Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 10

Planuojamas tiesti dviračių takas Palangoje kursto aistras: gyventojai baiminasi, kad takas virs gatve

Palangoje vietos valdžios suplanuotas naujas dviračių takas ties Vanagupės kvartalu kursto aistras. Gyventojai įžvelgia, jog palei mišką atsiradęs takas pareikalausiantis kelių dešimčių medžių griūties, galiausiai tarnaus kaip gatvė, kaip yra nutikę ir su Ošupio taku. Nuotoliniu būdu Palangos savivaldybės užsakymų rengiamą detalųjį planą kvartalo gyventojams pristačiusiai bendrovės „Urbanistika“ atstovei Rūtai Garuckienei gyventojams vis kartojo, jog važiuojamoji dalis nenumatyta ir čia planuojamas tik dviračių takas, tarnausiantis palangiškiams ir svečiams, padėsiantis pasiekti jūrą. Gyventojai savivaldybei dėl planų pateikė teisininko parengtą pretenziją.
Palangos pakraštyje, Vanagupės rajone, tiesiamas pėsčiųjų tiltas
Palangos pakraštyje, Vanagupės rajone, planuojamas tiesti pėsčiųjų takas kursto aistras. Gyventojai mano, kad štai šio namo šeimininkai gali imti važinėti naujuoju taku, nes šiuo metu namus pasiekia per kaimyno kiemą. / Gyventojų nuotr.

Savivaldybės užsakymu UAB „Urbanistika“ parengė naują teritorijos detalųjį planą, kuriame numatyta tiesti F5 kategorijos 1,5 metro pločio pėsčiųjų ir 1,25 metro pločio dviračių taką tiesiog miško teritorijoje šalia privačių gyvenamųjų namų.

Nuotoliniu būdu detalaus plano pakeitimą tarp Daujoto, Šilo gatvių ir valstybinio miško pristačiusi Rūta Garuckienė buvo atakuojama kvartalo gyventojų, kurie vis klausė, kam reikalingas naujas vos kelių šimtų metrų ilgio dviračių takas, kurio pradžia ir pabaiga veda į niekur, mat su jokiais kitais dviračių takais nesusijungia. Numatomas dviračių takas prasidėtų nuo sanatorijos „Gradiali“ ir palei pamiškę driektųsi lygiagrečiai Daujoto gatvei. Būtent pro šią gatvę į savo namus patenka čia gyvenančių namų savininkai. Gyventojai klausė, kodėl savivaldybė nesuremontuoja Daujoto gatvės, kuri ne visa asfaltuota, o palei pamiškę imasi tiesti dviračių taką.

Googlemap nuotr./Planuojamas 200 metrų takas Palangos miške driektųsi palei pamiškę virš Daujoto gatvės.
Googlemap nuotr./Planuojamas 200 metrų takas Palangos miške driektųsi palei pamiškę virš Daujoto gatvės.

Tiesa, anot vieno prisistatyti nenorėjusio kvartale turtą valdančio vyriškio, Palangos valdžia palei mišką planavo gatvę, tačiau gyventojams sujudus čia galiausiai numatytas dviračių takas. Puse lūpų gyventojai kalbasi ir apie tai, jog galimai šis takas reikalingas poros sklypų šeimininkams, mat jų abiejų namai stovi ant perpus padalinto sklypo, o vienas iš šeimininkų nuolat važinėja per antrojo teritoriją. Pamiškėje atsiradus keliui kvartalo gyventojai sako beveik neabejojantys, jog problema bus išspręsta ir į namus savininkas galės važinėti, kad ir dviračių taku. Pašnekovai mosteli ir pavyzdžiu rodo Ošupio taką, kuris nors ir skirtas pėstiesiems bei dviratininkams, bet pasitarnauja ir vairuotojams, kurie kitu būdu negali pasiekti savo sklypų.

„Dangstoma, kad bus dviračių ir pėsčiųjų takas. Norint nutiesti tą kelią reikia iškirsti 35 medžius, čia vien brandžius, o kur dar kiti medeliai. Miške gyvena stirnų, kitų gyvūnų. Mūsų bendruomenei dėl numatomų valdžios planų atstovaus teisininkai. Mes įsitikinę, kad šito kelio nereikia, ir keliame klausimą dėl jo tikslingumo. Kelias buvo numatytas seniai, dar 1993–1996 metais, bet planuotas tada, kai niekas čia nestovėjo. Dabar užstatytas kvartalas, o Daujoto gatvės dalis ir taip yra žvyrkelis. Specialiajame plane šio dviračio tako nėra numatyta. Jis apskritai išeina vidury niekur, kuris nejungia kitų dviračio takų“, – dėstė vyriškis.

Ramina, jog kelio nebus

Palangos savivaldybės užsakymu rengiamo detalaus plano keitimą pristačiusi bendrovės „Urbanistika“ atstovė Rūta Garuckienė neslėpė sulaukusi skambučių ir pasiteiravimų, ar šioje vietoje gali atsirasti gatvė. Moteris patikino, jog planuojamas tik dviračių takas, kuris taps jungtimi keliaujantiems jūros link.

„Papildomas kelias nėra numatytas. Tai nebus gatvė, kur daroma važiuojamoji dalis, noriu jums pasakyti“, – tikino R.Garuckienė.

Gyventojams pasiteiravus, kas inicijavo detalaus plano keitimą, moteris patikino, jog korektūros iniciatorius yra administracijos direktorius, o ne privatūs asmenys.

„Ten krūmynų priaugę, netvarkingų vietų. Dalį teritorijos gyventojai tvarko, pieva pjaunama, tačiau visa teritorija tikrai nėra sutvarkyta“, – sakė ji.

Pasak projekto vadovės, specialiajame plane dviračių takas ir neturėtų būti numatytas, nes tokių smulkmių planai nedetalizuoja, tam ir rengiami detalieji planai.

Į klausimus, kodėl savivaldybė neatstovauja gyventojų interesams, jei šie yra prieš tokį kelią pašonėje ir kam jis reikalingas, R.Garuckienė atsakė, jog kiekvienas tam tikrais klausimais turime asmeninę poziciją.

„Galvojame, kad niekam nereikalinga, čia asmeninė pozicija. Takai planuojami ir bus planuojami, tam ir darnaus judumo planai kuriami. Visiems atrodo, kad tik jų planai svarbūs. Su vaikišku vežimėliu geriau važiuoti įrengtu taku nei miško paklote. Takas reikalingas tiek svečiams, tiek gyventojams“, – kalbėjo moteris. Anot jos, ateityje takas galėtų būti sujungtas su kitais dviračių takais, kurie turėtų būti numatyti kituose detaliuosiuose planuose.

Takai planuojami ir bus planuojami, tam ir darnaus judumo planai kuriami. Visiems atrodo, kad tik jų planai svarbūs. Su vaikišku vežimėliu geriau važiuoti įrengtu taku nei miško paklote.

„Nė vieno žemės sklypo savininko interesų netenkiname“, – patikino plano rengėja.

Moteris akcentavo, kad gyventojų sutikimo šiam projektui nereikėjo, nes takas projektuojamas vieno metro atstumu nuo gyventojų sklypų ribų.

Ji teigė besisvečiuodama Palangoje visuomet besidžiaugianti nauja infrastruktūra, tad prieštaravimų norisi mažiausiai.

Pasak R.Garuckienės, savivaldybės planai negali atstovauti vienos gatvelės gyventojų interesams. Savivaldybė atstovauja visai visuomenei, juolab kad čia jokių pastatų nenumatoma ir gyventojams rimtis nebus trikdoma.

Pateikė pretenziją

Gyventojams atstovaujantis advokatas Vidas Rudokas Palangos savivaldybei raštu išdėstė pasiūlymus ir pretenzijas. Dokumente siūloma pakoreguoti parengto Detaliojo plano sprendinius, atsisakant F kategorijos gatvės (pėsčiųjų ir dviračių tako) planavimo ir įrengimo sprendinių šiaurinėje planuojamos teritorijos dalyje. Siūloma minimą gatvę priskirti želdynų ar miško funkcinei zonai. Taip pat siūloma išsaugoti kirsti planuojamus 35 medžius.

Dokumente išdėstyti ir procedūriniai pažeidimai, kurių nebuvo laikytasi supažindinant su detaliuoju planu.

Taip pat motyvuojama, jog esama teritorija ir taip tinkama rekreacijai.

„Kaip yra nurodyta ir pačioje Detaliojo plano Sprendinių konkretizavimo dalyje „viešųjų erdvių sistema nagrinėjamos teritorijos ribose išvystyta puikiai. Nors teritorija palei nagrinėjamą teritoriją nėra suformuota kaip atskiras želdynas, tačiau greta esantis valstybinės reikšmės miškas yra pritaikytas vietinių gyventojų ir turistų rekreacijai ir poilsiui“. Taigi ir pati Administracija pripažįsta, kad planuojamos teritorijos šiaurinėje dalyje esantis valstybinės reikšmės miškas yra puikiai pritaikytas rekreacijai ir poilsiui.

Akivaizdu, kad šioje teritorijoje asfaltuotas ar kita kietąja danga įrengtas pėsčiųjų ir dviračių takas nėra reikalingas, kadangi gyventojai ir/ar poilsiautojai šiuo metu turi visas galimybes mėgautis unikalia gamtine aplinka, vaikščioti natūraliais miško takais. Nagrinėjamu atveju, sprendimas retinti mišką, tikslu miško žemėje įrengti gatvę, kuriai nėra jokio realaus poreikio ar būtinybės, yra neteisėtas ir nepagrįstas. Manome, kad šioje vietoje, siekiant užkirsti kelią nepagrįstam miško retinimui ir žalos gamtai atsiradimui, atitinkamų veiksmų turėtų imtis asmenys ir/ar institucijos atsakingos už viešojo intereso gynimą“, – dėstoma dokumente.

Gyventojai teigė laukiantys Palangos mero Šarūno Vaitkaus pozicijos šiuo klausimu. Meras visuomet gana aktyviai pasisako už miško išsaugojimą įvairiose Palangos vietose.

Įžvelgia ir miškininkų klaidą

Palangos miesto savivaldybės administracijos Architektūros ir teritorijų planavimo skyriaus vedėjo pavaduotojas Vytauto Indreika pirmiausia atkreipia dėmesį, kad šis dviračių ir pėsčiųjų takas, numatytas detaliajame plane, nėra naujiena – jis šiaurinėje Vanagupės dalyje buvo numatytas detaliojo plano sprendiniuose, kurie patvirtinti dar 1994 m.

„Tačiau 1994 m. parengtas detalusis planas nebuvo koordinuotas, o pasikeitus koordinačių sistemai iš Palangos vietinės koordinačių sistemos į valstybinę koordinačių sistemą LKS-94, reikėjo rengti korekcijas. Šis teritorijų planavimo dokumentas rengiamas bendrąja tvarka, yra viešinamas, jokie nauji takai ar privažiavimai nėra planuojami. Detaliojo plano sprendiniuose į numatytą dviračių tako zoną patenkantys vertingi medžiai bus išsaugoti. Detaliojo plano sprendiniai dar nėra patvirtinti ir bus tikslinami.

Detaliojo plano rengimo metu kiekvienas asmuo gali teikti pasiūlymus ar reikšti pretenzijas, į išsakytas nuomones bus įsiklausoma ir pagal galimybes atsižvelgiama. Savivaldybė atstovauja ir atstovaus ne pavienių privačių asmenų interesus, o gina ir atstovauja viešąjį interesą.

Šiuo metu yra susiklosčiusi tokia situacija, kad miškininkai, matuodami savo sklypus, neatsižvelgė į galiojantį detalųjį planą ir be Palangos miesto savivaldybės derinimo (2013 m. rengdami miškų schemą) dalį suplanuoto dviračių tako priskyrė prie miško žemės.

Numatytasis dviračių takas būtų kurorto infrastruktūros dalis, jis ateityje taptų jungtis su Vytauto gatvės dviračių taku ir nusidriektų link jūros. Sujungti mieste esamus dviračių takus, kad važinėti dviračiais kurorte būtų patogiau, yra vienas ir Savivaldybės tikslų. Tačiau Jūsų minimo detaliajame plane numatyto dviračių tako artimiausiu metu įrengti neplanuojama, tai yra ateities planai, kuriuos bus galima įgyvendinti tik parengus visus reikiamus teritorijų planavimo dokumentų patikslinimus ir aplinkinėse teritorijose.

Atkreiptinas dėmesys, kad nei numatytuoju, nei kitais, mieste jau nutiestais dviračių takais automobiliai važinėti negali ir negalės – tai prieštarautų Kelių eismo taisyklėms“, – raštu pakomentavo V.Indreika.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius