Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 05 06

Pirmieji algalapiai nuvylė: kai kurie medikai gavo nepadidėjusias algas, skirtumą žadant pervesti vėliau

15min gavo vienos sostinės gydymo įstaigos administracijos pirmadienį išplatintą laišką, kuriame pranešama, kad jos medikams pervestos nepadidintos algos, nors valdžia nusprendė jas didinti nuo balandžio 1 dienos. Tuo metu Santaros klinikų generalinis direktorius antradienį paskelbė, kad klinikų sveikatos darbuotojų atlyginimai auga 15 procentų.
COVID-19 korpusas Panevėžio ligoninėje iš vidaus
COVID-19 korpusas Panevėžio ligoninėje iš vidaus / Rimvydo Ančerevičiaus nuotr.

Pirmadienį išplatintame vienos sostinės gydymo įstaigos vidiniame laiške teigiama: „Kaip girdėjote iš žiniasklaidos, nuo balandžio 1 dienos didinami medikų atlyginimai, tačiau dar negavome jokių dokumentų, kiek bus padidintas finansavimas. Todėl šiandien jums pervedė nepadidintus atlyginimus. Informaciją apie tai, kiek bus padidintas finansavimas, tikimės gauti iki gegužės 12 dienos. Ir, apskaičiavę padidinimą, jį pervesime atskiru mokėjimu.“

Skyrių vedėjų prašoma šia informacija pasidalinti su darbuotojais.

SAM: už tinkamą darbo užmokesčio padidinimą atsakingi vadovai

Sveikatos apsaugos ministerijos Spaudos tarnybos patarėja Gabrielė Banaitytė 15min teigė, kad praėjusią savaitę sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pasirašė įsakymus, kuriais detalizuojama tvarka, kokiems sveikatos priežiūros specialistams turės būti didinamas darbo užmokestis bei kaip skiriami priedai tiems, kurie tiesiogiai dirba su koronavirusu užsikrėtusiais pacientais karantino laikotarpiu.

Pasak jos, didesni baziniai paslaugų įkainiai, sveikatos apsaugos ministro A. Verygos įsakymu taikomi nuo balandžio 1 dienos, jau gegužę turėtų atsispindėti medikų algalapiuose.

„Didinant sveikatos priežiūros specialistų darbo užmokestį, turi būti laikomasi Šakos kolektyvinės sutarties nuostatų, o už tinkamą darbo užmokesčio padidinimą atsakingi gydymo įstaigų vadovai. SAM tikisi, kad susitarimas, su medikų profesinėmis sąjungomis pasiektas prieš trejus metus, bus įgyvendintas tinkamai ir laiku“, – teigiama atsakyme.

Santaros klinikose algos kils 15 proc.

Tuo metu kitos Vilniuje veikiančios gydymo įstaigos – Santaros klinikų generalinis direktorius Feliksas Jankevičius antradienį paskelbė, kad medikams algos didėja 15 proc.

„Visada malonu pranešti geras žinias. Vyriausybės nutarimu Vilniaus teritorinė kasa pervedė į Santaros klinikas pakankamą lėšų sumą, kurios pagrindu mes tikrai galėsime padidinti darbo užmokestį visiems Santaros klinikų sveikatos darbuotojams“, – išplatintame vaizdo įraše kalbėjo jis.

Pasak F.Jankevičiaus, užmokestis didėja nuo balandžio 1 dienos.

Žadėjo 18 proc. didesnį darbo užmokesčio fondą

Balandžio pradžioje premjeras Saulius Skvernelis pranešė, kad augs visų medikų algos.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) tuomet skaičiavo, kad tam papildomai iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo rezervo bus skirta apie 130 mln. eurų, o medikų darbo užmokesčio fondas didės apie 18 procentų.

„Iššūkiai ir grėsmės verčia priimti greitus sprendimus. Ką tik priėmėme sprendimą didinti medikų atlyginimus. Ne priedus – atlyginimus“, – tuomet savo feisbuke rašė S.Skvernelis.

Tuomet buvo teigiama, kad šiam sprendimui įgyvendinti, t.y. medikų algas didinti nuo balandžio, nereikės įstatymų pakeitimų – tam pakaks ministro ir Valstybinės ligonių kasos (VLK) vadovo pasirašytų įsakymų ir kitų teisės aktų.

SAM anksčiau pranešė, kad A.Veryga pakeitė PSDF lėšomis kompensuojamų asmens sveikatos priežiūros paslaugų finansavimą, įkainiai už paslaugas didėjo 9–12 proc.

Ministerijos teigimu, šiomis lėšomis ir bus didinami medicinos darbuotojų atlyginimai. Anot SAM, atlyginimų kėlimui papildomai šiemet panaudoti 130 mln. eurų.

„Skaičiuojama, kad sveikatos priežiūros specialistų darbo užmokesčio fondas su šių metų skiriamais pinigais turėtų didėti net 17–18 procentų. Realiai gydymo įstaigos papildomas lėšas į savo sąskaitą jau turėtų gauti gegužės mėnesį, – balandžio pabaigoje aiškino Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos departamento direktorė Simona Adamkevičiūtė.

Įspėjo, kad algų kėlimas gali būti komplikuotas

Kad medikų algų kėlimas gali būti komplikuotas dar balandžio pabaigoje kalbėdama pustuštėje Seimo salėje įspėjo Lietuvos medikų sąjūdžio vadovė Živilė Gudlevičienė.

„Pažadas yra 18 proc. visiems medikams ir nuo 60 iki 100 proc. – dirbantiesiems COVID padaliniuose. Tačiau pažadas yra balandžio 1-osios. Mūsų klausimas – ar tai tikrai liks balandžio 1-osios pažadas? Nes šiandien nė vienos įstaigos administracija nežino, kaip ir iš kokių lėšų tą vykdyt“, – teigė LMS vadovė.

Tačiau tuomet sveikatos apsaugos ministras A.Veryga atšovė, kad tvarkų nežino tik tų įstaigų vadovai, kurie klausimu nesidomi, ir patarė jiems kreiptis į Ligonių kasas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius