Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 01

Planuoja įteisinti greituosius viruso antigenų testus, profilaktiškai tirti visus, bet ne Seimo narius

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) parengė įsakymą, kuriuo reglamentuojamas COVID-19 laboratorinių tyrimų atlikimas. Juo ketinama patvirtinti metodus, kuriais būtų leista tirti koronavirusą, numatyti, kam priklausytų tiksliniai, o kam – profilaktiniai tyrimai. Kol kas jie nenumatomi Seimo nariams.
COVID-19 tyrimai
COVID-19 tyrimai / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

SAM parengtas įsakymas „Dėl COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) laboratorinių tyrimų atlikimo“ šiuo metu yra derinamas su suinteresuotomis institucijomis.

Pagal jį, tiksliniai COVID-19 tyrimai galėtų būti atliekami:

  • asmenims, kuriems pasireiškia bent vienas COVID-19 simptomas, ar tiems, kurie turėjo sąlytį su sergančiuoju;
  • stacionarizuojamiems pacientams ir su jais atvykusiems asmenims.

Profilaktiniai tyrimai tektų:

  • asmenims, kuriuos tirti nurodė Nacionalinio visuomenės sveikatos centras;
  • asmenims, grįžusiems iš užsienio valstybių, sveikatos apsaugos ministro nustatytais atvejais;
  • užsieniečiams, sveikatos apsaugos ministro nustatytais atvejais;
  • užsieniečiams, neteisėtai atvykstantiems į Lietuvą ir apgyvendinamiems Užsieniečių registracijos centre, Pasieniečių mokykloje, taip pat išsiunčiamiems ar grąžinamiems užsieniečiams bei perkeliamiems į Pabėgėlių priėmimo centrą ar iš jo, prieglobsčio prašytojams;
  • asmens sveikatos priežiūros įstaigų (ASPĮ) darbuotojams, studentams, atliekantiems praktiką ASPĮ, ir ASPĮ patalpose veiklą vykdančių vaistinių darbuotojams;
  • socialinės globos įstaigų (išskyrus socialinės globos įstaigas, teikiančias socialinę globą vaikams) darbuotojams;
  • valstybei svarbių funkcijų vykdymą užtikrinantiems asmenims, kuriems profilaktiniai tyrimai atliekami tik kai tai reikalinga jų atliekamoms funkcijoms užtikrinti atliekamoms funkcijoms užtikrinti. Tai yra: prezidentui ir jo patarėjams, Seimo Pirmininkui ir jo pavaduotojams, ministrui pirmininkui ir jo patarėjams bei biuro darbuotojams, ministrams ir jų patarėjams, Vyriausybės kancleriui ir jo pavaduotojams, Vadovybės apsaugos tarnybos pareigūnams, diplomatinės tarnybos institucijų personalui, Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnams, policijos pareigūnams, Viešojo saugumo tarnybos pareigūnams, Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos pareigūnams, Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnams, muitinės pareigūnams, Valstybės saugumo departamento pareigūnams, ugniagesiams gelbėtojams, laisvės atėmimo įstaigų pareigūnams ir darbuotojams bei Laisvės atėmimo vietų ligoninės darbuotojams, kariams.

Neatmeta, kad bus tiriami ir parlamentarai

Nors COVID-19 neseniai išplito Seime, profilaktinių tyrimų Seimo nariams suteikti kol kas neplanuojama, nors operacijų vadovas, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga ir sako, jog esant poreikiui į sąrašą galėtų patekti ir Seimo nariai.

„Nematyčiau problemos įtraukti ir Seimo narius, jeigu bus tokia būtinybė. Bet jiems ir šiuo metu nebuvo kažkokių problemų išsitirti, kai iškildavo toks poreikis“, – antradienį nuotolinės spaudos konferencijos metu kalbėjo ministras.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Seime
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Seime

ASPĮ darbuotojams, studentams ir vaistinių darbuotojams, socialinės globos įstaigų darbuotojams profilaktiniai COVID-19 tyrimai turėtų būti atliekami ne dažniau kaip 1 kartą per 2 savaites.

Per savaitę turėtų būti ištiriama nuo 10 iki 20 proc. ASPĮ ir socialinės globos įstaigos darbuotojų.

Įsakymu taip pat ketinama patvirtini COVID-19 nustatymo tyrimo metodus. Tai:

  • PGR tyrimas;
  • greitasis PGR tyrimas, kai atsakymas gaunamas ne vėliau kaip per 1 val.;
  • kaupinių PGR tyrimas;
  • greitasis antigeno testas.

Greituosius antigeno testus planuojama leisti naudoti tik tada, kai tyrimas atliekamas ne vėliau kaip per 7 paras nuo simptomų pradžios bei kai jų rezultatus vertina ir interpretuoja sveikatos priežiūros specialistas.

Ne tokie patikimi

Kada laboratorijos galės pradėti naudoti antigeno testus, A.Veryga teigė kol kas negalintis pasakyti.

„Nebus diskriminuojamos nei privačios, nei kažkokios kitos laboratorijos, nes paties testo atlikimo prasme, tai yra mažiau sudėtingi testai negu PGR testai“, – patikino jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

Lietuvai įsigyti greitųjų COVID-19 antigeno testų anksčiau rekomendavo prie prezidentūros sudaryta sveikatos ekspertų taryba. Tiesa, jos narė Vilniaus universiteto vicerektorė Edita Sužiedėlienė pabrėžė, kad šie testai nėra tokie patikimi kaip molekuliniai (PGR) testai.

„Ekspertų komisija savo rekomendacijose juos rekomenduoja įsigyti ir naudoti asmenų, kurie turi simptomų, tai yra 5–7 dieną nuo infekcijos pradžios. [Tada] testai pasižymi tikrai aukštu jautrumu ir tikrai dideliu specifiškumu“, – pabrėžė ji.

Gavus neigiamą greitojo antigeno testo atsakymą, turėtų būti atliekamas PGR tyrimas, be kita ko, pažymėjo E.Sužiedėlienė.

Rekomenduos rinktis ne antigeno, o PGR testus

Privačiai COVID-19 tyrimus atliekanti viena iš laboratorijų 15min nurodė darysianti ir greituosius COVID-19 antigeno testus, kai tik bus tokia galimybė.

„Laboratorijos savo turi siūlyti platų tyrimų spektrą, todėl esant galimybei ir oficialiems leidimams šiuos tyrimus trauksime į savo licenciją“, – atsakyme išdėstė rinkodaros ir pardavimų vadovė Viktorija Lapė.

Tiesa, laboratorija, pasak jos, klientams labiau rekomenduos rinktis PGR testus.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./COVID-19 tyrimai
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./COVID-19 tyrimai

„Visiems pacientams, atliekantiems SARS-CoV-2 tyrimus profilaktiškai, dėl kelionių, operacijų ir neturintiems simptomų, išskirtinai rekomenduosime atlikti SARS-CoV-2 RT PGR tyrimus, nes jie yra rinkos standartas tiriant pacientus tiek ankstyvoje ar ūmioje stadijoje. Šie tyrimai yra itin jautrūs ir tinkami pacientų ištyrimui, kurių organizme yra maža viruso koncentracija, tai yra ankstyvoje fazėje po infekcijos“, – paaiškino V.Lapė.

SAM derinamame įsakyme išskyrė ir algoritmus, kada ir kokie testai gyventojams turėtų būti atliekami. Su jais galite susipažinti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius