-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 03 08

Pietų Korėjos lyderis įžvelgia daugiau kliūčių Šiaurės Korėjos nuginklavimui

Pietų Korėjos prezidentas Moon Jae-inas ketvirtadienį pareiškė, kad dar lieka daug „kritinių momentų“, susijusių su pastangomis užbaigti krizę dėl Šiaurės Korėjos branduolinio arsenalo, nors Pchenjanas pastaruoju metu siūlėsi plėtoti dialogą su Seulu ir Vašingtonu.
Pietų Korėjos prezidentas Moon Jae-inas
Pietų Korėjos prezidentas Moon Jae-inas / „Scanpix“/AP nuotr.

Šie valstybės vadovo komentarai nuskambėjo prieš dviem aukšto rango Pietų Korėjos pareigūnams išskrendant į JAV, kur jie informuos amerikiečių pareigūnus apie savo vizito Šiaurės Korėjoje rezultataus.

Seulo pareigūnai sakė, kad Šiaurės Korėja pasiūlė surengti derybas su Jungtinėmis Valstijomis dėl santykių normalizavimo ir Korėjos pusiasalio pavertimo nebranduoline zona.

Seulas taip pat nurodė, kad Šiaurės Korėja pareiškė esanti nusiteikusi sustabdyti branduolinių ginklų ir raketų bandymus, kol truktų šios derybos.

Vis dėlto kai kurie ekspertai abejoja, kiek nuoširdūs yra Šiaurės Korėjos pasiūlymai.

Pasak jų, Pchenjanas jau ne kartą yra pasinaudojęs nusiginklavimo derybomis, kad užsitikrintų humanitarinės pagalbos ir nuolaidų, bet slapto toliau plėtodavo branduolinių ginklų kūrimo programą.

Pasak Pietų Korėjos pareigūnų, Šiaurės Korėja teigė, kad jai neliktų priežasčių turėti branduolinių ginklų, jeigu būtų pašalintos karinės grėsmės ir suteikta saugumo garantijų.

Šios pozicijos Pchenjanas laikosi jau seniai ir ja grįsdavo atsisakymą nutraukti savo branduolinę programą, raginimus išvesti iš Pietų Korėjos visą 28,5 tūkst. JAV karių kontingentą ir reikalavimus neberengti JAV ir Pietų Korėjos kasmetinių karinių pratybų. Šiaurės Korėja sąjungininkų manevrus laiko karinės invazijos į jos teritoriją repeticijomis.

Kol kas neaišku, ar Jungtinės Valstijos priims numanomą Šiaurės Korėjos pasiūlymą dėl derybų.

Pietų Korėjos gynybos ministerijos atstovė Choi Hyun-soo sakė, kad kariuomenė naujų bendrų pratybų programą paskelbs po Pjongčango žiemos parolimpiados, prasidėsiančios ateinantį penktadienį ir pasibaigsiančios kovo 18-ąją.

„Įveikėme vieną kritinį momentą. Tačiau esama daug kritinių momentų, kuriuos dar turime įveikti, kol pasieksime Korėjos pusiasalio denuklerizaciją ir nuolatinę taiką“, – Moon Jae-inas sakė per susitikimą su Bažnyčios lyderiais.

Prezidentas pripažino, kad jo pasiuntinių kelionė į Šiaurės Korėją bet kokiu atveju yra „didelis žingsnis Korėjos pusiasalio denuklearizacijos link“ ir kad ji tapo įmanoma užsitikrinus JAV vyriausybės „tvirtą palaikymą“.

Kol kas neaišku, ar Jungtinės Valstijos priims numanomą Šiaurės Korėjos pasiūlymą dėl derybų.

Kai buvo paskelbta šių pranešimų, JAV prezidentas Donaldas Trumpas juos vertino ir viltingai, ir skeptiškai: pasak jo, Pchenjano sprendimas ištiesti ranką yra „tikėtina pažanga“, bet taip pat „gali būti klaidinga viltis“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius