TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
2023 03 03

Pilaitės gimnazijos abiturientams daugiau nei tris savaites nėra matematikos pamokų: „Direktoriaus požiūris nustebino“

Daugiau nei tris savaites Vilniuje esančios Pilaitės gimnazijos dvyliktokams nevyksta matematikos pamokos. Taip nutiko susirgus matematikos mokytojui. Kaip teigia gimnazijos vadovas, serga ne vienas, o du matematikos mokytojai, todėl atrasti pavaduojantį pedagogą – sudėtinga.
Pilaitės gimnazija
Pilaitės gimnazija / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Dėl šios situacijos į 15min kreipėsi vienos abiturientės tėvai, taip pat savo įžvalgomis pasidalino ir ji pati. Tėvų ir mokinės prašymu jų vardai pakeisti. Tikrieji vardai redakcijai žinomi.

Mokytojas susirgo sausio mėnesį

Kaip pasakojo abiturientė Raimonda, matematikos mokytojas susirgo sausio mėnesį ir jo nebuvo kelias dienas.

„Vėliau jis į mokyklą sugrįžo, tačiau nebuvo iki galo pasveikęs. Nuo vasario šeštosios iki pat dabar mokytojo nėra“, – kalbėjo Raimonda.

Per šį laiką savaitę laiko buvo mokinių žiemos atostogos, tad pamokos nevyko tris savaites bei kelias dienas sausio mėnesį.

Mokiniai sako girdėję, kad mokytojo nebus dar apie dvi savaites.

Pavaduojančio mokytojo neskyrė

Pasak Raimondos, nevyksta nei matematikos pamokos, nei šio dalyko konsultacijos.

„Mums šie metai – labai svarbūs, netrukus bus bandomieji matematikos egzaminai, vėliau – baigiamieji“, – sakė gimnazistė.

Be to, kai pernai valstybinio matematikos egzamino rezultatai Lietuvos mokyklose buvo itin prasti, į šio dalyko mokymą raginta sutelkti kuo didesnį dėmesį.

„Pirmą savaitę, kai mokytojo nebuvo, per daug rimtai nežiūrėjome. Na, susirgo tai susirgo. Normalu. Tačiau jau po pirmosios savaitės kilo klausimas, kodėl nėra skiriamas pavaduojantis mokytojas“, – sakė Raimonda.

Pasiūlė mokytis savarankiškai

Kaip sakė Raimonda, mokykloje iš viso yra šeši matematikos mokytojai, tad, ištikus bėdai, pavaduoti būtų kam.

„Galbūt ne visas dienas, bet bent jau kartais. Įdomu tai, kad dešimtokams pasiūlė ateiti į konsultacijas pas kitus mokytojus, o dvyliktokams nieko“, – sakė gimnazistė.

Direktorius pasakė, kad mokiniai turi savarankiškai mokytis ir kad mokytojas atsiunčia, kaip spręsti uždavinius.

Mokiniai iš vienos mokytojos sakė išgirdę, kad Pilaitės gimnazijos direktorius Mindaugas Briedis pasiūlė dvyliktokams mokytis savarankiškai.

„Direktorius pasakė, kad mokiniai turi savarankiškai mokytis ir kad mokytojas atsiunčia, kaip spręsti uždavinius, išspręstų pavyzdžių į elektroninį dienyną. Nustebino tokia direktoriaus pozicija“, – kalbėjo Raimonda.

Per matematikos pamokas – namo

Raimondos teigimu, penktadienį naujas mokytojas dar nebuvo paskirtas.

„Mes visą tą mėnesį nieko neveikėm. Per matematikos pamokas arba sėdėdavome, arba eidavome į namus“, – teigė mergina.

Per savaitę matematikos A lygiu besimokantiems abiturientams vyksta šešios matematikos pamokos, B lygiu – penkios.

Raimondos mama Živilė sako, kad, jos žiniomis, į įstaigos vadovą kreipėsi kelių mokinių tėvai: „Bet direktorius informavo, kad nėra pavaduojančių mokytojų. Dėl tokios situacijos tėvai sunerimę, o direktorius tuo nelabai rūpinasi.“

M.Briedis: „Gal jūs visi iš Mėnulio?“

Kaip 15min sakė Pilaitės gimnazijos vadovas Mindaugas Briedis, dėl matematikos mokytojo yra ne viena problema, o dvi: „Neturime dviejų matematikos mokytojų. Jie serga sunkiomis ligomis.

Bet nelabai tiesa, apie ką jūs kalbate. Nėra žmogaus, kuris stovi prie mokinių, bet mokiniams yra siunčiamos užduotys per dienyną, tik, deja, nelabai mokiniai jas sprendžia ir nelabai atsidaro.“

Kaip sakė M.Briedis, su dešimtokais situacija išspręsta kitu būdu: vienas mokytojas tuo pačiu metu veda pamoką dviem klasėms.

„O dvyliktokams siunčiamos užduotys, bet jų jie nesprendžia. Nuo pirmadienio mes skirsime ne specialistą, nes specialistų neturime, bet kad (ne specialistas) būtų pamokų metu ir prižiūrėtų užduočių sprendimą“, – kalbėjo M.Briedis.

Kaip aš galiu įdarbinti mokytoją, kuris neturi laisvų valandų? Visi mokytojai dirba tokiu krūviu.

Paklaustas, ar nėra kito mokytojo, kuris galėtų pavaduoti sergantį, M.Briedis nusistebėjo: „Ar jūs visi iš Mėnulio? Ar jūs suprantate apie mokytojus?

Mes neturime mokytojų, visi mūsų mokytojai dirba pusantro krūvio. Kaip aš galiu įdarbinti mokytoją, kuris neturi laisvų valandų? Visi mokytojai dirba tokiu krūviu.

Mes gi neplanavome, kad du mokytojai iškris neplanuotai. Problemą išspręsime. Paskyrėme dar papildomai mokytojų konsultantų, kurie gali kitu laiku konsultuoti.

Bet vėlgi problema yra ta, kad čia formalus pretekstas, kad mokiniai tiesiog neateina į konsultacijas ir jų reikia ieškoti, tampyti už skvernų, kad jie ateitų. O kad nėra žmogaus klasėje ir mokiniai negali dirbti, tai manyčiau, jei jie norėtų, užduotis galėtų atlikinėti. Bet jie to nedaro.“

Sauliaus Žiūros nuotr./Naujoji Pilaitės gimnazija
Sauliaus Žiūros nuotr./Naujoji Pilaitės gimnazija

Ministerija: vadovas turi įvertinti situaciją

15min kreipėsi į Vilniaus miesto savivaldybę bei Švietimo, mokslo ir sporto ministeriją, prašydami įvertinti ir pakomentuoti situaciją.

„Klausimas yra išspręstas ir pavaduoti paskirtas kitas mokytojas“, – tokį atsakymą pateikė Vilniaus miesto savivaldybės Rinkodaros ir komunikacijos skyriaus visuomenės informavimo specialistas Irmantas Kuzas.

„Mokyklos vadovas turi užtikrinti, kad ugdymo procesas būtų sklandus ir nenutrūkstantis. Mokyklos gyvenime nutinka įvairių situacijų, tarp jų – ir tai, kad mokytojas suserga.

Vadovas turi įvertinti situaciją ir imtis atitinkamų priemonių: gali būti perskirstomi krūviai kitiems dalyko mokytojams, ieškoma pavaduojančio pedagogų iš išorės, perplanuojamas ugdymo intensyvumas dalyko atžvilgiu.

Grįžus mokytojui po ligos galima intensyvinti jo dalyko ugdymo procesą“, – teigiama Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos Komunikacijos skyrius pateiktame atsakyme.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Užsisakykite 15min naujienlaiškius