-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 11 03

Pilietybės įstatymo seriale – naujos serijos

Seime nuolat stringanti Pilietybės įstatymo epopėja nesibaigs ir šį ketvirtadienį, kaip buvo planuota. Parlamento Etikos ir procedūrų komisija (EPK) trečiadienį nusprendė skirti papildomai laiko įsigilinti į abejones, kilusias dėl Seime vykusių procedūrų.
Pasas
Pasas / „Scanpix“ nuotr.

Pagal naujausias darbotvarkes jau pusantrų metų Seime rengiama nauja Pilietybės įstatymo redakcija turėjo būti svarstoma ketvirtadienio, lapkričio 4-osios, posėdyje. Tačiau procesas vėl įstrigo, nes EPK nepriėmė jokio sprendimo dėl įstatymą rengusio Teisės ir teisėtvarkos komiteto (TTK) pirmininko Stasio Šedbaro paklausimo, ar galima laikyti priimtu įstatymo septinto straipsnio trečią punktą, kuriuo skelbiama, kad dvigubą pilietybę galėtų turėti „lietuvių kilmės asmuo, tradiciškai gyvenantis valstybėje, su kuria Lietuvos Respubliką skiria valstybės siena.“ Spalio viduryje vykusiame Seimo posėdyje, kuriame šis straipsnis buvo priimamas, už šį punktą nebuvo balsuota. Todėl S.Šedbaras paklausė EPK, ar šią nuostatą galima laikyti patvirtinta. 

Į posėdį trečiadienį susirinkę parlamento etikos sargai iš pradžių bandė gvildenti klausimą savarankiškai, tačiau galiausiai nusprendė, kad reikia pasikviesti patį S.Šedbarą. Klausimo svarstyme buvo padaryta pusvalandžio pertrauka, kol TTK pirmininkas galės pasirodyti. Tačiau ir jam atvykus joks sprendimas nebuvo priimtas. Todėl ketvirtadienį įstatymas negalės būti priimtas.

„Teks rytoj stabdyti priėjimą. Manau, kad artimiausiu laiku rasime išeitį, kaip išeiti iš susidariusios padėties, nes mums jau irgi atsibodo. Jau trečią kartą svarstome prašymą, ar Statutas buvo pažeistas, ar ne. Turbūt tai bus paskutinis mūsų verdiktas ir priimtas tas įstatymas“, – trečiadienį sakė EPK pirmininkas Algimantas Salamakinas.

„Nelaimingas įstatymas“

S.Šedbaras etikos sargams aiškino, kad painiava kilo, nes Seimui priimant įstatymą pastraipsniui,  priėmus pusę 7-o straipsnio punkto, procesas buvo perkeltas į kitą parlamento posėdį. Priėmimui buvo pateikta vienokia dokumento redakcija, tačiau per diskusijas Seime straipsnio trečias punktas tapo penktu punktu. Vėl grįžę prie minėto klausimo kitame parlamento posėdyje parlamentarai balsavo ir priėmė kitus straipsnio punktus, bet šį praleido.

Tikrai yra noras, kad greičiau būtų sprendimas, bet greičiau neišeina. Reikia tiksliai viską padaryti, – po posėdžio sakė A.Salamakinas.Išklausę S.Šedbaro, EPK nariai trečiadienį nusprendė, kad jiems reikia dar įsigilinti į situaciją ir nuspręsti, ar dėl minėto punkto reikia perbalsuoti. A.Salamakinas neatmetė, kad etikos sargų posėdis gali įvykti ir anksčiau nei turėtų būti pagal įprastą tvarką – kitą trečiadienį.   

„Nelaimingas kažkoks įstatymas“, – išeidamas iš EPK posėdžio trečiadienį tarstelėjo S.Šedbaras.

„Tikrai yra noras, kad greičiau būtų sprendimas, bet greičiau neišeina. Reikia tiksliai viską padaryti“, – po posėdžio sakė A.Salamakinas.

Epopėja – nuo V.Adamkaus laikų

Naujoji redakcija Seimui buvo pateikta prieš pusantrų metų, dar per prezidento Valdo Adamkaus kadenciją. Pastarąjį sykį šis įstatymas svarstytas spalio 14 dieną, kai Seime buvo sutarta dėl septinto jo straipsnio. Jame buvo ir bene daugiausia diskusijų sukėlęs punktas, kuriuo  dvigubą pilietybę leidžiama gauti tiems lietuviams, kurie išvyko iš Lietuvos po 1990 metų kovo 11-osios ir turi kitų ES bei NATO valstybių narių pilietybę. Septintas straipsnis buvo priimtas, tačiau viso įstatymo priėmimas atidėtas iki kito posėdžio. Tuomet jo priėmimas buvo nukeltas į lapkričio 4 dieną.

Tuo tarpu parlamento TTK apsižiūrėjo, kad balsuodami dėl minėto septinto straipsnio jie galimai susipainiojo ir net nebalsuodami pritarė nuostatai, jog dvigubą pilietybę galėtų turėti „lietuvių kilmės asmuo, tradiciškai gyvenantis valstybėje, su kuria Lietuvos Respubliką skiria valstybės siena“. TTK pirmininkas S.Šedbaras paklausė EPK, ar šią nuostatą galima laikyti patvirtinta. 

Įstatymo priėmimo ypač laukia užsienyje gyvenančius lietuvius vienijanti Pasaulio lietuvių bendruomenė (PLB). Seimo ir PLB komisijos posėdyje praėjusią savaitę paragino EPK kuo greičiau priimti sprendimą, mat dėl įvairių procedūrinių sprendimų Pilietybės įstatymo priėmimas stringa nebe pirmą kartą. Dabartinis įstatymas laikinai galioja iki šių metų sausio 1-osios. Tačiau S.Šedbaras jau siūlo jo galiojimą pratęsti iki balandžio 1-osios.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius