-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 08 22

„Planespottingas“ – fotografai, kurie amžinai liks vaikais už oro uosto tvoros

Šiauliečiai Andrius Rapševičius ir Eduardas Kuznecovas – tik du iš daugybės fotografų, pamišusių dėl lėktuvų. Jie save vadina „planespotters“ – lėktuvų stebėtojais. Jei poetiškiau – vyrais, kurie visada liks vaikais. Juos visada vilios praskrendantys lėktuvai, nors vargu ar kuris taps tikru lakūnu.
Lėktuvų stebėtojai – fotografai, kurie amžinai liks vaikais, ir vargu ar taps lakūnais.
Lėktuvų stebėtojai – fotografai, kurie amžinai liks vaikais, ir vargu ar taps lakūnais. / Renato Repčinsko nuotr.

Andrius Rapševičius ir Eduardas Kuznecovas yra nuolat pasirengę fotografuoti. Jei kas naktį pakeltų iš lovos ir pasakytų, jog Šiaulių oro uoste leidžiasi didžiausias laineris, jie paknopstom lėktų prie aerodromo tvoros.

Vytauto Martūzo nuotr./Lėktuvų stebėtojai – fotografai, kurie amžinai liks vaikais, ir vargu ar taps lakūnais.
Vytauto Martūzo nuotr./Lėktuvų stebėtojai – fotografai, kurie amžinai liks vaikais, ir vargu ar taps lakūnais.

Vyrai paaiškina, kas yra „planespottingas“ arba kitaip – orlaivių stebėjimas.  Lietuvoje tokia veikla paplito prieš dešimt metų. Tai hobis, kurio metu stebimi, fotografuojami orlaiviai ir būtinai kolekcionuojami jų duomenys, registraciniai numeriai.

Užkietėję planespotter‘iai dažniausiai pamatę kažką įdomesnio, meta šalin visus darbus ir lekia į medžioklę.

Nebūtinai tik lėktuvai. Gali būti ir oro balionai, sraigtasparniai, malūnsparniai, sklandytuvai. Plačiau apie veiklą ir nuotraukas galima sužinoti jų „Facebook“ puslapyje „Lithuanian planespotters“.

Fotografams atsiranda vis daugiau pagalbos internete. Tai įvairūs radarai, kurie yra laisvai ir viešai prieinami. Juose galima gauti pakankamai informacijos apie konkretų skrydį, savininką, lėktuvo modelį, greitį, aukštį.

Užkietėję planespotter‘iai  dažniausiai pamatę kažką įdomesnio, meta šalin visus darbus ir lekia į medžioklę. Net ir didelis šaltis neatbaido entuziastų.

Eduardo Kuznecovo nuotr./Lėktuvų stebėtojai – fotografai, kurie amžinai liks vaikais, ir vargu ar taps lakūnais.
Eduardo Kuznecovo nuotr./Lėktuvų stebėtojai – fotografai, kurie amžinai liks vaikais, ir vargu ar taps lakūnais.

Pavyzdžiui, E.Kuznecovas yra laukęs kelias valandas reto svečio žiemą, naktį, kai oro temperatūra siekė 25 laipsnius šalčio.

Vieni pamišėliai sėdi kiauras dienas ant ledo ir gaudo žuvį, o kiti – gaudo  plieninius paukščius.

„Dažnai aiškinu klausiantiems, kokio velnio mes čia šąlam, kai namuose krosnis įkaitinta iki raudonumo. Atsakau – vieni pamišėliai sėdi kiauras dienas ant ledo ir gaudo žuvį, o kiti – gaudo plieninius paukščius“, – atsako E.Kuznecovas.

Šiandien, kai politinė situacija yra įtempta, į lėktuvų stebėtojus žiūrima kreivai – ko slankioja aplink oro uostą, gal koks šnipas?

Neretai tenka aiškinti, kas toks ir kokiu tikslu su fotoaparatu. Būna, kad pasidomi šiuo hobiu, o kartais ir pirštą prie smilkinio pasukioja. 

Dažniausiai šalia savo artimiausio oro uosto orlaivių stebėtojai pažįsta kiekvieną kauburėlį, kalną ar medį, kuris padeda kiek aukščiau palipti.

Girmantas Garbauskas. Lėktuvų stebėtojai – fotografai, kurie amžinai liks vaikais, ir vargu ar taps lakūnais.
Girmantas Garbauskas. Lėktuvų stebėtojai – fotografai, kurie amžinai liks vaikais, ir vargu ar taps lakūnais.

Dažnas planespotter‘is bendrauja su bendraminčiais iš užsienio šalių. Liūdina tai, kad mūsų šalies didieji oro uostai į šį hobį ar užsiėmimą žiūri kreivai, kai užsienio oro uostai iš to dar ir uždirba.

Nemažai užsienio oro uostų turi įrengę po vieną ar kelias stebėjimo aikšteles. 

Nemažai užsienio oro uostų turi įrengę po vieną ar kelias stebėjimo aikšteles. Kainos fotografams ten svyruoja nuo 3 iki 10 eurų, priklausomai nuo trukmės ir oro uosto.

„Tokiu būdu surinktos lėšos kompensuotų aikštelės išlaikymą:  apšvietimą, šiukšlių išvežimą. Tikiu, kad dar ir liktų“, – sako A.Rapševičius.

Andriui teko fotografuoti prie Varšuvos Chopino oro uosto. Matė, kad kylančiais ir besileidžiančiais lėktuvais atvyksta pasigrožėti garbaus amžiaus moterys. Tai tampa populiaria pramoga visiems.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius