-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 08 25

Pinigų už globą nesulaukusi vilnietė pasipiktino nesusikalbėjimu Vilniaus savivaldybėje

Vilnietė Laura, jau trejus metus globojanti svetimus vaikus nudžiugo perskaičiusi Vilniaus savivaldybės pranešimą, kad globėjams ši ketinanti mokėti papildomų pinigų, tačiau netrukus moteriai teko nusivilti: savivaldybėje apie tokias išmokas niekas nežinojo.
Vilniaus miesto savivaldybė
Vilniaus miesto savivaldybė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Esame globėjų šeima, todėl pamačiusi žinią apie papildomas išmokas globėjams pirmiausia nuėjau pas savo seniūnijos išmokų specialistę. Ji taip nustebo lyg pirmą kartą girdėtų apie tokias išmokas ir rekomendavo skambinti į Vilniaus miesto savivaldybę. Skambinau, skambinau, kol galiausiai prisiskambinus išgirdau, kad ir ten lygiai taip pat buvo naujiena ta išmoka. Jie nieko apie ją nežinojo, nors mane sujungė su išmokų skyriaus specialistu. Man pasakė, kad jie nieko apie tokią išmoką nežino“, – 15min.lt pasakojo savo vargus Laura.

Negana to, vilnietei buvo paaiškinta, kad greičiausiai šį kartą savivaldybės taryba sprendimą bus priėmusi ir apie jį paskelbusi viešai kur kas anksčiau nei naujų išmokų mokėjimo tvarką išaiškino patiems savivaldybės darbuotojams.

„Išmokų skyriaus specialistę mano klausimas nustebino. Ji pasakė, kad tai ne pirmas kartas, kai savivaldybė pirma kažką paskelbia, o paskui sudaro tvarkas, pagal kurią reglamentuojamas išmokų skyrimas“, – pokalbiu su savivaldybės specialiste detales pasakojo vilnietė.

Toks savivaldybės darbuotojos atsakymas vilnietę privertė manyti, kad savivaldybė, išplatindama pranešimą apie papildomas išmokas globėjams „sublefavo“ siekdama pagerinti savo įvaizdį.

„Šiuo metu tikrai nusviro rankos. Nėra tai nėra. Pagalvojau, kad tai buvo paskelbtas blefas savivaldybei siekiant pataisyti savo įvaizdį. Tie pinigai mums tikrai nėra tokie dėl kurių būtų verta plėšytis, bet jei esi tas, kuriam jie priklauso, tai tikrai juos tinkamai panaudotum“, – nusivylimo neslėpė svetimus vaikus jau trejus metus globojanti Laura.

Vilniaus miesto savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Vilma Šilalienė apgailestavo, kad vilnietei Laurai specialistai nesugebėjo tinkamai išaiškinti naujų išmokų globėjams skyrimo tvarkos, tačiau, pasak jos, tokios išmokos tikrai nėra blefas.

„Kas ką sakė ir kaip suprato nelabai galiu paaiškinti. Gal žmogus neįsiklausė tiesiog, jei gavo atsakymą, kad pinigai bus mokami ne nuo globos įsteigimo dienos, o nuo prašymo parašymo, gal tai papiktino. Deja, gal ir galėjo atsitikti taip, kad mūsų specialistai nepakankamai išaiškino. Tikrai kviečiu tą vilnietę kreiptis tiesiai į mūsų skyrių“, – patarė V.Šilalienė.

Pasak jos, nuo balandžio iki dabar savivaldybė jau yra skyrusi kasmėnesines išmokas 23 globėjams.

Vieną vaiką globojantys asmenys per mėnesį papildomai iš savivaldybės biudžeto gauna 260 Lt dydžio išmoką, globojantys du vaikus – 390 Lt.

V.Šilalienė paaiškino, kad išmokos mokamos tik už globojamus vilniečius vaikus. Patys globėjai tuo tarpu gali gyventi ir ne Vilniuje.

„Sprendimas yra priimtas mokėti tuos pinigėlius visiems – tai yra ir tiems, kurie globoti pasiryžo dar iki tvarkai įsigaliojant ir tiems, kurie vaikus globoja nuo šių metų balandžio. Vienintelis skirtumas tas, kad dar prieš įsigaliojant tvarkai globojantiems vaikus asmenims išmokos bus mokamos tik nuo tada, kai jie kreipsis su prašymu gauti tokią išmoką. Deja, savivaldybė neturi pinigų kompensuoti išmokų už praėjusius metus ir daugiau“, – paaiškino Vilniaus miesto savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja.

Taip pat išmokos nėra mokamos tuomet, jei globėjai yra pradėję globojamo vaiko įvaikinimo procedūras.

V.Šilalienė kol kas teigė negalinti apibendrinti, ar papildomos išmokos vilniečius paskatino tapti globėjais.

Primename, kad papildomas išmokas globėjams skiria ne visos savivaldybės. Tuo tarpu valstybė už kiekvieną globojamą vaiką globėjams kas mėnesį skiria po 520 litų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius