Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 03 13 /15:23

Pirmą susitikimo minutę – opozicijos raginimas L.Matjošaitytei trauktis

Nepasitikėjimą Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininke Laura Matjošaityte pareiškusių Seimo opozicinių frakcijų atstovai antradienį susitiko su pačia VRK vadove. Jau pirmą susitikimo minutę L.Matjošaitytės buvo pasiteirauta, ar ji nesvarsto trauktis.
Vincentas Vobolevičius ir Laura Matjošaitytė
Vincentas Vobolevičius ir Laura Matjošaitytė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Į susitikimą L.Matjošaitytę atlydėjo pavaduotojas Vincentas Vobolevičius. Seimo narių paklausyti ir paklausti L.Matjošaitytės susirinko pilna salė parlamentarų – kelios dešimtys Seimo narių.

Susitikimą pradėjo Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas Gabrielius Landsbergis. Jis iškart pareiškė nepasitikintis VRK pirmininke, nes ji sprendimus priima vienasmeniškai. Taip pat opozicijos atstovas iškart pasiteiravo, ar L.Matjošaitytė negalvoja apie atsistatydinimą.

L.Matjošaitytė tikino, kad Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) kreipėsi į ją, o ne į komisiją, todėl ji pati į šį paklausimą ir atsakė. Kitus klausimus, pasak jos, tyrė komisijos sekretoriatas.

„Mano supratimu STT kreipėsi į mane klausdama, kodėl buvo vienas ar kitas sprendimas priimtas“, – teigė VRK pirmininkė.

Tačiau ant STT rašto yra nurodoma „Vyriausiajai rinkimų komisijai“, o ne L.Matjošaitytei.

STT raštas VRK
STT raštas VRK

Vis dėlto VRK pirmininkė tikino, kad rašto turinys buvo skirtas būtent jai.

„Komisijai, bet iš rašto turinio galima suprasti, kad tai buvo adresuota VRK pirmininkui, nes tarnyba atliko pradinį informacijos surinkimą ir aiškinosi, kodėl vienas ar kitas sprendimas priimtas“, – kalbėjo VRK pirmininkė.

G.Landsbergis tikino, kad L.Matjošaitytė kaip tik į šį STT paklausimą tikrai negalėjo atsakyti, nes ji komentavo savo veiklą ir negalėjo būti objektyvi. Tačiau L.Matjošaitytė tikino viską atlikusi teisingai.

Problemos hiperbolizuotos?

VRK pirmininkė ramino parlamentarus ir kalbėjo, kad reikia geranoriškai kalbėtis, nekreipti dėmesio į esą žiniasklaidos skandalizuojamas istorijas, kurios neva tėra mažmožiai. Ji tikino esanti pasiruošusi užtikrinti skaidrius kitų metų rinkimus.

„Manau, kad tie klausimai, kurie keliami dabar, yra šiek tiek hiperbolizuojami ir galima tas problemas išspręsti. Jos yra išsprendžiamos“, – teigė VRK pirmininkė.

Seimo narys Bronius Matelis klausė, ar L.Matjošaitytei aišku, kad būtent ji nuo šiol liks kalta dėl bet kokio skandalo, susijusio su VRK, ir bus paaukota pirmai progai pasitaikius, o Seimo pirmininkas nusiplaus rankas.

„Gal geriau jums pasitraukti garbingai, kad vėliau nekiltų dviprasmiška situacija visiems?“ – klausė B.Matelis.

L.Matjošaitytė tikino, kad kaip tik dabar reikia išspręsti visas lengvai išsprendžiamas problemas ir imtis ruoštis rinkimams.

Konservatorė Irena Degutienė teiravosi, ar L.Matjošaitytė pati nemato jokių problemų savo darbe. VRK pirmininkė sakė, kad mato tik smulkias problemas, kurias nesunku išspręsti, pavyzdžiui, visus skundus pradėjus vertinti visai komisijai.

Įsiutino A.Maldeikienę

Parlamentarė Aušra Maldeikienė VRK vadovės klausė, kokiu dokumentu remdamasi ji vykdo savo veiklą, jei į raštus Seimo nariams atsako neįgaliotas jos pavaduotojas.

„VRK įstatymas numato, kad, kai pirmininkė išvykusi pasirašo pavaduotojas“, – teigė L.Matjošaitytė.

„Nėra ten tokio punkto“, – atrėmė A.Maldeikienė.

„14 punktas“, – teigė L.Matjošaitytė.

„Be įgaliojimo ne“, – vėl akcentavo A.Maldeikienė.

V.Vobolevičius tikino, kad jam pasirašyti atsakymą Seimo narei rekomendavo VRK teisininkai.

A.Maldeikienė tikino dėl to ketinanti kreiptis į teismą ir išsiaiškinti, ką galėjo V.Vobolevičius, o ko ne. Taip pat, ar VRK pirmininkės pavaduotojas parlamentarės skundą galėjo vadinti „neaiškios formos“ paklausimu.

Ji tikino, kad dabar visai neaišku, kodėl vieni skundai būna svarstomi visos komisijos, o kiti – ne.

Dar pirmadienį V.Vobolevičius teigė, kad visus skundus svarstydama posėdžiuose VRK būtų paralyžiuota. Tačiau L.Matjošaitytė dabar būtent tai ir siūlo – komisijos posėdžiuose vertinti visus paklausimus.

Ji pripažino, kad dėl to VRK posėdžius reiks šaukti dažniau, o tai nebus lengva, nes komisijos nariai turi ir kitus darbus. Tačiau VRK pirmininkė sakė, kad tai turės būti sprendžiama visos komisijos.

„Dabar yra pats laikas su komisijos nariais sutarti dėl veiklos principų, kaip mes dirbame, ką mes darome, kaip sprendžiame problemas. Natūralu, kad nesutarimų gali būti, nes žmonės iš skirtingų politinių partijų, skirtingų politinių pažiūrų, skirtingų patirčių tiek rinkimuose, tiek kitose gyvenimo srityse. Sutarti nesutarti galime tam tikrai klausimais, bet visų bendras interesas yra kuo daugiau sutarimo ir ruoštis kitų metų rinkimams“, – aiškino ji.

A.Kubilius siūlė padvejoti tyloje

A.Kubilius akcentavo, kad galiausiai esmė bus ne paragrafai, o ar visuomenė pasitikės VRK per kitų metų rinkimus.

„Ar jūs nemanote, kad šiandien susiklostė tokia situacija, kai ta našta būti autoritetu jums per sunki? Ar jūs norite prisiimti tokią atsakomybę, kad einame kitais metais į rinkimus neturėdami VRK, kuria pasitikėtų visuomenė?“ – klausė A.Kubilius.

„Ar tylos minutėj nenorėtumėt padvejot dėl savo galimybių?“, – dar pridūrė jis.

L.Matjošaitytė tikino, kad visuomenei bus aiškiai ir suprantamai paaiškinama, kodėl komisija priėmė vieną ar kitą sprendimą.

„Mano tikslas bus įtraukti į komisiją kuo daugiau viešumo, kad visuomenė matytų, kad mes neturime, ko slėpti“, – atsakė L.Matjošaitytė.

Socialdemokratas Algirdas Sysas tikino, kad mantrą apie skaidrumą VRK pirmininkė išmoko labai gerai, tačiau klausimų kyla, kodėl iki šiol nebuvo dirbama skaidriai.

A.Sysas klausė konkrečiai: kodėl jo kreipimasis dėl serialo „Naisių vasara“ buvo interpretuotas ir į jį atsakyta tik po metų.

L.Matjošaitytė tikino, kad tai buvusios kadencijos VRK atsakomybė. Ir nežinia, kodėl Z.Vaigauskas neperdavė darbo grupės išvados Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI). Dabar, pasak jos, serialas bus ištirtas deramai.

Jau anksčiau keturios opozicinės frakcijos Seime yra pareiškusios nepasitikėjimą L.Matjošaityte ir raginusios Seimo pirmininką Viktorą Pranckietį paraginti ją atsistatydinti.

Tačiau Seimo pirmininkas pasakė, kad L.Matjošaitytė dirba teisingai ir išreiškė jai palaikymą.

V.Pranckietis tikino, kad opozicija turi teisę organizuoti nepasitikėjimo VRK procedūrą. Šios opcijos opozicija kol kas neatmeta, tačiau kol kas ši išeitis matoma kaip spąstai, nes patys „valstiečiai“ tokį balsavimą sužlugdytų ir pademonstruotų neva Seimas VRK pirmininke pasitiki.

Pagal VRK įstatymą, komisijos pirmininką Seimas gali atstatydinti, jei Seimas visų Seimo narių balsų dauguma pareiškia nepasitikėjimą juo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius