-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2022 10 09

Pirmųjų litų spausdinimo Prahoje byla – už priežiūrą dailininkui skirta 15 tūkst. litų

1922 metų spalį į apyvartą išleisti laikinieji litai, auksinai pradėti į juos keisti oficialiu nustatyti kursu – 1 litas už 175 auksinus. Ir tik lapkritį žmones pasiekė nuolatinių litų banknotai, pažymėti lapkričio 16-osios data. Pirmieji litai atspausdinti Prahos spaustuvėje, prižiūrint Adomui Varnui. Koks buvo juo vaidmuo leidžiant pinigus ir už kokius darbus jis gavo net 15 tūkst. litų atlygį?
Mokslinė konferencija „Litas: šimtmečio kelias“
Mokslinė konferencija „Litas: šimtmečio kelias“ / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

1922 metų rugsėjo 8 dieną „Elta“ pranešė, kad komisija, kuri prižiūrės pirmųjų lietuviškų pinigų spausdinimą, vyksta į Prahą. Komisijos pirmininku paskirtas Lietuvos pašto ženklų atvaizdus tarpukariu kūręs dailininkas Adomas Varnas. Taip prasidėjo nacionalinės Lietuvos valiutos, kurios idėja kilo dar 1919 metų vasarą, kelias.

„Lietuviškos valiutos įvedimas 1922 metais dėl Vokietijoje įsibėgėjusios infliacijos tapo neatidėliotinu reikalu. Apie pirmųjų litų spausdinimą Prahoje daugiausia žinome iš Adomo Varno atsiminimų, kuriuos Lietuvoje pirmąkart 1997 metais paskelbė Dalia Grimalauskaitė“, – Lietuvos banko Kauno rūmuose surengtoje mokslinėje konferencijoje „Litas: šimtmečio kelias“ teigė Ignas Narbutas, humanitarinių mokslų daktaras, etnologas, kultūros istorijos tyrinėtojas.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Ignas Narbutas
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Ignas Narbutas

Fritzas V. Lindenau, O.Elsnerio spaustuvės Berlyne direktorius, 1922 metų spalį mini, kad dėl lietuviškų banknotų spausdinimo užsakymo nuo 1919 metų varžėsi ne viena Europos spaustuvė, bet nugalėjo Čekoslovakijos įmonė. Ir nugalėjo, kaip manoma, dėl politinių motyvų.

Lietuvos centriniame valstybės archyve saugoma sutartis tarp Lietuvos banko ir A.Haase‘s spaustuvės Prahoje, pasirašyta 1922 metų rugpjūčio 28 dieną.

Turėjo išankstinius pavyzdžius ar ne?

Sutartyje buvo nurodyti reikalavimai kiekvieno nominalo banknotų spaudos būdams, numatant giljoširuotes, rastrinę giliaspaudę, ofsetą ir litografiją.

Pirmoji pinigų partija turėjo būti pristatyta iki lapkričio 16 dienos, antroji – iki lapkričio 30 dienos, trečioji – iki gruodžio 15 dienos. Vėluojant, spaustuvė įsipareigojo mokėti netesybas už kiekvieną dieną. Kaip užstatas Lietuvos finansų ministerijoje buvo deponuotas 1 mln. Čekoslovakijos kronų.

„Tačiau dailininkas Adomas Varnas atsiminimuose pasakoja, kad sutartis su spaustuve buvo nekonkreti, perskaitė jis ją tik traukinyje, pakeliui į Prahą: „Teko patirti, jog ne tik pašto ženklus, bet ir litus turėsime gaminti akmenyje įgraužiamus“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius