Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 12 07

Pinigus nešė nebūtos atliekos

Keliskart „popieriuje“ padidinus surenkamų atliekų kiekį, į Kazlų Rūdos savivaldybėje atliekas tvarkančių bendrovių sąskaitas kelerius metus galėjo kapsėti tūkstančiai neuždirbtų litų.
Buvęs savivaldybės administratorius V.Kazlas kratosi atsakomybės už vadinamąjį atliekų skandalą.
Buvęs savivaldybės administratorius V.Kazlas kratosi atsakomybės už vadinamąjį atliekų skandalą. / LŽ nuotr.

Aiškėja, kodėl Specialiųjų tyrimų tarnyba dar rugsėjį pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo piktnaudžiavimo tarnyba, sukčiavimo ir dokumentų klastojimo Kazlų Rūdos savivaldybės administracijoje. Nors įtarimai vis dar niekam nepareikšti, kai kuriems vietos valdžios atstovams jau svyla padai dėl mistiškų dalykų atliekų apskaitoje. Teigiama, kad tai praėjusią savaitę lėmė savivaldybės administratoriaus Valdo Kazlo atstatydinimą iš pareigų.

Kazlų Rūdos savivaldybės kontrolierius Alfonsas Klimas neatmeta galimybės, kad kelerius metus savivaldybės administracija už nesuteiktas paslaugas atliekų tvarkytojams permokėdavo po daugiau kaip 100 tūkst. litų kasmet. Tokių įtarimų kilo atlikus atliekų išvežimo auditą.

Kazlų Rūdoje atliekas surenka ir į sąvartyną išveža dvi bendrovės – „Kazlų Rūdos paslauga“ ir „Kazlų medis“, tačiau jų paslaugų įkainiai labai skiriasi. Viena bendrovė už kubinį metrą išvežtų atliekų ima po 31,62 lito, kita – 17,86 lito. Atidžiau patyrinėjęs pateiktus duomenis apie atliekų kiekį kontrolierius nustebo, kad jų pernelyg sparčiai daugėjo. 2002–aisiais atliekų surinkta daugiau kaip 2 tūkst. kubinių metrų, po penkerių metų – esą per 10 tūkst. kubinių metrų. Įtarimai dėl galimo dokumentų klastojimo sustiprėjo sugretinus duomenis, kiek atliekų iš Kazlų Rūdos yra išvežama ir kiek jų patenka į savivaldybės sąvartyną. Skaičiai skyrėsi net iki 3–4 kartų.

„Kai apie tai pasakiau savivaldybės tarybos nariams, buvo nutarta sąvartyno eksploataciją perduoti vienai atliekas renkančių bendrovių, kad nebūtų galima sužinoti, kiek iš tikrųjų iš Kazlų Rūdos išvežama atliekų. Neabejoju, kad kas nors buvo tuo suinteresuotas, nes kai iš savivaldybės administracijos darbuotojų atliekų išvežimo kontrolę perėmė Kazlų Rūdos seniūnas, jų kiekis sumažėjo 4–5 kartus“, – LŽ teigė A.Klimas.

Tačiau savivaldybės administratoriaus posto netekęs V.Kazlas kategoriškai neigė prisidėjęs prie galimų machinacijų. „Ranką prie širdies pridėjęs galiu pasakyti, kad savo kaltės nejaučiu“, – LŽ aiškino jis. V.Kazlas tikino nedalyvavęs atliekų tvarkymo viešųjų pirkimų konkursuose, todėl negalįs žinoti, kas ir kiek atliekų vežė, o savivaldybės administracijos darbuotojai jį esą buvo patikinę, kad viskas daroma pagal įstatymus. „Čia daugiau politika, o ne realūs kaltinimai“, – sakė buvęs Kazlų Rūdos savivaldybės administracijos direktorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius