis taip pat pabrėžė neįvardijęs konkrečių bylos detalių, vardų ir gatvių, kad žurnalistai neatsirastų su byla susijusiose vietose ir „neatliktų savo tyrimo, nesukurtų naujų scenarijų ar nebandytų paneigti surinktų įrodymų“. Be to, prokuroras akcentavo sąmoningai neatskleidęs visų bylos aplinkybių.

„Manau, kad atsiras žiniasklaidos priemonių, kurios šiandien mano paskelbtus duomenis bandys sukonstruoti į tam tikrą sąmokslo teoriją. Juos savaip sudėlioti, susintezuoti ir padaryti savo išvadas arba bandyti tuos duomenis paneigti. Todėl šiandien sąmoningai nepateiksiu visų nustatytų ikiteisminio tyrimo duomenų“, – sakė A.Kliunka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius