-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 30 /15:01

Pirmoji nuotolinio mokymosi diena sukėlė rūpesčių: nuo ryto užstrigo mokymosi platformos

Pirmadienis, kovo 30-oji, yra ta diena, kai visose Lietuvos mokyklose baigėsi mokinių atostogos ir prasideda mokymasis nuotoliniu būdu. Tiesa, ne taip sklandžiai, kaip norėtųsi mokytojams, mokyklų vadovams ir patiems mokiniams. Nuo pat ryto 15min redakcija sulaukė skundų, kad stringa arba iš viso neveikia tokios mokymosi platformos kaip manodienynas.lt, klase.eduka.lt ar tamo.lt.
Vaikai su planšetėmis
Vaikai su planšetėmis / 123RF.com nuotr.

Neveikia nuo ryto

„Šiandien 8 val. turėjo prasidėti nuotolinis mokymasis mokyklose, tačiau tos mokyklos, kurios naudoja „Mano dienynas“ platformą, to negali padaryti, nes „lūžo“ platforma“, – jau gerokai po 8 ryto pirmadienį informavo Valdas.

Jo teigimu, ir praėjus dviem valandoms platforma neveikė, tačiau esą ir ne tokiais įtemptais laikais jos administratoriai vangiai reaguodavo į skundus, netaisydavo klaidų, tad dabar belieka galvoti, kad nuotoliniam mokymuisi nepasiruošė.

Neveikia manodienynas.lt
Neveikia manodienynas.lt

„Bent jau mūsų mokykla (P.Vileišio progimnazija) matydama situaciją ėmėsi priemonių ir operatyviai išsiuntė penktokams užduotis el.paštu“, – teigė Valdas.

Su tokiais pačiais sunkumais susidūrė ir klase.eduka.lt vartotojai.

Neveikia klase.eduka.lt
Neveikia klase.eduka.lt

Taip pat – tamo.lt. Pastaroji savo feisbuko paskyroje vartotojų atsiprašė: „Informuojame TAMO e.dienyno naudotojus, kad dėl didelio vartotojų srauto galimi laikini sistemos sutrikimai. Stengiamės, kad TAMO e.dienynas kiek įmanoma greičiau veiktų be sutrikimų. Jeigu Jums nepavyko prisijungti, pabandykite atnaujinti puslapį arba prisijunkite iš naujo už kelių minučių. (...) Atsiprašome už laikinus nepatogumus ir dėkojame už Jūsų supratingumą!“

Neveikia tamo.lt
Neveikia tamo.lt

Po šiuo įrašu pasipylė komentarai, kad platformos administratoriai turėjo iš anksto pasiruošti tokiam vartotojų antplūdžiui – juk apie tai, kad taip vyks mokymas, buvo žinoma jau prieš dvi savaites.

Ieško kitų būdų

Mokytojai kartu su mokiniais ieško savų būdų, kaip vis dėlto organizuoti mokymąsi. Viena populiariausių programų yra ZOOM – per ją bendraujama su mokiniais. O užduotis, kurių mokytojams nepavyksta įkelti į mokymosi platformas ar iš jų mokiniams pasiimti, siunčiamos elektroniniu paštu ar per pokalbių programėles, socialinius tinklus.

Vienos Panevėžio gimnazijos dešimtokė taip pat pasidalijo pirmadienio patirtimi. Jos teigimu, sistemos visiškai neveikia: „Viskas turėjo veikti per manodienynas.lt, bet įsijungus ryte niekas negalėjo prisijungti, iš klasės pavyko prisijungti vienam mokiniui. Jei mokytojai kažką įkelia (o jie irgi negali prisijungti), tas vienas mokinys nuscreenshotina užduotį ir atsiunčia į klasės grupę feisbuke, taip jis ir perduoda klasei, ką reikia padaryti. O per manodienynas.lt tiesiog reikia visiems prisijungti, kad parodytume, jog dalyvavome pamokoje.“

Pavyzdžiui, anglų kalbos mokytoja liepė tiesiog anglų kalba filmus žiūrėti ir skaityti knygas. Ši savaitė dar skirta įsivažiuoti tokiam darbui.

Mergina sakė, kad su kai kuriais mokytojais jų klasė susikūrė grupes „Facebook“ ir ten jie atsiunčia užduotis, ką daryti, ir tada taip pat mato, ar mokiniai yra „pamokoje“. „Bet šiaip turėtume kiekvienam mokytojui parašyti per pamokos laiką per manodienynas.lt, bet negalime, nes niekas neveikia. Kai kurie mokytojai nusprendė šiandien dar nieko nedaryti. Pavyzdžiui, anglų kalbos mokytoja liepė tiesiog anglų kalba filmus žiūrėti ir skaityti knygas. Ši savaitė dar skirta įsivažiuoti tokiam darbui.

Pamokos, per kurias nieko labai intensyviai nedarydavome, pavyzdžiui, tikyba, dabar pirmi suskubo duoti rimtas užduotis. O dabar, pavyzdžiui matematika baigėsi, bet taip nieko ir negavom, o manodienynas.lt taip „užlūžęs“, kad niekas negali prisijungti. Užduočių nėra, matyt, dėl to, kad ir mokytojams nepavyksta prisijungti. Vaizdo konferencijos turėtų prasidėti nuo kitos savaitės, bet jų irgi daug neplanuojama“, – pasakojo panevėžietė.

Pirmos dienos – pasiruošimas

Švietimo, mokslo ir sporto viceministrė Jolanta Urbanovič 15min teigė, kad penktadienį visoms mokykloms buvo išplatintos Ryšių reguliavimo tarnybos rekomendacijos, kaip išvengti panašių situacijų, kai stringa internetas ar mokymosi platformos.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Jolanta Urbanovič
Luko Balandžio / 15min nuotr./Jolanta Urbanovič

„Viena iš jų – tvarkaraštį sudėlioti taip, kad apkrovimas išsidėstytų per visą dieną, ne tik ankstyvą rytą. Pirmos dienos bus skirtos pasibandyti, darbotvarkę susiderinti, dienynai ir mokymo platformų tiekėjai stengiasi padėti mokykloms, šalinti pasitaikančias kliūtis. Visuotinis nuotolinis mokymas visiems kol kas yra naujiena, prie šito reikės įprasti, išmokti, suderinti sistemas. Tai tikrai didelė permaina, ir reikia laiko, kad visas mechanizmas pradėtų veikti sklandžiai“, – teigė viceministrė.

Švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius LRT radijuje pirmadienio rytą sakė, kad mokyklų vadovai ir mokytojai per tas savaites, kai mokiniai atostogavo, išties daug dirbo. „Šalyje nerasime nė vienos mokyklos, kuri vienokiu ar kitokiu būdu nepradėtų šiandien vykdyti nuotolinio mokymo“, – sako ministras.

Vilniaus vicemeras Vytautas Mitalas įraše feisbuke vis dėlto vylėsi, kad iš šitos situacijos bus tikrai labai daug ko išmokta ir tai labai pravers ateityje.

„Pabaikime mokslo metus oriai ir daug ko išmokę. Sistemos prisitaiko didžiuliais žingsniais prie pokyčių. EDUKA padidino sistemos pajėgumus 20 kartų ir trečiadienį jau visos sistemos veiks gerai, TAMO dienynas intensyviai optimizuoja procesus ir kol tai įvyks, prašo visų tolygiai dienos eigoje bandyti dienynu naudotis. Šiek tiek ryte ir MS office 365 pastrigo, bet dabar viskas jau gerai, dėl Google Classroom jokių nusiskundimų negavau.

Neabejoju, įveiksime šitą iššūkį, o kai tai padarysime, pervadinsime Švietimo ministeriją į Švietimosi ministeriją“, – rašė vicemeras.

Prašo grįžti vėliau

UAB „Šviesa“ sureagavo į 15min prašymą pakomentuoti situaciją dėl klase.eduka.lt trukdžių. Bendrovės direktorės Mildos Juonės teigimu, visų nerimas pirmąją nuotolinio mokymosi dieną suprantamas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Mokykla
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Mokykla

„Dėl itin didelio vienu metu besijungiančio ir vis didėjančio vartotojų srauto mūsų sistema patiria laikinus sutrikimus. Stengiamės tai spręsti ir atstatyti „EDUKA klasės“ veiklą kiek įmanoma greičiau, didiname sistemos pralaidumą. Prašome visų kantrybės ir supratingumo, mūsų komanda daro viską, kad sistema kuo greičiau būtų galima naudotis be apribojimų.

Nuo karantino pradžios savo sistemos pajėgumus išplėtėme daugiau nei 20 kartų. Stengėmės maksimaliai greitai prisitaikydami prie mokyklų poreikio. Labai intensyviai dirba profesionali programuotojų ir serverių specialistų komanda, tačiau srautai auga dar stipriau, nei įmanoma pritaikyti sistemas“, – komentare teigė M.Juonė.

Ji taip pat pateikė keletą patarimų mokytojams, ką daryti, jeigu bendravimui ar mokymui(si) naudojamoje sistemoje yra techninių trikdžių:

  • Virtualioje klasės bendravimo grupėje informuoti mokinius apie kitą veiklą iš dienos tvarkaraščio.
  • Nurodyti užduotis, kurias mokiniai atliks savarankiškai spausdintuose leidiniuose.
  • Nusiųsti mokiniams teorinės dalies vaizdo įrašą arba nuorodą, kur jie galėtų rasti daugiau informacijos.
  • Nurodyti mokiniams spausdinto vadovėlio puslapius, kur jie galėtų susipažinti su teorine medžiaga ir rasti naudingų patarimų.
  • Skirti laiko užduotims pasitikrinti.

„Mes labai kviečiame grįžti į skaitmeninę aplinką po kurio laiko ir tęsti veiklas joje. Šiame procese visi turime būti supratingi ir kantrūs“, – teigė M.Juonė.

Labai intensyviai dirba programuotojų ir serverių specialistų komanda, tačiau srautai auga dar stipriau, nei įmanoma pritaikyti sistemas, – teigė M.Juonė.

Dviejų savaičių neužteko

UAB „Nacionalinis švietimo centras“, administruojančio manodienynas.lt, atstovė Gražina Steponavičiūtė 15min teigė, kad nuotoliniam mokymuisi buvo ruoštasi visą laiką, kai tik tapo aišku, kad kovo 30 diena bus pradėti nuotoliniai mokymai.

„Padvigubinom serverių pajėgas 2 kartus, nemažai programinių patobulinimų atlikome, darbas vyko be laisvadienių, žinojome, kas laukia. Tačiau šiandien 8.30 val. prisijungimų skaičius buvo beveik 5 kartus didesnis nei įprastai. Deja, jokia tokio dydžio sistema kaip Manodienynas.lt negali būti paruošta per 2 savaites tokiems srautams.

Dirbame toliau, optimizuojame, mūsų hostingo partneriai Baltnetos komunikacijos irgi mobilizavo jėgas, darome kas įmanoma, kad padidinti greitaveiką“, – teigė G.Steponavičiūtė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Mokymasis namuose
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Mokymasis namuose

10 kartų didesni srautai

TAMO grupė teigia susidūrusi su 10 kartų didesniais nei įprasta srautais, todėl taip pat patyrė trikdžių, tačiau jie – jau sprendžiami, rašoma pranešime spaudai.

„Atsiprašome vartotojų – daliai jų šįryt nepavyko prisijungti prie sistemos – už patirtus nepatogumus. Buvome pasiruošę 4 kartus didesniems nei įprasta vartotojų srautams. Porą pastarųjų savaičių sistemą labai rimtai ruošėme netipiškai didelėms apkrovoms – atlikome visus įmanomus pačios sistemos optimizavimus, iki maksimumo padidinome serverių resursus. Visgi daugeliui startavus nuotolinį mokymą vienu metu, pirmadienio ryto srautas buvo didesnis, nei planavome. Tad šiuo ieškome papildomų sprendimų greitai situacijos korekcijai, optimizuojame sistemos greitaveiką“, – sakė TAMO grupės vadovas Edgaras Jasalinis.

Jo teigimu, TAMO specialistų komanda šiuo metu dirba, kad esamą sistemos architektūrą dar geriau pritaikytų pandemijos metu dešimteriopai išaugusiems srautams ir sudarytų kaip įmanoma kokybiškesnę nuotolinio ugdymo galimybę Lietuvos mokiniams bei mokytojams.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Mokymasis namuose
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Mokymasis namuose

E.Jasalinio teigimu, kokybiškam sistemos darbui svarbu kaip įmanoma tolygenis srautų pasiskirstymas. „Pirmadienio 10 val. ryto, sumažėjus iš paties ryto buvusiai ypač didelei apkrovai, TAMO valdoma sistema jau funkcionavo daug optimaliau. Vienu metu sistema gali naudotis iki 20 tūkst. vartotojų, tačiau rytinės apkrovos ženkliai viršijo limitus, todėl sistemoje atsirado trikdžių“, – rašoma pranešime spaudai.

Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) vadovas Feliksas Dobrovolskis sako, kad interneto tinklai kol kas padidėjusią apkrovą atlaiko. Jis teigia, kad yra mažai sistemų, galinčių atlaikyti tokį krūvį. Jis primena, kad tai ekstremali situacija.

„Faktas yra toks, kad tai yra didelis išbandymas tiek ryšio operatoriams, tiek paslaugų tiekėjams, nes mes tokioje situacijoje atsidūrėme pirmą kartą, kai praktiškai visi jungiasi į vieną sistemą ir natūralu, kad yra mažai sistemų, kurios galėtų atlaikyti tokį krūvį. Visgi tai yra ekstremali situacija“, – BNS sakė F.Dobrovolskis.

Nepaisant to, jis teigė, kad ryšių tinklai kol kas atlaiko padidėjusius krūvius, nors interneto greitis vartotojams gali būti ir sulėtėjęs.

„Vienareikšmiškai internetas šiek tiek lėtėja, nes auga vartotojų skaičius, o pralaidumas irgi yra ribotas. Aišku, operatoriai plečia savo pralaidumus, kai pasiekiamas tam tikras slenkstis, jie yra pasiruošę“, – teigė RRT vadovas.

Anot F.Dobrovolskio, siekiant sumažinti tinklo apkrovą, reikėtų, jei yra galimybė, mokytis nenaudojant vaizdo srauto, vertėtų atsisakyti filmų peržiūrų, kompiuterinių žaidimų, įvertinti, kur stovi maršrutizatorius ir galbūt perkelti jį į vietą, kur būtų mažiau trukdžių ir, jei galima, mobilų ryšį pakeisti į fiksuotą internetą.

Pasak jo, nuotoliniam mokymui turėtų pakakti ryšio su 5 megabitų per sekundę (mbps) parsisiuntimo sparta ir 2 mbps išsiuntimo sparta.

Jis teigė neturįs duomenų, kiek tinklo apkrova padidėjo pirmadienį, tačiau praėjusią savaitę ji augo apie 30 proc.

Privačiose mokyklose – sava tvarka

Privačios mokyklos mokymosi procesą organizavo įvairiai. Kaunietė Raimonda pasakojo, kad jos antrokė dukra mokosi nedidelėje privačioje Montessori mokykloje-darželyje ir pamokos vyksta jau nuo praeitos savaitės. Kaip kol kas – be didelių trukdžių.

„Mokykla naudoja Zoom programą. Pamokos vyksta nuo 9 val., kaip būdavo iki šiol. Vaikas prisijungia per kompiuterį, su mokytojomis ir klasės draugais (18 vaikų) pasikalba. Tada skirtingoms klasėms (1-4 klasėms) vyksta skirtingos pamokos. Viskas per Zoom programą – bendrauja tiesiogiai: reikia, susiskambina su mokytoja, reikia - su užduotį darančiais konkrečiais vaikais. Kai reikia peržiūrėti kažkokią vaizdinę medžiagą – atsiunčia nuorodą arba per tą patį Zoom. 12-13 val. pietūs. Tada savarankiško mokymosi laikas (užduotys, knygų skaitymas ir t.t.). Kam reikia, tuo laiku gali tiesiogiai (irgi per Zoom) konsultuotis su mokytojomis. 14.30 val. vėl susijungia visa mokykla ir aptaria dieną, užduotis. 15 val. vaikas „grįžta iš mokyklos“.

Visam tam mokykla pasiruošė pati, per savaitę, kai vaikams buvo atkeltos Velykų atostogos“, – pasakojo Raimonda.

Mokykla naudoja Zoom programą. Pamokos vyksta nuo 9 val., 15 val. vaikas „grįžta iš mokyklos“.

Privati „Saulės“ gimnazija Vilniuje iš viso nedarė jokio pertraukos – taip siekta, kad moksleiviai turėtų normalias Velykinės pavasario atostogas ir neturėtų mokyti ilgiau vasarą. Todėl nuotolinės pamokos čia prasidėjo nuo kovo 16 d., kai Lietuvoje įsigaliojo karantinas. Gimnazija nuotoliniam mokymo procesui teigė pasiruošusi per dieną.

Privati „Diemedžio“ mokykla taip pat pamokas pradėjo anksčiau, nei visos valstybinės mokyklos, – nuo kovo 23 d. Anot ketvirtoko tėvo Kęsto, vaikai su mokytoju bendrauja per Zoom programą, pirmą dieną buvo šiek tiek neaiškumų, tačiau greitai įsibėgėjo: „Šis pirmadienis jau labai sklandus ir darbingas. Tik užduoti per Eduka ir Ema mokytoja iš karto siūlė atlikti vėliau – vakare arba rytoj, nes numatė, kad šios platformos gali neatlaikyti srautų.“

Įžvelgė būsimas problemas iš anksto

Apie tai, kad panašių problemų gali kilti, 15min rašė dar praeitą savaitę, kai viena mama, kurios sūnus abiturientas lanko Vilniaus Grigiškių „Šviesos“ gimnaziją, pasidalijo nuogąstavimais. Jo teigimu, artėjantys baigiamieji egzaminai verčia mokyklas su dvyliktokais dirbti jau atostogų metu, tačiau tai nėra paprasta – mokymosi platformos lūžta, užduotis tenka perdaryti po kelis kartus, kas mokiniams kelia vis daugiau nerimo.

Vilniaus vicemeras Vytautas Mitalas tada teigė, kad reikia ir kantrybės, o sostinės mokykloms savivaldybės rekomenduoja pasirinkti vieną iš kelių pagrindinių platformų, tarp kurių yra ir minėta „Eduka Klasė“ bei „Tamo dienyno“ sukurta „Ema“ platforma, taip pat jau kurį laiką naudojami „Moodle“, „Microsoft“ ir „Google“ siūlomi sprendimai, pritaikomi mokykloms.

Plačiau skaitykite čia: Nuotolinis mokymasis dar neprasidėjo, o sistema jau stringa, užduotis tenka perdarinėti kelis kartus

Įprastą mokymąsi nutraukė karantinas

Mokyklos pirmadienį pradeda mokymą nuotoliniu būdu, šalyje dėl koronaviruso epidemijos trečią savaitę tęsiantis karantinui.

„Tikiuosi, kad pirmadienį mes pradėsim šitą nelengvą procesą, jis iš tikrųjų yra išbandymas daug kam“, – pristatydamas pasirengimą pereiti prie nuotolinio mokymo sako švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius.

Ministro teigimu, didžioji dalis mokyklų yra pasiruošusios organizuoti mokymo procesą, tačiau „kai kur yra ir sunkumų“, susijusių su socialiai remtinų mokinių aprūpinimu technologijomis.

Tam ministerija perka 35 tūkst. kompiuterių. Maždaug tiek vaikų neturi technologinių galimybių mokytis iš namų. Kaip rašo BNS, pasak ministro, tikimasi, kad kompiuteriai vaikus pasieks į savaitės pabaigą, tik ne visus iš karto.

Šalyje kovo 16 dieną įvedus karantiną daugelyje šalies mokyklų buvo paskelbtos dviejų savaičių atostogos, o nuo pirmadienio pradedamas mokymas nuotoliniu būdu. Šalyje yra per 300 tūkst. mokinių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius