-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 02 11

„PKN Orlen“ neigia, jog derasi su Rusija dėl „Orlen Lietuvos“ pardavimo

Lenkijos naftos koncernas „PKN Orlen“ ketvirtadienį paneigė, kad derasi su Rusija dėl Lietuvos naftos bendrovės „Orlen Lietuva“ pardavimo.
„PKN Orlen“
„PKN Orlen“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Faktas yra toks – mes nevykdome jokių derybų su Rusija“, – agentūrai AFP pareiškė „PKN Orlen“ atstovas spaudai Dawidas Piekarzas. Jis taip pat patikino, kad „PKN Orlen“ nesidera dėl „Orlen Lietuvos“ su jokia kita šalimi, tačiau pridūrė, kad dėl Lietuvos komplekso „neatmetame jokių galimybių“.

D. Piekarzas, be to, patvirtino, kad „PKN Orlen“ domisi galimybe įsigyti Lietuvos valstybės valdomą „Klaipėdos naftą“, bet pareiškė, kad ankstesni du derybų su Vyriausybe susitikimai šiuo klausimu nedavė „jokių konkrečių rezultatų“.

„Žinoma, mus domina Klaipėdos terminalas, bet negaliu pasakyti, kada galėtų būti surengtas kitas derybų ratas – tai priklauso nuo kitos šalies“, – teigė Lenkijos koncerno atstovas.

Pasak Lenkijos agentūros PAP, Lenkijos koncernui siekiant perimti Klaipėdos naftos terminalą, informaciją derybas dėl „Orlen Lietuvos“ pardavimo galima vertinti kaip „karo žiniasklaidoje elementą“.

Lietuvos Prezidentė Dalia Grybauskaitė BNS trečiadienį teigė, kad apie derybas jai patvirtino Rusijos premjeras Vladimiras Putinas.

„V.Putinas patvirtino, kad vyksta derybos su lenkais dėl „Mažeikių naftos“. Prezidentė pasakė, kad viskas turi vykti laikantis Lietuvos įstatymų ir Europos Sąjungos teisės aktų“, – BNS trečiadienio vakarą po D.Grybauskaitės ir V.Putino susitikimo Suomijoje sakė prezidentės atstovas spaudai Linas Balsys.

Pastaruoju metu Lenkija daro spaudimą Lietuvos Vyriausybei, kad ši parduotų koncernui „PKN Orlen“ naftos terminalą „Klaipėdos nafta“, per kurį „Orlen Lietuva“ eksportuoja naftos produktus. Lenkijos vyriausybės atstovai neneigia, kad nepavykus susitarti Lietuvos įmonė gali būti parduota rusams arba „restruktūrizuota“.

„Klaipėdos naftą“ Lietuvos Vyriausybė atsisako parduoti kaip strategiškai svarbią įmonę.  „PKN Orlen“ 2006 metais įsigijo 84 proc. „Orlen Lietuvos“ akcijų už 2,34 mlrd. JAV dolerių, įveikęs konkurentus – Rusijos „Lukoil“ ir TNK–BP bei Kazachstano „Kazmunaigaz“.

„PKN Orlen“ pasirašius Lietuvos įmonės pirkimo sutartį, 2006–ųjų liepą Rusija nutraukė naftos tiekimą naftotiekiu per Baltarusiją į Mažeikius, motyvuodama jo gedimu, o Lietuva pareiškė, kad taip Maskva nubaudė Vyriausybę, kuri nepardavė „Mažeikių naftos“ Rusijos kompanijoms.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius