Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 08 04

Pinigus savivaldybės grąžins dalimis

Valstybei kontrolei (VK) nustačius pažeidimų skirstant lėšas, Vilniaus miesto ir rajono savivaldybės į šalies biudžetą privalo grąžinti po daugiau nei 2 mln. Lt. Nors VK jau sudarė grafikus, iki kada teks grąžinti visus ne pagal paskirtį panaudotus pinigus, savivaldybės to daryti neskuba.
N.Mickuvienė tikino, kad instrumentų priversti institucijas grąžinti ne pagal paskirtį panaudotas biudžeto lėšas tikrai pakanka.
N.Mickuvienė tikino, kad instrumentų priversti institucijas grąžinti ne pagal paskirtį panaudotas biudžeto lėšas tikrai pakanka. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Valstybės kontrolieriai atliko finansinį auditą ir nustatė, kad minėtos savivaldybės netinkamai išleido dalį mokinio krepšelio lėšų. Šie pinigai yra skirti mokytojų algoms ir mokymo priemonėms pirkti, tačiau savivaldybės juos panaudojo mokyklų ūkio išlaidoms apmokėti. Vilniaus miesto savivaldybė netinkamai paskirstė beveik 2,3 mln. Lt, rajono savivaldybė – 1,3 mln. Lt mokinio krepšelio lėšų.

Pažeidimų nepripažino

Vilniaus meras Vilius Navickas teigė, kad savivaldybės poelgis tebuvo klaida, nes mokykloms nebuvo nurodyta, jog pinigai turi būti skirti darbo užmokesčiui. „Pinigus gavusios mokyklos susimokėjo už šilumą, elektrą, kitas paslaugas. Tai ar dabar tas mokyklas turėtume uždaryti? Tokių žmogiškų klaidų pasitaiko, bet tie pinigai buvo sumokėti ne kam kitam, o mokykloms. Deja, turime tokią tvarką, kad viena eilutė biudžete skirta tik sumokėti darbo užmokesčiui, kita – už šildymą ar elektros energiją“, – gynėsi meras.

Tačiau pinigus savivaldybei teks grąžinti. Anot valstybės kontrolierės pavaduotojos Nijolės Mickuvienės, jau sudarytas grafikas: „Kadangi ekonominė situacija šiuo metu nėra labai lengva, o suma didelė, mes tuos beveik 2,3 mln. Lt išdėstėme dalimis iki 2014 metų.“ Tad paskutinį šių metų ketvirtį ir taip kiauras savivaldybės biudžetas dar palengvės 200 tūkst. Lt, o nuo kitų metų kas ketvirtį teks sukrapštyti ir grąžinti į šalies biudžetą po 170 tūkst. Lt.

Miesto savivaldybė dar neapsisprendė, ar skųs išvadas, ar vykdys VK nurodymus. N.Mickuvienė teigė, jog kontrolierių sprendimai vykdomi beveik 100 proc. Be to, VK išvadas dažniausiai patvirtina ir teismai.

Kreipėsi į teismą

Vilniaus rajono savivaldybė šią savaitę jau apskundė VK išvadas Vilniaus apygardos administraciniam teismui. Kontrolieriai nustatė, kad ši įstaiga ne tik ne pagal paskirtį panaudojo 1,3 mln. Lt mokinio krepšelio lėšų, bet ir neracionaliai leido pinigus Maišiagalos Lietuvos didžiojo kunigaikščio Algirdo vidurinės mokyklos statyboms. Rasta ir kitų pažeidimų, tad valstybės biudžetui teks grąžinti apie 2 mln. Lt.

Savivaldybė su tokiomis išvadomis nesutiko, aiškindama, kad lėšos buvo tik perskirstytos, bet neiššvaistytos, neišleistos kelionėms ar prabangiems automobiliams – tiesiog sumokėti atlyginimai darželių, mokyklų darbuotojams. N.Mickuvienė sakė, kad tokių bylų VK jau yra turėjusi ir teismo sprendimai paprastai būdavo palankūs valstybės kontrolieriams, nes tai ryškus biudžeto lėšų panaudojimo įstatymo pažeidimas. Vilniaus rajono savivaldybė turėtų apie 2 mln. Lt į valstybės iždą grąžinti iki 2013 metų, paskutinį šių metų ketvirtį grąžindama 250 tūkst. Lt, vėliau kas ketvirtį – po 150 tūkst. Lt.

Jeigu institucijos neskundžia VK išvadų, bet ir negrąžina ne pagal paskirtį panaudotų lėšų, kontrolieriai turi teisę organizacijos vadovui surašyti administracinės teisės pažeidimų protokolą už sprendimo nevykdymą ir nubausti bauda iki 3 tūkst. Lt, kuriuos vadovas privalo mokėti iš savo kišenės. „Po kelių tokių baudų mes galime kreiptis į teismą dėl teisėtų reikalavimų nevykdymo“, – teigė N.Mickuvienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius