-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 08 30

Planų dėl migrantų išgąsdintas Vilkaviškio meras A.Bilotaitės skambučio nesulaukė

Vilkaviškio rajono meras Algirdas Neiberka pirmadienį teisingumo ir vidaus reikalų viceministrų paprašė persvarstyti sprendimą Kybartų pataisos namuose apgyvendinti migrantus. Nors Vidaus reikalų ministerijos (VRM) atstovas penktadienį žadėjo, kad su meru susisieks ministrė Agnė Bilotaitė, rajono vadovas 15min pirmadienį po pietų teigė skambučio taip ir nesulaukęs. Jam iš Vilniaus pasakyta, kad ministrė serga. Tačiau ir penktadienį, ir šiandien jos darbotvarkė pilna susitikimų. Ar gali būti, kad bijodama mero reakcijos A.Bilotaitė dangstėsi išgalvota liga?
Kybartų pataisos namai
Kybartų pataisos namai / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Penktadienį Vidaus reikalų ministerija (VRM) patvirtino, kad iš Rūdninkų stovyklavietės apie 800 žmonių iki spalio 1 dienos planuojama perkelti į uždarymui ruošiamus Kybartų pataisos namus.

„Apie šį sprendimą informuotas Vilkaviškio rajono savivaldybės meras“, – buvo rašoma penktadienį išplatintame ministerijos pranešime.

Tačiau pats meras penktadienį prasitarė apie šiuos planus sužinojęs iš žiniasklaidos.

Pirmadienį į Kybartus buvo nuvykę teisingumo ir vidaus reikalų viceministrai.

Po šio susitikimo A.Neiberka 15min sakė paprašęs jų dar pasvarstyti migrantų perkėlimo planus.

„Mano, kaip mero, prašymas viceministrams... Kybartų pataisos namai – didžiausia įstaiga, kurioje sukurtos darbo vietos. Nenaikinti, išlaikyti šią įstaigą. Taip pat ir žmonių bendruomenės prašymas yra, kad peržiūrėtų (sprendimą – aut.) ir pasirinktų kitus variantus“, – sakė rajono vadovas.

Jo teigimu, rugsėjo 1-oji – jau ant nosies, tose patalpose mokosi apie 80 suaugusiųjų, dirba 18 žmonių.

„Kaip su šiais žmonėmis bus toliau? Ten yra ir Marijampolės profesinio rengimo filialas, kur mokosi apie 120 žmonių. Klausimas, kas bus su šia įstaiga – šie klausimai ne visiškai mums buvo atsakyti, viceministrai negalėjo to padaryti“, – pasakojo A.Neiberka.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Algirdas Neiberka
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Algirdas Neiberka

Mero teigimu, pirmadienio rytą vyko susitikimas su Kybartų pataisos namų darbuotojais – jie nori išlaikyti darbo vietas ir toliau dirbti toje pat vietoje.

Anot jo, susitikimo metu viceministrai dėl migrantų perkėlimo planų jam nepasakė nei „taip“, nei „ne“, tik patikino, kad galutinis sprendimas dėl to bus priimtas antradienį.

A.Neiberkos teigimu, labai gaila, kad į šį procesą nebuvo įtraukta savivalda.

„Tai turėtų būti. Tos bendruomenės atstovai turėjo žinoti apie planuojamą situaciją Kybartuose. Mes gavome dvi naujienas: Kybartų pataisos namų uždarymas ir iki 800 migrantų atkėlimas. Šia informacija su žmonėmis reikėjo pasidalinti kur kas anksčiau – nebijoti informuoti apie tai, kas yra planuojama“, – pabrėžė meras.

Teigė, kad A.Bilotaitė serga?

Penktadienį Vilkaviškio rajono laikraštis „Santaka“ rašė, kad meras apie planus perkelti migrantus sužinojo iš žurnalistų, o ministerija jį apie tai informavo jau po to.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė

Kaip laikraščiui sakė A.Neiberka, apie 13 valandą jam paskambinęs vidaus reikalų viceministras patvirtino, kad tokių planų yra, tačiau kartu patikino, jog sprendimas nepriimtas.

„Sakė, kad šiuo metu ministrė serga, tačiau kitą savaitę ji pati paskambins ir apie viską informuos. Labai keista, bet netrukus po pokalbio su viceministru žiniasklaidoje pasirodė informacija, kad jau viskas nuspręsta ir net konkreti permainų data nustatyta – migrantai mūsų rajone bus apgyvendinti iki spalio 1 dienos“, – laikraščiui kalbėjo meras.

15min pirmadienį A.Neiberka patvirtino iš viceministro girdėjęs, esą A.Bilotaitė serga.

„Taip, jis man tokią informaciją minėjo ir minėjo, kad ji man turėjo paskambinti. Bet po to jis pasakė, kad bus paskambinta šią savaitę – skambučio nesulaukiau, bet, tiesa, dabar buvau išsijungęs telefoną kuriam laikui“, – kalbėjo meras.

Derinti klausimus įgaliojo viceministrą

15min pirmadienį VRM teiravosi, ar penktadienį ministrė iš tiesų sirgo ir dėl to nesusisiekė su meru taip pat – ar A.Bilotaitė bendravo su meru šiuo klausimu.

„Ministrė neturėjo galimybės susisiekti, todėl buvo įgaliotas viceministras“, – atsakė ministerija, tačiau vėliau atsiuntė pataisytą komentarą, kuriame šio sakinio jau nebuvo.

15min perklausus, kodėl ministrė negalėjo paskambinti merui, ar tiesa, kad ji sirgo, VRM atstovai atsakė: „Nes šiuos klausimus derino viceministras.“

VRM skelbiamose ministrės darbotvarkėse matyti, kad penktadienį A.Bilotaitė dirbo – dalyvavo ne viename pasitarime.

VRM atsakyme teigiama, kad penktadienį ministerijos dar derino galutinius sprendimus, Teisingumo ministerija buvo suplanavusi susitikimą su pareigūnų profsąjunga, VRM buvo suplanavusi pokalbį su Vilkaviškio rajono meru, o šią savaitę buvo suplanuoti gyvi susitikimai Kybartuose su meru, vietos bendruomene ir Kybartų pataisos namų darbuotojais.

„Šiuos klausimus buvo įgaliotas derinti VRM viceministras Vitalijus Dmitrijevas“, – pabrėžiama atsakyme.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vitalijus Dmitrijevas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vitalijus Dmitrijevas

VRM tikina, kad informacija žiniasklaidoje pasirodė anksčiau, nei įvyko pokalbiai ir susitikimai.

Pirmadienį, anot atsakymo, teisingumo ir vidaus reikalų viceministrai, kaip ir planuota, lankosi Kybartuose ir atsako į bendruomenei bei pareigūnams kylančius klausimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius