Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 06 18

Pilaitės mokyklos braška per siūles: netelpa pirmokai, galvojama apie antrą pamainą

Pilaitė yra viena sparčiausiai augančių Vilniaus rajonų. Tačiau auga tik gyvenamieji kvartalai, mokyklų ir vaikų darželių trūksta. Vien pirmų klasių šiemet Pilaitėje susidaro 12, o tėvai neslepia nerimo – kur teks vežti atžalas, jeigu vaikai netilps į vienintelę rajone M.Mažvydo progimnaziją. Pastarosios direktorius ramina priimsiąs visus pilaitiškius, net antros pamainos šiemet tikimasi išvengti.
Rugsėjo 1-oji Šolomo Aleichemo ORT gimnazijoje
Pirmokai rugsėjo 1-ąją / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pirmokų Vilniaus mokyklose daugėja – šiemet pateikti 6767 prašymai.

Pilaitės bendruomenė socialiniame tinkle „Facebook“ ūžia kaip bičių avilys. Itin daug diskusijų pastaruoju metu čia kelia priėmimas į mokyklą – tėvai baiminasi, kad jų vaikai netilps į M.Mažvydo mokyklos pirmąsias klases.

Mokiniai – vos telpa

„SOS būsimų pirmokų tėvai!!! Turime 2 pirmumo kriterijų taškus, tačiau sąraše esame 232, o priims tik 192 vaikučius. Ar yra čia dar tokių, kurie nepapuola į mokyklą Pilaitėje??? Ką darom, kaip sprendžiam problemą? Siūlau masinį skundą savivaldybei. Norinčių lankyti pirmą klasę vaikų yra apie 400!!!“ – tokiomis ir panašiomis žinutėmis socialiniuose tinkluose dalijosi pilaitiškiai, kurių septynmečiai vaikai rugsėjo 1-ąją pradės eiti į mokyklą.

Šis rajonas turi dvi mokyklas: jau minėtą M.Mažvydo progimnaziją ir Pilaitės gimnaziją. Jau ne vienerius metus gimnazija dalį savo patalpų atiduoda progimnazijai ir čia mokosi ne tik apie 450 gimnazistų, bet ir apie 400 jaunesnių moksleivių.

Pilaitės gimnazijos direktorius Zotikas Popovas 15min teigė, kad pernai gimnazijoje buvo 13 progimnazijos klasių komplektų. Šiemet progimnazija prašo dar keturių kabinetų ir iš viso užims 17 mokymosi patalpų. „Daugiau jau nebegalime duoti kabinetų. Šie metai paskutiniai, kai dar susispaudę galime priimti M.Mažvydo progimnazijos mokinius“, – nelinksmai nutęsia Z.Popovas.

Konkrečių planų, kad Pilaitėje atsirastų dar viena mokykla, būta. „Problemą reikia spręsti. Reikia statyti mokyklą, ji jau turėjo būti pradėta ir pastatyta iki kitų mokslo metų. Kalbėta dar 2012 metais, kai Pilaitės mokyklos tapo progimnazija ir gimnazija, kad reikia ir darželio, ir pradinės mokyklos. Dabar jau net nežinau, kokios mokyklos reikia, galbūt progimnazijos. Viena aišku – mokyklos reikia“, – kalbėjo Z.Popovas.

Gimnazijos vadovas svarstė, kad miesto savivaldybė galbūt turėtų užsakyti tyrimus, kiek vaikų artimiausiais metais lankys mokyklas šiame rajone. O tada galvoti apie naują mokymo įstaigą.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus Pilaitės gimnazija
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus Pilaitės gimnazija

Priims visus iš Pilaitės

M.Mažvydo progimnazijos direktorius Eugenijus Manelis ramina: visus pirmokus, kurie gyvena Pilaitėje, mokykla pasiruošusi priimti. O tokių, direktoriaus duomenimis, yra apie 300.

„Reikia Lietuvoje džiaugtis, kad pirmokų yra daug, linkėti, kad jų būtų kiekvienais metais vis daugiau ir daugiau, nepaisant to, kad gal jie kartais suaugusiems žmonėms ir galvos sopulį sukelia, bet reikia tik džiaugtis, – kalbėjo E.Manelis. – Tikrai tilpsime, jei kalbėtume apie Pilaitėje gyventojus. Kiti, pravažiuojantys pro šalį, gal ir netilps.“

Tikrai tilpsime, jei kalbėtume apie Pilaitėje gyventojus. Kiti, pravažiuojantys pro šalį, gal ir netilps, – sakė E.Manelis.

Šiemet progimnazijoje turėtų būti 12 pirmų klasių komplektų po 24-25 mokinius. Iš viso sulaukta apie 300 prašymų iš tėvų, gyvenančių Pilaitėje. Anot direktoriaus, blogiausia, kad kai kurie tėvai neskuba registruoti savo vaikų – mokykla norėtų jau ir baldus užsakinėti, ir vadovėlius.

„Mūsų rajonas yra labai sparčiai augantis, labai sparčiai kyla nauji namai, tikrąja ta žodžio prasme, kaip grybai po lietaus. Ir keliasi gyventi daugiausia jaunos šeimos, kurios turi vaikų. Aš siūlyčiau, kad tos statybinės bendrovės, kurios stato namus, kooperuotųsi su savivaldybe ir pagalvotų apie vaikų darželius, mokyklą“, – svarstė M.Mažvydo progimnazijos direktorius.

Antros pamainos progimnazijoje E.Manelis šiemet teigia išvengsiąs, nors supranta – kitąmet gali būti įvairiai. „Žinoma, nebūtų gerai, bet tai vis tiek viena iš išeičių. Jeigu tėčio ar mamos paklaustume, ką geriau daryti – važiuoti į kitą rajoną ar eiti vaikui į antrą pamainą, jie rinktųsi mokyklą prie namų“, – įsitikinęs direktorius.

Pilaitės gimnazijos vadovas įsitikinęs, kad kitąmet antros pamainos išvengti nebepavyks – daugiau patalpų progimnazijai jis nebeturi.

Svarsto, ką statyti

Vilniaus savivaldybės tarybos Kultūros, švietimo ir sporto komiteto pirmininkas Vytautas Mitalas, pastaruoju metu itin aktyviai diskutuojantis su pilaitiškiais dėl švietimo reikalų šiame nutolusiame sostinės rajone, irgi kartoja: visi pirmokai Pilaitėje privalo tilpti vietos mokykloje.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Mokslo metų pradžia
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Mokslo metų pradžia

Be to, jo teigimu, svarstomas ir artimiausiu metu bus patvirtintas planas, kad Pilaitėje atsirastų dar vienas švietimo įstaiga. Tai gali būti darželis, darželis-pradinė mokykla ar didelė mokykla, su darželio grupėmis. Tam yra vietos sklype Tolminkiemio gatvėje šalia statomos bažnyčios. Tačiau kada įstaiga pradės veikti, nežinia.

Šie metai paskutiniai, kai dar susispaudę galime priimti M.Mažvydo progimnazijos mokinius, – sakė Z.Popovas.

„Jeigu bus pasirinkta statyti darželį pagal tipinį projektą 220-ies vietų, jis galėtų atsirasti iki kitų metų pabaigos. Jeigu kalbame apie atskirą objektą, kurį dar reikėtų suprojektuoti, projektavimas užtruktų 4-6 mėnesiais ilgiau, tokiu atveju jis galėtų atsirasti 2019 metų vasarą“, – apie terminus kalbėjo V.Mitalas.

Galvojama ir apie dar vieno darželio statybas Pilaitės prospekte, priešais naująjį Valstybės saugumo departamento pastatą.

Problema – ne tik Pilaitėje

Švietimą kuruojantis Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas irgi ramina Pilaitėje gyvenančius tėvus – pirmokai tilps, galbūt vos vienam kitam bus pasiūlyta rinktis kitų rajonų mokymo įstaigas. Tačiau yra ir daugiau mokyklų, kur netelpa visi norintys. Ta pati problema ir Vilniaus Gedimino technikos universiteto inžinerijos licėjuje (buvusi M.Daukšos vidurinė mokykla), „Genio“ progimnazijoje, Balsiuose.

Šio irgi atokaus Vilniaus rajono gyventojai svajoja apie naują mokyklą ar bent priestatą. Nors jų mokykla visiškai nauja, tačiau šiemet į pirmąsias klases greičiausia netilps apie 60 vaikų.

V.Benkunskas tvirtina, kad šiame rajone pradinė mokykla numatyta, baigiama parengti techninį projektą, netrukus tikimasi paskelbti rangos konkursą. Vietos šiai mokyklai yra sklype šalia Balsių progimnazijos. Galvota čia pastatyti darželį, bet pasitarus su bendruomene vis dėlto nutarta statyti pradinę mokyklą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius