Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 04 13

Planuojama steigti Teisinės pagalbos fondą asmenims, norintiems prisiteisti SSRS okupacijos padarytą žalą

Vyriausybėje svarstoma galimybė įkurti Teisinės pagalbos fondą, kuris padėtų Lietuvos piliečiams teikti individualius ieškinius dėl Sovietų Sąjungos okupacijos padarytos žalos atlyginimo.
Vyriausybės rūmai
Vyriausybės rūmai / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

„Norėtume padėti nukentėjusiems nuo SSRS okupacijos asmenims, kurie siekia teikti individualius ieškinius ir prisiteisti žalos atlyginimą“, – BNS sakė Ministro pirmininko kancleris Deividas Matulionis.

Anot jo, fondas arba pats teiktų tokiems asmenims teisinę pagalbą, arba padėtų pasisamdyti advokatą. Teisinė konsultacija būtų nemokama.

Premjero Andriaus Kubiliaus potvarkiu praėjusią savaitę sudaryta darbo grupė, turinti iki liepos mėnesio parengti ir pateikti Vyriausybei pasiūlymus dėl juridinio asmens, kuris konsultuotų, teiktų atstovavimo teismuose ir kitokią teisinę pagalbą nukentėjusiems nuo SSRS okupacijos asmenims dėl žalos atlyginimo, steigimo ar parinkimo.

D.Matuliono teigimu, idėja dėl Teisinės pagalbos fondo sudarymo nėra nauja. Ji svarstyta jau prieš trejus metus, bet nebuvo įgyvendinta.

Rusijai atsisakant derėtis su Lietuvos vyriausybe dėl SSRS okupacijos žalos atlyginimo, buvę įkalinti ar ištremti, kitaip nuo okupacinės valdžios nukentėję Lietuvos piliečiai jau ne vienerius metus raginami teikti individualius ieškinius Rusijai dėl žalos atlyginimo.

Tarptautinės teisės specialisto Dainiaus Žalimo duomenimis, iš Lietuvos ištremtas ir dabar Rusijoje gyvenantis asmuo mėgino pateikti Rusijos teismams ieškinį dėl žalos atlyginimo, bet nieko nepešė. Anot teisininko, Rusijos teismai siūlė žalos atlyginimo reikalauti iš sovietų Lietuvos Vidaus reikalų ministerijos, esą tiesiogiai atsakingos už asmenų trėmimą.

„Nelabai matau tokių ieškinių perspektyvos, – BNS sakė D.Žalimas. – Nebent tokie ieškiniai taptų masiniu reiškiniu. Tarkime, pateikiama 20 tūkst. ieškinių. Tai rodytų, kad yra problema, kurią reikia spręsti. Tai būtų kaip spaudimo priemonė. O šiaip viskas priklauso nuo kitos šalies geros valios.“

2000 metais Seimas yra priėmęs specialų įstatymą, kuriuo Vyriausybė buvo įpareigota sudaryti derybų su Rusija delegaciją, patikslinti ir užbaigti SSRS okupacijos žalos skaičiavimus, apie tai informuoti Jungtines Tautas, Europos Tarybą, Europos Sąjungą, visas kitas tarptautines organizacijas ir siekti jų paramos šiuo klausimu.

Tuomet Vyriausybės sudaryta darbo grupė SSRS okupacijos žalą įvertino 80 mlrd. litų, tačiau nepatvirtino nutarimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius