Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2015 12 31

Pirmasis ledas ant ežerų vilioja žvejus – kai kur jo storis jau siekia 5–7 cm

Ant ežerų ir tvenkinių storėja ledas, tad žvejai skuba išmėginti poledinę žūklę. Kai kuriuose ežeruose ledo storis jau siekia 5–7 centimetrus, tad lipti ant jo jau galima. Tiesa, hidrologai pataria nepamiršti atsargumo net ir tuomet, jei ledo danga atrodo itin tvirta.

Ant tvenkinio Buivydiškėse pirmieji žvejai pasirodė dar gruodžio 29-ąją, kai ledas tik formavosi. „Pingvinai“ Buivydiškėse. Nors tvenkinys tik šiąnakt užšalo, tai neatbaido pirmųjų žvejų“, – taip jų elgesį pakomentavo 15min skaitytojas Tomas I., atsiuntęs žvejų nuotrauką.

Ketvirtadienio rytą žvejas jau bandė laimę ir ant Gilužio ežero šalia Pilaitės.

Tokių „pingvinų“ bus vis daugiau. Šalti orai, kai naktimis termometrų stulpeliai nukrenta vos ne iki 20 laipsnių šalčio, dar laikysis, tad ledo danga tik storės ir stiprės. Tam įtakos turi ir tai, kad sniego ant jau susidariusio ledo visiškai nėra.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Hidrologijos skyriaus vyriausiasis specialistas Juozas Šimkus ketvirtadienio rytą praleido matuodamas ežerų ledo storį. „Važiavome link Aukštadvario. Trakų ežerai, prie Aukštadvario esantys ežerai jau yra užšalę beveik pilnai. Ledas nėra vienalytis, kad būtų per visą ežerą, yra vietų, kur anksčiau ir kur vėliau užšalo. Bet ledo storis jau yra 5–7 centimetrai“, – sakė J.Šimkus.

Didieji Lietuvos ežerai – Dusia, Tauragnas, Meduvys – dar nėra užšalę, tačiau kadangi šalčiai nesitraukia, per kelias dienas užšals ir šie ežerai. Taip pat, Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, sausio 4–6 dienomis turėtų užšalti ir Kuršių marios.

„Kituose telkiniuose ledas storės. Kadangi sniego dangos ant ledo nėra, kuri veiktų kaip izoliatorius, tai nesutrukdys ledui sutvirtėti“, – kalbėjo J.Šimkus.

Hidrologijos skyriaus vyriausiasis specialistas nebuvo kategoriškas žvejams, kurie jau bando poledinę žūklę. Esą jeigu žvejas gerai pažįsta ežerą, žino, kad jame nėra įtekančių upelių, lipti ant ledo jau galima.

„Saugumas labai priklauso nuo žmogaus, kaip saugiai jis elgiasi ant ledo. Jeigu žmogus pažįsta tą vandens telkinį, ant 5–7 centimetrų ledo galima lipti ir žvejoti. Ant Strėvos ežero matėme, kad jau vakar žvejota. O jeigu neatsakingai elgiesi, tai ir ant storesnio ledo gali prisidaryti bėdų. Reikėtų ir ne vienam eiti žvejoti ar pramogauti“, – sakė specialistas.

Trakų ežerai, prie Aukštadvario esantys ežerai jau yra užšalę beveik pilnai. Ledas nėra vienalytis, kad būtų per visą ežerą, yra vietų, kur anksčiau ir kur vėliau užšalo. Bet ledo storis jau yra 5–7 centimetrai, – sakė J.Šimkus.

Tuo tarpu Lietuvos karinių jūrų pajėgų Jūrų gelbėjimo koordinavimo centras (JGKC) įspėja gyventojus, kad šąlant orui Kuršių mariose, taip pat kituose vandens telkiniuose, formuojasi ledas, bet ant nestabilaus ledo dar prašoma nelipti. Ištikus nelaimei ar esant jos liudininku, reikėtų skambinti bendruoju pagalbos telefonu 112 ir pranešti apie įvykį, bent apytikslę įvykio vietą ar orientyrą, taip pat savo kontaktinį numerį.

Per 2015 metus JGKC iš viso gavo 50 pranešimų apie įvairius su paieškos ir gelbėjimo, taršos incidentais susijusius įvykius. 17 iš šių pranešimų buvo susiję su žmonių paieškos ir gelbėjimo operacijų organizavimu, kurių metu buvo išgelbėti 24 asmenys.

Šį žiemos sezoną, kuris dar tik prasideda, ant ledo padirbėti jau teko Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) darbuotojams. Tiesa, tai nebuvo po ledu įsmukęs žvejas, greičiau atvirkščiai – bandęs pramušti ledą vyras nesugebėjo to padaryti, tad tik sušalo.

VIDEO: Žvejai ant ežero ledo

Kaip skelbia PAGD, naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį, apie 2 val., gautas pranešimas, kad Vilniaus rajone, Karvio kaime, vyras nori nusiskandinti Karvio ežere ir šokinėja ant ledo.  Atvykę ugniagesiai už 40 metrų nuo kranto rado gulintį sušalusį 25 metų vyrą. Jis pargabentas į krantą ir perduotas medikams.

Tomo I. nuotr./Pirmieji žvejai ant Buivydiškių tvenkinio
Tomo I. nuotr./Pirmieji žvejai ant Buivydiškių tvenkinio

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius