Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 06 05

Pirmieji prezidento Valdo Adamkaus žodžiai po operacijos: „Gyvensim“

Nepavykus sustabdyti progresuojančio vėžio kadenciją baigusiam prezidentui 88 metų Valdui Adamkui ketvirtadienį Santariškių klinikose buvo atlikta inksto šalinimo operacija. Penktadienį surengtoje spaudos konferencijoje medikai atsakė į visuomenei rūpinčius klausimus.
Valdas Adamkus ir Laima Adamkienė
Feliksas Jankevičius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Anot prezidentą operavusio Santariškių klinikų Urologijos centro vadovo profesoriaus Felikso Jankevičiaus, operacija praėjo sklandžiai: „Komplikacijų nebuvo, kraujo netektis nulinė, o svarbiausia, kad paciento būklė, mūsų medikų akimis, yra patenkinama.“

Operacija truko 3,5 valandos. Šiuo metu prezidentas V.Adamkus stebimas Santariškių klinikų Reanimacijos-intensyvios terapijos skyriuje. Čia jis išbus iki pirmadienio.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./prof. Feliksas Jankevičius
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./prof. Feliksas Jankevičius

„Prezidentas jaučiasi gerai, visi vitaliniai rodikliai geri. Šiandien jau pradėjo gerti ir valgyti, nieko pavojingo ar grėsmingo apie prezidento sveikatą negaliu pasakyti“, – paciento būklę įvertino F.Jankevičius.

Naviko užšaldymas buvo neefektyvus

Reanimacijos-intensyvios terapijos skyriuje stebimos prezidento gyvybinės funkcijos, gyvybiniai rodikliai. Gydytojų konsiliumo nuomone, taip prezidentui bus žymiai saugiau. Planuojama, kad V.Adamkus ligoninėje praleis ne ilgiau nei savaitę.

Šiandien jau pradėjo gerti ir valgyti.

Tikimasi, kad artimiausiu metu jokios kitos operacijos neprireiks.

F.Jankevičius neslėpė: naviko užšaldymo procedūra buvo neefektyvi.

„Ji tikrai nepasiteisino, nes navikas inkste buvo vitališkas, gyvybingas ir jį būtinai reikėjo pašalinti“, – neslėpė medikas.

Jis pasidžiaugė, kad endoskopinis tyrimas parodė, kad su šlapimo pūsle viskas gerai: „Mes, žinoma, ištyrimui paėmėme mėginius, tačiau jokios patologijos neaptikome.“

Po savaitės grįš į įprastą gyvenimo ritmą

Manoma, kad artimiausiu metu prezidentas grįš prie jam įprasto gyvenimo ritmo, nors pirmą mėnesį nuo aktyvaus sporto teks susilaikyti.

V.Adamkaus sveikata ir toliau bus stebima, periodiškai jam bus atliekami kontroliniai tyrimai – mažiausiai kas pusmetį.

Sergamumas inkstų vėžiu Lietuvoje yra vienas aukščiausių Europoje, taip pat ir mirtingumas nuo šios ligos.

„Mes apie tai labai daug kalbame ir rašome. Tačiau prezidento liga šiek tiek kitokia. Tai – ne visiškai inkstų, o viršutinių šlapimo takų gleivinės liga, į kurią įtrauktas ir inkstas, todėl jį reikėjo pašalinti kartu su šlapimtakiu“, – aiškino F.Jankevičius.

Paklusnus pacientas

Prezidento gydytojas Remigijus Nargėla sakė, kad V.Adamkus operacijai buvo nusiteikęs ir tuo klausimu daugiau nediskutuojama: „Jam buvo paaiškinta dėl ko, jis viską puikiai suprato.“

R.Nargėla pasakojo, kad prezidentas kelis kartus ir jam asmeniškai, ir savo artimiesiems pabrėžė, kad pasitiki Lietuvos gydytojais, ypač Vilniaus universiteto, pas kuriuos lankosi nuo pirmos kadencijos: „Juo labiau chirurgais, kuriuos žino ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje ir dar toliau.“

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Gydytojas doc. Remigijus Nargėla
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Gydytojas doc. Remigijus Nargėla.

Prezidentas, prabudęs po operacijos, buvo nusiteikęs pakiliai. „Gyvensim“, – pasakė ir nusišypsojo mums puikiai pažįstama šypsena.

V.Adamkus – paklusnus pacientas? „Tikrai taip“, – abejoti neleido F.Jankevičius. „Neįtikėtinai. Nesijaučia, kad bendrauji su prezidentu“, – antrino R.Nargėla.

Su liga kovoja trejus metus

V.Adamkus jau trejus metus kovoja su vėžiu. Jį gydo ir JAV, ir Lietuvos medikai. Inksto navikas buvo naikinamas užšaldymo būdu, V.Adamkus pernai atlaikė varginantį gydymą chemoterapija. Po jos tyrimai buvo geri, V.Adamkus džiaugėsi, kad ligą pavyko įveikti.

Tačiau po pusmečio atlikus dar vieną patikrinimą gydytojai nustatė, kad vėžio ląstelių nepavyko sunaikinti, onkologinė liga progresuoja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius