Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 04 03

Pirmieji naujų tarybų posėdžiai: politikų priesaikos be pompastiškų inauguracijų

Naujai išrinkti savivaldybių tarybų nariai ir merai jau nuo kitos savaitės prisieks ir pradės savo darbą. Anksčiausiai darbų nusiteikę imtis Utenos (pirmasis posėdis – balandžio 7 d.) ir Vilkaviškio (balandžio 8 d.) politikai. Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas tikina, kad pirmieji tarybų posėdžiai turėtų vykti pakankamai ramiai ir be išskirtinių merų inauguracijų iškilmių. Pastarąsias kiekviena savivaldybė jau rengs pagal savo tradicijas.
Remigijus Šimašius
Naujasis sostinės meras Remigijus Šimašius prisieks balandžio 22-ąją vyksiančiame Vilniaus tarybos posėdyje. / Lukas Balandis / BNS nuotr.

„Nieko ypatingo čia nėra. Ir anksčiau prieš pirmus tarybų posėdžius būdavo daugybė visokiausių išgyvenimų: ar taryba išrinks merą, ar sutars dėl administracijos direktoriaus, net būdavo kalbų, kad prireiks tiesioginio valdymo, nes įstatymas tai numato. Lygiai tą patį turime ir dabar, išskyrus vieną naujieną – meras jau yra išrinktas“, – užtikrino Z.Vaigauskas.

Ar norės tiesioginio valdymo?

Tiesa, naujieji merai tarybose bus nebūtinai daugiausia balsų surinkusių partijų atstovai, kaip paprastai būdavo, kol Lietuvoje nevyko tiesioginiai merų rinkimai.

Vis dėlto Z.Vaigauskas abejoja, ar pasitaikys atvejų, kai partijos ir merai nesugebės susitarti. Nes iki šiol po visų gąsdinimų politikai galų gale rasdavo kompromisą. Ir išrinkdavo merą, paskirdavo administracijos direktorių jei ne pirmame, tai antrame posėdyje būtinai. Tam jie po rinkimų turi du mėnesius.

„Ką reiškia tiesioginis valdymas? Tai reiškia, kad visa taryba kartu su meru eina į naujus rinkimus. Aš linkęs manyti, kad nors ir bus kietų susikirtimų, bet tai daugiau derybinių pozicijų reiškimas, nei tikras sprendimas. Turime keletą savivaldybių, kur gali pakibirkščiuoti. Anksčiau būdavo parenkamas toks meras, kuris būdavo priverstas visų klausyti, o dabar visų rinkėjų rinktą merą nelabai pašokdinsi. Nebent jis pažeis įstatymus arba taryba apsispręs „susideginti“ – eiti į pirmalaikius rinkimus“, – aiškino VRK vadovas.

Priesaika – viena

Ir meras, ir tarybos nariai posėdyje perskaitys bei pasirašys vienodas priesaikas, tik galės pasirinkti, ar pabaigoje sakyti „Tepadeda man Dievas“.

Tai būtų gana rizikingas sprendimas, pasak Z.Vaigausko, nes nebūtinai rinkėjai patikės kartą jau išrinktais politikais, nesugebėjusiais tarpusavyje susitarti bei pasiprašiusiais tiesioginio valdymo, kurį įvedus ir rengiami nauji rinkimai.

Ir meras, ir tarybos nariai posėdyje perskaitys bei pasirašys vienodas priesaikas, tik galės pasirinkti, ar pabaigoje sakyti „Tepadeda man Dievas“. „Tarybos nariai prisieks abėcėlės tvarka, meras paskutinis. Po to apygardos rinkimų komisijos pirmininkas perduoda pirmininkavimą, jeigu prisiekęs, merui, jeigu meras neišrinktas, kaip yra Širvintose, jis susirgo ar pan. – vyriausiam pagal amžių tarybos nariui“, – pirmojo posėdžio tvarką apibūdino Z.Vaigauskas.

Vilniaus mieste vyriausi tarybos nariai bus „tvarkietis“ Juozas Imbrasas (g. 1945 m.) ir jo frakcijos kolega Rimas Andrikis (g. 1950 m.), Kaune – Jūratė Norvaišienė (g. 1935 m.) ir Petras Bingelis (g. 1943 m.). Klaipėdoje vyriausi tarybos nariai bus Vladimiras Vlasovas (g. 1944 m.) ir Vytautas Čepas (g. 1948 m.), Šiauliuose – Zina Žuklijienė (g. 1949 m.) ir Alfredas Lankauskas (g. 1950 m.), Panevėžyje – Tomas Josas (g. 1940 m.) ir Povilas Vadopolas (g. 1945 m.).

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Visvaldas Matijošaitis
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Visvaldas Matijošaitis

Tačiau visi didieji miestai merus jau išsirinko, tad vyriausieji tarybų nariai greičiausiai darbo pirmuosiuose posėdžiuose neturės.

150 išrinktųjų jau pasitraukė

Pirmiausia naujos sudėties taryba po priesaikos turi priimti administracijos direktoriaus atsistatydinimą, tada paskiriamas naujasis arba kažkam pavedama eiti laikinai šias pareigas. 

Merų inauguracijos, manau, bus, bet tai priklauso nuo kiekvienos savivaldybės ir jos tradicijų – kaip inauguruojama, kokia grandinė su ženklu pakabinama ir pan., – sakė Z.Vaigauskas.

Šiuo metu tarybų narių mandatų atsisakė jau apie 150 išrinktų politikų, dauguma jų – dėl nesuderinamų pareigų. Tačiau šis skaičius kelis kartus mažesnis, nei iki šiol būdavo atsisakančiųjų. Ketvirtadienį sostinės tarybos nario mandato atsisakė ir europarlamentaras Lietuvos lenkų rinkimų akcijos vadovas Valdemaras Tomaševskis.

„Merų inauguracijos, manau, bus, bet tai priklauso nuo kiekvienos savivaldybės ir jos tradicijų – kaip inauguruojama, kokia grandinė su ženklu pakabinama ir pan. Inauguracijos paprotys išliks, nors niekur įstatyme ji nenumatyta“, – sakė VRK pirmininkas.

Kol kas pirmojo posėdžio dar teks palaukti Šilutės ir Trakų rajonams, kur panaikinti rinkimų rezultatai. Ten lieka dirbti senosiostarybos, kol bus surengti nauji rinkimai. Visos kitos savivaldybės jau paskelbė apie pirmų savo posėdžių datas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius