Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 02 15

Pirkėjai sujudo: savivaldybės aukcionuose perka ir netinkamus gyventi butus, svarbi tik vieta

Vilniaus miesto savivaldybė nuolat aukcionuose pardavinėja turtą – butus, namų dalis, negyvenamąsias patalpas. Prieš kelerius metus skųstasi, kad aukcionai neįvyksta, tenka nuolat mažinti kainą, tad tokie pardavimai kėlė daugiau galvos skausmo, nei atnešdavo naudos. Tačiau nuo 2020 m. pabaigos situacija pasikeitė, nekilnojamojo turto bumas neaplenkė ir šių butų, nors jų būklė neretai labai prasta.
Daugėliškio g. 40
Daugėliškio g. 40 / Vilniaus m. sav. nuotr.

Butai atrodo tragiškai

Beveik 35 kv. m butas A.Kojelavičiaus gatvėje Vilniuje vos už 15,86 tūkst. eurų. Arba kitas netoliese, toje pačioje gatvėje, tiesa, mažesnis – 25 kv. m, bet kaina tik 9,3 tūkst. eurų.

Vilniaus m. sav. nuotr./A.Kojelavičiaus g. 114-3
Vilniaus m. sav. nuotr./A.Kojelavičiaus g. 114-3
Vilniaus m. sav. nuotr./A.Kojelavičiaus g.102-2
Vilniaus m. sav. nuotr./A.Kojelavičiaus g.102-2

Arba kitas variantas, arčiau miesto centro, prie pat Senamiesčio – Lenkų gatvėje beveik 30 kv. m kainuoja 19,2 tūkst. eurų.

Vilniaus m. sav. nuotr./Lenkų g. 3B-17
Vilniaus m. sav. nuotr./Lenkų g. 3B-17

Pavyzdžių, kokius butus įvairiose miesto vietose parduoda Vilniaus miesto savivaldybė, galima rasti išties nemažai. Juos visus paprastai vienija vienas dalykas – peržiūrėjus nuotraukas tikrai neužsimanysite ten gyventi.

Šie butai, kuriuos aukcione parduoda Vilniaus miesto savivaldybė, jau nėra tinkami gyventi. Apleisti, nudrengti, kai kurie ir apdegę. Kokius turėsite kaimynus, irgi nėra aišku, nes paprastai kiti to paties medinio namo butai jau turi privačius savininkus.

Sudegelis patrauklesnis

Kai kurie parduodami šiuose aukcionuose objektai atrodo dar blogiau.

Štai Daugėliškių gatvėje esantis sudegęs namas, kurio po gaisro liko kiek daugiau nei pusė. Tačiau šis 51 kv. m namukas gali būti kur kas patrauklesnis už visus anksčiau minėtus butus kartu sudėjus, kadangi jam priskirtas šešių arų žemės sklypas.

Vilniaus m. sav. nuotr./Daugėliškio g. 40
Vilniaus m. sav. nuotr./Daugėliškio g. 40

O ir Šnipiškės darosi vis patrauklesnės, tad įsigijęs sudegėlį už 65,7 tūkst. eurų (tokia namo ir sklypo pradinė kaina), pirkėjas čia galės imtis naujų statybų. Su ribojimais – vos vieno aukšto, tačiau vis dėlto patrauklioje vietoje.

Rinka suaktyvėjo

Ar tokie būstai sulaukia pirkėjų?

Vilniaus savivaldybės atstovai sako, kad taip, nors gal ir ne visada taip lengvai, kaip jiems norėtų. Vis dėlto lengviau, nei surasdavo prieš trejus ar penkerius metus.

„Nuo 2020 m. pab., kaip ir visoje Lietuvoje, taip ir Vilniaus savivaldybės turto pardavimuose stebimas didesnis aktyvumas, aukcione pasiūloma aukštesnė kaina, dalyvauja daugiau dalyvių.

2021 m. įvykdyta daugiau kaip 400 el. aukcionų, kuriuose dalyvavo per 200 dalyvių. Parduoti 106 objektai, iš kurių 52 parduoti jau pirmojo el. aukciono metu. Daugiausia į vieną aukcioną registravosi 33 dalyviai.

Savivaldybės turto pardavimų sėkmę dažniausiai nulemia ne turto būklė, o jo vieta ir vystymo galimybės. Daugiau nei pusė viso parduoto turto 2021 m. sudarė centrinėje miesto dalyje esantys turto objektai (Senamiesčio, Naujamiesčio, Šnipiškių, Rasų seniūnijose)“, – teigė savivaldybės Nekilnojamo turto skyriaus vedėja Vilma Lajauskaitė.

Daugiausia – Naujininkuose ir Senamiestyje

Jos pateiktais duomenimis, daugiausia turto savivaldybė pernai pardavė Naujininkų ir Senamiesčio seniūnijose – po 21 objektą. 18 – Šnipiškėse, 14 Naujojoje Vilnioje, 9 Naujamiestyje, 7 Rasų seniūnijoje. Kitose seniūnijose tų objektų, atradusių naujus šeimininkus, vos po vieną kitą arba ir nei vieno.

Pagal paskirtį būtent butai turi didžiausią paklausą, o jų ir turime daugiausia – praėjusių metų suvestinėje tokių buvo 92. Negyvenamųjų patalpų parduota 8, po tris administracines ir pagalbines patalpas, taip pat trijų gyvenamųjų namų dalis, dar vieną garažą.

Anot V.Lajauskaitės, Vilniaus miesto savivaldybė turtą parduoda tada, kai jis yra pripažintas „nereikalingu ar netinkamu naudoti Savivaldybės funkcijoms vykdyti“.

„Apie 90 proc. viešo aukciono būdu parduodamo turto sudaro gyvenamosios paskirties turtas, kuris yra nusidėvėjęs ir pripažintas netikslingu remontuoti ar netinkamu gyventi. Dažniausiai tai yra kietu kuru kūrenami butai ar namai, kurių remontas ekonomiškai nenaudingas. Gautos lėšos už parduotą turtą papildo Vilniaus biudžetą, o 50 proc. gautų pardavimų pajamų yra naudojama Vilniaus socialinio būsto fondo plėtrai“, – aiškino savivaldybės atstovė.

Jos teigimu, dažniausiai, jeigu jau parduodamas butas ar namo dalis, tai kiti butai ar kitos namo dalys priklauso ne savivaldybei. Taip ji atsakė į klausimą, ar nebūtų tikslingiau savivaldybei pardavinėti ne atskirus butus mediniame name, o visą namą.

„Jeigu savivaldybei priklauso visi butai ar visas namas, tuomet vertinami visi alternatyvūs panaudojimo būdai (griovimas ir nauja statyba, rekonstrukcija ar pan.). Tokie objektai parduodami išskirtiniais atvejais, kai negalimas ar neracionalus jų panaudojimas, ir tai sudaro mažą dalį pardavimų. Pvz. 2021 m. nebuvo parduotas nei vienas toks objektas“, – teigė V.Lajauskaitė.

Turi Vilniaus savivaldybė ir kitokių parduodamų patalpų tiek savo paskirtimi, tiek kaina. Štai įstaigos patalpos Šiltadaržio gatvėje 2A siūlomos už pradinę 290 tūkst. eurų kainą.

Vilniaus m. sav. nuotr./Šiltadaržio g. 2A
Vilniaus m. sav. nuotr./Šiltadaržio g. 2A

Arba negyvenamosios patalpos Vilniaus g. 20-1B, kurių pradinė kaina siekia beveik 671 tūkst. eurų.

Vilniaus m. sav. nuotr./Vilniaus g. 20-1B
Vilniaus m. sav. nuotr./Vilniaus g. 20-1B

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius