-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 10 05

Pirmalaikių rinkimų prašantiems socialdemokratams prezidentės patarėjas siūlo juos inicijuoti patiems

Socialdemokratams, kurie šeštadienį kreipėsi į prezidentę Dalią Grybauskaitę prašydami pirmalaikių Seimo rinkimų, jos vyriausiasis patarėjas Nerijus Udrėnas primena, kad tokios iniciatyvos – Seimo valioje.
Seime
Seime / Redo Vilimo/BFL nuotr.

„Norėčiau priminti, kad Seimas pats turi galimybę susitarti ir paleisti save, todėl Socialdemokratų partija galbūt turėtų aktyviau tartis su Seimo nariais ir tokį sprendimą priimti. Nereikia visada žiūrėti į prezidentę, ką ji pasiūlys“, – antradienį komentuodamas socialdemokratų kreipimąsi interviu Žinių radijui sakė N.Udrėnas.

Tačiau tuo pačiu prezidentės patarėjas leido suprasti, kad pirmalaikiai rinkimai šalies vidaus problemų neišspręstų, tik sukeltų daugiau sumaišties.

„Reikia susitarti, kas svarbiau: priimti svarbius energetinius projektus ar kelti sumaištį“, – sakė prezidentės patarėjas.

Opozicijoje esantys socialdemokratai šeštadienį kreipėsi į prezidentę D.Grybauskaitę prašydami pirmalaikių Seimo rinkimų, nors šalies vadovė prieš kelias dienas pareiškė, kad dabartinė Vyriausybė gali dirbti, o ji neturi konstitucinių įgaliojimų savarankiškai paleisti Seimą.

Kreipimuisi į prezidentę balsavimu šeštadienį pritarė Socialdemokratų partijos taryba, nors ir per jos posėdį buvo pastebėta, kad šalies vadovė tokių realių įgaliojimų neturi. Socialdemokratai parlamento rinkimus siūlo rengti su vietos valdžios rinkimais kitų metų vasarį.

„Pirmalaikių rinkimų norime, nes didėja valstybės skola, nedarbas, emigracija, Europos Sąjungos (ES) lėšos naudojamos neatsakingai. Matome, kad dabartinė Vyriausybė valdyti nesugeba“, – tarybos kreipimąsi BNS komentavo partijos vadovas Algirdas Butkevičius.

Konstitucija numato, kad prezidentas pirmalaikius Seimo rinkimus gali skelbti, jeigu Seimas per 30 dienų nuo pateikimo nepriėmė sprendimo dėl naujos Vyriausybės programos arba nuo Vyriausybės programos pirmojo pateikimo per 60 dienų du kartus iš eilės nepritarė Vyriausybės programai, taip pat Vyriausybės siūlymu, jeigu Seimas pareiškia tiesioginį nepasitikėjimą Vyriausybe.

Prezidentė prieš kelias dienas pareiškė, kad kol įmanoma priimti sprendimus ir patvirtinti biudžetą, Vyriausybė gali dirbti ir turėdama mažumos paramą parlamente.

Valdančioji keturių partijų koalicija Seime turi 69 parlamentarų paramą iš 140. Tris atstovus Seime turinti Valstiečių liaudininkų sąjunga su valdančiaisiais yra pasirašiusi paramos sutartį, tačiau grasina ją nutraukti. Opozicija skelbia turinti 65 Seimo narių palaikymą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius