Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2008 12 10

Piliečių santalka ragina prezidentą atsakyti, ar VSD vykdo žurnalistų sekimą

Visuomeninis judėjimas „Piliečių santalka“, politikos apžvalgininkui Kęstučiui Girniui išsakius nuomonę, kad Valstybės saugumo departamento (VSD) pareigūnai galimai jam darė neteisėtą spaudimą, paragino prezidentą Valdą Adamkų atsakyti, ar saugumas slapta seka Lietuvos žurnalistus, vykdo jų atžvilgiu operatyvinę veiklą.
Rašiklis
Rašiklis / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Trečiadienį Piliečių santalkos paskelbtame, Tarybos pirmininko Andriaus Navicko pasirašytame viešame laiške V.Adamkui klausiama, kiek kartų per pastaruosius trejus metus VSD prašymu teismas leido slapta klausytis Lietuvos žurnalistų ir politikos apžvalgininkų telefoninių pokalbių ir ar šalies vadovas matė tokių telefoninių pokalbių išklotines bei kitą operatyvinę medžiagą.

„Kurių žurnalistų ir politikos apžvalgininkų telefoninių pokalbių buvo ar yra slapta klausomasi? Dėl kokių priežasčių tai daroma? Ar VSD vykdo Lietuvos žurnalistams skirtą operatyvinį tyrimą ir tvarko operatyvinio tyrimo bylą, sąlygiškai vadinamą „Vanagai“? Jei taip, kokių tikslų šiuo tyrimu siekiama?“, – laiške teiraujamasi prezidento.

Šalies vadovui primenama, kad pagal Konstituciją Lietuvos piliečiams laiduojama teisė kritikuoti valstybės įstaigų ar pareigūnų darbą, apskųsti jų sprendimus, draudžiama juos persekioti už kritiką. Pažymima, kad prezidentas skiria ir atleidžia VSD generalinį direktorių bei jo pavaduotojus. Šalies vadovo politinė komanda, pasak „Piliečių santalkos“, prižiūri VSD veiklą.

„Kokių priemonių imsitės, kad Jums atskaitingas VSD griežtai laikytųsi Konstitucijos bei įstatymų ir nesikištų į Lietuvos viešąją politiką?“, – klausiama V.Adamkaus.

Politikos apžvalgininkas Kęstutis Girnius, viešai paskelbtame komentare išsakęs nuomonę dėl VSD pareigūnų galimai neteisėto spaudimo, trečiadienį susitinka su Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetu (NSGK).

Minėto komiteto posėdžio išvakarėse Prezidentūroje ketvirtadienio vėlų vakarą surengtas neįprasto formato susitikimas, kuriame, neoficialiomis žiniomis, be kita ko, aptarta ir pastaroji tema.

Skubiai sušauktame posėdyje dalyvavo aukščiausi šalies vadovai – prezidentas Valdas Adamkus, Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas, premjeras Andrius Kubilius, VSD vadovas Povilas Malakauskas ir Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Arvydas Anušauskas.

NSGK praėjusią savaitę jau išklausė VSD vadovo Povilo Malakausko paaiškinimus.

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto docentas, apžvalgininkas K.Girnius teigia sulaukęs VSD pareigūnų perspėjimų, kuriuos pats apžvalgininkas vertina kaip jam darytą spaudimą dėl viešai reiškiamos kritiškos nuomonės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius