Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 11 27

Plaučių vėžys: graži išorė gali slėpti sunkią ligą

Plaučių vėžys – viena sunkiausiai gydomų ir greičiausiai progresuojančių onkologinių ligų. Ilgą laiką ji nepasireiškia ryškiais simptomais, todėl dažnai apie ją sužinoma per vėlai.
Akimirka plaučių vėžio informacijos centre
Akimirka plaučių vėžio informacijos centre / Organizatorių nuotr.

Išplatintame pranešime spaudai teigiama, kad atkreipti dėmesį į šią klastingą ligą lapkričio 27 dieną, penktadienį, sostinėje kvies Plaučių vėžio informacijos centras, įsikūręs Vilniaus Gedimino prospekte (greta V. Kudirkos aikštės).

Informacijos centre – specialiai įrengtame tunelyje – garso ir vaizdo instaliacijos kurs kvėpavimo takų įspūdį, o apie plaučių ligos grėsmę įspės bendrovės „Roche Lietuva“ ir Lietuvos spaudos fotografų klubo surengta paroda „(ne)Matomi kontrastai“. Ramūno Danisevičiaus, Sauliaus Žiūros ir Gedimino Bartuškos fotografijose atsispindintys kontrastai – gražūs vaizdai priešpastatyti problemoms, kurių nepastebime kasdien, tarsi liudija, kad graži išorė ir gera savijauta gali slėpti sunkią ligą. Fotografijų paroda, veiksianti lapkričio 27–29 dienomis, skirta Pasauliniam plaučių vėžio žinomumo mėnesiui.

Nors nuo plaučių vėžio miršta daugiau žmonių nei nuo krūties ir prostatos vėžio kartu sudėjus, apie šį susirgimą vis dar mažai žinoma. Neretai manoma, kad plaučių vėžiu suserga tik rūkaliai.

„Ne tik rūkantys žmonės rizikuoja susirgti plaučių vėžiu: 10–20 proc. ligonių niekada nerūkė“, – sakė Vilniaus onkologijos instituto Krūtinės chirurgijos ir onkologijos skyriaus vedėjas  prof. Saulius Cicėnas.

Gydytojas akcentavo plaučių vėžio prevencinių programų svarbą – tiriant paciento plaučius, galima diagnozuoti ir suskubti gydyti ne tik plaučių vėžį, bet ir daugybę kitų sunkių lėtinių ligų.
Lapkritis visame pasaulyje minimas kaip Plaučių vėžio žinomumo mėnuo, kurio tikslas – atkreipti visuomenės, žiniasklaidos ir politikų dėmesį į vieną sudėtingiausių onkologinių ligų, didinti žinomumą apie jos priežastis, simptomus, ankstyvos diagnostikos svarbą ir gydymą.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius