Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 08 14

Piratai paleido pagrobtus Lietuvos jūreivius (atnaujinta 21.51 val.)

Į Nigerijos nusikaltėlių rankas patekusiusLietuvos jūrininkus pavyko išlaisvinti be išpirkos.
„Saturnas“
„Saturnas“ / limarko.lt nuotr.

Prieš vienuolika dienų Nigerijoje pagrobti Lietuvos jūreiviai – jau laisvėje. Šią informaciją penktadienį patvirtino mūsų šalies užsienio reikalų ministras Vygaudas Ušackas.

Tačiau daugiau detalių apie tai, kaip penki vyrai buvo išlaisvinti ir kokia jų sveikatos būklė, kol kas ministerija nepateikia.

Viliamasi, kad pagrobti buvę jūrininkai netrukus galės iš Afrikos grįžti į Lietuvą.

Lietuvos jūrininkus šiuo metu globoja Nigerijos kariuomenė, skirtingais duomenimis, lietuviai yra arba apklausiami vietos pareigūnų, arba vežami pas medikus patikrinti sveikatos. 

Papildyta 12.10 val. Penktadienį dėl gerų naujienų iš Afrikos pranešimą išplatino ir prezidentūra.

„Apie įkaitais Nigerijos pakrantėse paimtų penkių Lietuvos laivininkystės kompanijai „Limarko“ priklausančio laivo „Saturnas" jūreivių išlaisvinimą informuota Lietuvos respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė paskambino laivo kapitono Sergejaus Triškino žmonai Liudmilai Triškinai.

Nuo praėjusio antradienio Lietuvos atsakingos žinybos ėmėsi skubių diplomatinių veiksmų, prezidentės iniciatyva Vyriausybė aktyvavo Krizių valdymo komiteto darbą.

„Dėkoju už kantrybę ir tvirtybę, išgyvenant nerimo dienas dėl įvykių Nigerijos pakrantėse. Pirmąkart su tokia problema susiduriančiai šaliai ir laivininkystės kompanijai tai buvo nelengva užduotis. Dėkoju jums ir visų į nelaimę patekusių jūreivių artimiesiems, kad nepraradote vilties ir pasitikėjote valstybe“, – kalbėdama su išlaisvintų jūreivių kapitono žmona sakė prezidentė.

Papildyta 12.32 val. Nigerijoje išlaisvinti Lietuvos jūrininkai į Lietuvą turėtų grįžti per dvi-tris dienas, teigia užsienio reikalų ministras Vygaudas Ušackas.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Vygaudas Ušackas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Vygaudas Ušackas

„Noriu pasidžiaugti, kad Lietuvos piliečiai, kurie buvo pagrobti Nigerijoje, yra išlaisvinti. Juos apklausia Nigerijos pareigūnai, bus atliktas medikų patikrinimas, ir tikiuosi, kad po dviejų ar trijų dienų jie grįš į Lietuvą“, – BNS sakė V.Ušackas.

Kaip BNS sakė „Limarko“ laivininkystės kompanijos generalinis direktorius Vytautas Lygnugaris, jūreiviai buvo išlaisvinti penktadienio rytą.  „Visi – sveiki, tačiau dėl to, kad praleido daug laiko tarp uodų, jie bus tikrinami ligoninėje dėl maliarijos ar kitų ligų“, – teigė V.Lygnugaris.

Komentuoti, kokiu būdu jūreiviai buvo išlaisvinti, „Limarko“ vadovas atsisakė.

Papildyta 12.51 val. Prezidentės D.Grybauskaitės atstovas spaudai Linas Balsys penktadienio vidurdienį sakė, kad įkaitai yra Nigerijos kariuomenės rankose.

„Prezidentė ką tik gavo informaciją, kad Lietuvos jūrininkai, laikyti įkaitais, yra paleisti, šiuo metu yra Nigerijos kariuomenės rankose, vežami į ligoninę tikrinti sveikatos būklės“, – žurnalistams sakė L.Balsys. 

Papildyta 14.31 val. Penktadienį Klaipėdoje surengtoje spaudos konferencijoje „Limarko“ vadovas V.Lygnugaris atskleidė kelias detales apie Nigerijoje pagrobtų lietuvių išlaisvinimą. Jo teigimu, išpirka nebuvo mokėta, derybose labai padėjo agentas Nigerijoje, smarkiai prisidėjo ir viena teisinių paslaugų bendrovė.

Pasak V.Lygnugario, pagrobėjai penktadienį ryte pažadino lietuvius ir 8 val. ryto išvežė dviejomis motorinėmis valtimis nežinoma kryptimi. Abie 8.30 val. jie buvo išlaipinti Vari, viename iš uostų Nigerio upės deltoje paplūdimyje. Vietos gyventojai, pamatę penkis baltuosius, iškvietė policijos šerifą. Šis atvykęs sužinojo, kad tai pagrobti laivo įgulos nariai. Įgula pranešė, kas yra jų agentas, ir netrukus jo sulaukė.

Agentas juos išsivežė apie 11 val. Lietuvos laiku. Įgula, įkurdinta karo bazėje, susitiko su Nigerijos valdžios atstovais, šiuo metu jie yra Vari miesto ligoninėje, ten apžiūrimi. Tikimasi, kad į Klaipėdą jie grįš po poros trijų dienų, – priklausys nuo sveikatos būklės. Grįžę lietuviai iš karto galės pailsėti sanatorijoje. 

Į pagrobėjų rankas buvo pakliuvę laivo vyr. mechanikas, virėjas, du motorininkai bei kapitonas. Jauniausias iš pagrobtųjų lietuvių – kapitonas, gimęs 1960 metais, vyriausiam pagrobėjų rankose atsidūrusiam lietuviui 62-eji.

15min.lt/ Jurgos Andriejauskaitės nuotr. /„Limarko“ vadovas Vytautas Lygnugaris
15min.lt/ Jurgos Andriejauskaitės nuotr. /„Limarko“ vadovas Vytautas Lygnugaris

V.Lygnugaris teigė, kad lietuviai nebuvo nei kankinami, nei mušami, jie buvo laikomi džiunglėse.

Kol kas neaišku, kas pagrobė lietuvius. Teigiama, kad vyrai buvo labai gerai ginkluoti, tačiau neaišku, kas jie tokie. Pagrobėjai buvo uniformuoti, su kaukėmis ir labai gerai organizuoti. Nigerijoje valdžia silpna, tad spėjama, jog lietuvių laivas tiesiog pateko į įvykių sukūrį. Tai viena iš tų vietų, kur plėšikaujama nuolat. „Neįsivaizduojų prielaidų, kodėl jie buvo pagrobti ir paleisti. Tiesiog tarp Pietų Nigerijos dalies, kuri turi naftos, ir šiaurinės, kur silpna valdžia, jau 60 dienų kaip paskelbtos paliaubos. Nežinome, gal tai buvo Nigerio deltos išlaisvinimo organizacija, kuri norėjo tuo parodyti, jog turi galią. Sunku pasakyti, bet džiaugiuosi, kad viskas baigėsi sėkmingai.

Pasak V.Lygnugario, šiandien didelė šventė ne tik įmonei, bet visai Lietuvai. „Tai, kas nutiko „Saturno“ įgulai, – didelė nesėkmė, bet dėl to įmonė profilio neketina keisti. Tokie atvejai yra labai labai reti, tiesiog taip nutiko. Nutraukti savo veiklą būtų absurdiška“, – teigė bendrovės vadovas.

„Dėkoju giminėms už rimtį, supratimą, buvo parodytas didelis susiklausymas ir koopracija tarp artimųjų ir bendrovės. Nevyko jokių skandalų, nereikalingų emocijų, susitikimai vyko kas dvi dienas“, – apie nelengvą laikotarpį tiek bendrovei, tiek jūreivių artimiesiems pasakojo bedrovės vadovas.

Papildyta 14.52 val. Pasak užsienio reikalų ministro V.Ušacko, laivo kapitonas Sergejus Triškinas, mechanikas Aleksandras Alatyrcevas, motorininkai Vladas Keršys, Vladimiras Bazevičius bei virėjas Aleksandras Solovjovas į Lietuvą grįš už valstybės lėšas.

Įkaitų dramos metu URM susilaikė nuo komentarų – esą apie šį įvykį bus galima kalbėti vėliau, tačiau net ir išlaisvinus įkaitus apie įvykių eigą V.Ušackas nebuvo linkęs pasakoti. Jis neatskleidė nei derybų eigos, nei tiksliai įvardijo pagrobėjus. Taip pat nuo komentarų ministras susilaikė paklaustas, ar gelbėjimo operacijoje dalyvavo karinės pajėgos.

„Noriu padėkoti žiniasklaidai už supratingumą – nelepinome jūsų informacija, manau, kad kol kas ypač nelepinsime ir toliau. Konsultavomės su užsienio valstybėmis ir laivų savininkais. Visų rekomendacija buvo ta pati: takoskyra tarp valstybės bei laivo savininkų ir aukščiausio lygio konfidencialumas“, – kalbėjo V.Ušackas.

Lietuva diplomatiniais kanalais kreipėsi į Olandiją, Belgiją, JAV, Didžiąją Britaniją, Graikiją, Norvegiją bei Vokietiją. Pastaroji atstovauja Lietuvai konsuliniais reikalais Nigerijoje.

Papildyta 21.51 val. Penktadienio rytą Nigerijoje išlaisvinti penki Lietuvos jūreiviai į tėvynę pirmadienio pavakarę.

Kaip BNS penktadienį pranešė užsienio reikalų ministras V.Ušackas, jūreiviai iš Nigerijos miesto Lagoso skris per Frankfurtą ir Kopenhagą. Iš Danijos sostinės pirmadienį 16.20 val. jie bus parskraidinti į Palangą.

Ministro teigimu, atlikus sveikatos patikrinimą buvo nustatyta, jog visi jūreiviai – Sergejus Triškinas, Aleksandras Alatyrcevas, Vladimiras Blazevičius, Vladas Keršys ir Aleksandras Solovjovas – sveiki.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius