Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 12 02

Pirmąjį mūšį dėl savivaldybės pastato pardavimo laimėjo Vilniaus valdantieji

Sostinės valdantieji laimėjo kovos dėl miesto turto privatizacijos repeticiją. Vilniaus taryba pritarė mero Viliaus Navicko pateiktai rezoliucijai, kuria siūloma rengti galimybių studiją, ar verta parduoti savivaldybės pastatą ir vėliau jį nuomotis.
Savivaldybės darbuotojai jungiasi juodai solidarumo akcijai.
Siūlymui tirti, ar naudinga parduoti savivaldybės pastatą, pritarė tik miesto tarybos valdantieji. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Rezoliucijos tekstai buvo išdalyti trečiadienį į tarybos posėdį susirinkusiems miesto politikams. Jos pristatyti į pranešėjo tribūną konservatorius V.Navickas atėjo pats. Dokumentas iš esmės neturi jokios juridinės galios, mat dėl paties pastato pardavimo dar keletą kartų bus balsuojama vėliau. Anot mero, pristatydami rezoliuciją valdantieji tiesiog norėjo pademonstruoti, kad savivaldybės dangoraižio pardavimo procedūra bus atliekama skaidriai ir viešai. Tarybos posėdyje trečiadienį buvo sprendžiama tik dėl siūlymo rengti galimybių studiją. Šis tyrimas esą atsakytų, ar pastatą parduoti iš tiesų ekonomiškai naudinga.

„Mes kalbame apie studiją, kuri parodys, ar galime naudingai atlikti šį procesą. Tai daugiau politinė rezoliucija“,  – aiškino meras. Pasak jo, pardavimo organizatoriams dar mažiausiai dukart teks ateiti į tarybą, kai bus skelbiamas dangoraižio pardavimo konkursas ir sprendžiama, ar pasirašyti  sutartį su galimu pirkėju. Esą tada ir bus vertinama, ar šis sandoris yra naudingas miestui.

Suma sieks 100 mln. Lt?

Apie galimą pastato kainą V.Navickas nenorėjo kalbėti – esą būtų nelogiška atskleisti savo lūkesčių prieš konkursą, tegul kainą nustato pirkėjai. Tačiau užsiminė, kad vertinant prieš keletą metų už 74 mln. Lt įsigytą pastatą, sklando prognozės apie kainą „iš trijų skaičių dėmenų“, tai yra būsimo pirkėjo siūloma suma esą viršys 100 mln. litų.
 

Savivaldybė dar nėra išsimokėjusi visos 20 aukštų dangoraižio kainos. Miesto administracija vis dar moka likusią pastato kainos dalį, t. y. po 8 mln. litų per metus, sau pavaldžiai bendrovei „Vilniaus kapitalinė statyba“, kuri grąžina pinigus paskolos teikėjui „SEB lizingui“. Kadangi statinys dar nėra išpirktas, teisiškai vis dar priklauso šiai įstaigai.

Merui – šalmas nuo piktų vilniečių

Rezoliucija neuždegė žalios šviesos pačiam pastato pardavimui, tačiau miesto tarybos opozicija karingai stojo prieš siūlymą patvirtinti dokumentą: esą jis neskaidrus ir stumiamas skubotai.  „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos vadovas Gediminas Rudžionis skaičiavo, kad pardavus pastatą ir  sumokėjus dar neišmokėtą išperkamosios nuomos dalį, savivaldybei „geriausiu atveju liks 60 mln. Lt“. Kadangi savivaldybės skolos siekia 760 mln. Lt., gauta suma bus tik lašas jūroje.

Meras atsakė, kad siekiama padengti trumpalaikes skolas, kurias būtina apmokėti artimiausiu metu. Jos esą siekia 200 mln. litų. V.Navickas kaltino anksčiau miesto valdžioje buvusią „Tvarkos ir teisingumo“ frakciją, kuriai valdant esą ir susidarė skola.

Ilgiau nei pusę valandos virusios aistros baigėsi opozicijos demaršu. Jos atstovai įteikė merui apsauginį statybininko šalmą, esą kad jis apsaugotų nuo apgautų vilniečių pykčio. Tada tarybos mažuma išėjo iš posėdžių salės, kad nedalyvautų balsavime. Tačiau rezoliucija buvo patvirtinta valdančiųjų balsais, ją parėmus 26 tarybos nariams. „Prieš“ nebalsavo nė vienas likęs salėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius