Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 11 14

Pirmasis krematoriumas Lietuvoje bus statomas Kėdainiuose (nuotraukos)

Lapkričio 13 dieną Kėdainių verslo ir informacijos centre žiniasklaidos atstovai buvo supažindinti su krematoriumo statybomis Kėdainių pramoniniame parke.
Projekto vizija
Projekto vizija / kedainietis.lt nuotr.

Kėdainiečiams buvo pristatytas detalusis planas, naujos technologijos, paliestas aplinkos taršos klausimas, vietos pasirinkimas, pažvelgta į kitų šalių krematoriumų veiklą.

Pristatyme dalyvavo Kėdainių miesto gyventojai, Kėdainių Visuomenės sveikatos centro atstovė Onutė Šulcienė, viena iš Žmonių palaikų tvarkymo įstatymo iniciatorių – Seimo Sveikatos reikalų komiteto narė Vida Marija Čigriejienė, Seimo pirmininkės pavaduotoja narė Virginija Baltraitienė, detalųjį planą rengusios bendrovės vadovas ir būsimo krematoriumo pastato architektas Gintautas Natkevičius.

Pirmasis Lietuvoje krematoriumas bus statomas Kėdainių pramoniniame parke, 0,75 ha ploto žemės sklype. Planuojama investicija į statybą siekia  10,5 mln. litų, o paslaugos kaina klientams kainuos tik 1040 Lt. Šiuo metu Rygos krematoriume ši paslauga yra atliekama už 4500 Lt.

Planuojama investicija į statybą siekia 10,5 mln. litų, o paslaugos kaina klientams kainuos tik 1040 Lt. Šiuo metu Rygos krematoriume ši paslauga yra atliekama už 4500 Lt.

„K2 LT“ taip pat užtikrina, kad šiuolaikinių technologijų krematoriumo įranga neterš aplinkos, ji puikiai išvalo dūmus nuo kenksmingų išmetamųjų dujų – tarša nesiekia Europos Sąjungos direktyvose nustatytų reikalavimų. Žmonės neužuos jokių kvapų, nes jie sudega kremavimo proceso metu, esant 850 laipsnių Celsijaus temperatūrai, ir nematys jokių dūmų.

„Kėdainių rajono savivaldybei patvirtinus šį planą, bus rengiamas techninis projektas ir, gavus leidimus statyboms, prasidės statybų darbai. Jei visi veiksmai, atliekami pagal reglamentą vyks sklandžiai, statybos galėtų prasidėti 2010 m. pavasarį ir trukti iki rudens“, – sako UAB „K2 LT“, investicinio projekto – krematoriumo – direktorius Vytenis Labanauskas.

V. M. Čigriejienė atkreipė dėmesį, kad iš aplinkui esančių Europos šalių Lietuva atsilieka kremavimo srityje. „Nesiūlau rinktis būtinai kremacijos – kiekvienas gali rinktis jam priimtiną artimųjų laidojimo būdą, tačiau kremavimas būtų tinkamas būdas išspręsti kuo toliau tuo labiau aštrėjančią visoje Lietuvoje žemės kapinėms problemą, – įsitikinusi Seimo narė. – Būdama medikė, laikiau šventa pareiga pasiūlyti šį įstatymą ir džiaugiuosi, kad Seimas suprato jo svarbą“.

Būsimasis laidojimo paslaugų centras neteiks šarvojimo ar laidojimo paslaugų – čia bus dvi atsisveikinimo su velioniu prieš palaikų kremavimą salės, pagalbinės patalpos su šaldymo įranga, tinkamos laikinai laikyti palaikus, administracinės ir pagalbinės patalpos darbuotojams, veiks dvi kremavimo linijos. Iš pradžių bus paleista viena kremavimo linija, kuri per metus užtikrins 4000 kremavimų, t.y. tiek, kiek galėtų patenkinti šiandieninį Lietuvos poreikį. Kremavimo linijos bus gaminamos Vokietijos IFZW kompanijoje, kurios įranga eksploatuojama daugelyje Vakarų Europos šalių.

Kėdainių rajono savivaldybė jau gavo padėkos raštą iš Lietuvos Respublikos Seimo sveikatos reikalų komiteto už teisingą sprendimą, atveriantį kelią labai svarbaus strateginio šalies objekto – pirmojo krematoriumo Lietuvoje atsiradimui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius