-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2022 01 11

Plečiamas Palangos kapines pamėgo stirnos: vaizdas graudina artimuosius

Kapavietes Palangoje lankantys artimieji nustėro – be tvoros likusias kapines lankyti pamėgo miško žvėrys. Tik palaidoto palangiškio artimieji nubraukė ir ašarą, kai kitą dieną rado stirnų ištryptą kapavietę, apėstas gėles, išvartytus vainikus.
Vaizdas kapinėse pribloškė artimuosius: tik palaidoto žmogaus kapavietė buvo ištrypta stirnų, gėlės apgraužtos, išvartytos.
Vaizdas kapinėse pribloškė artimuosius: tik palaidoto žmogaus kapavietė buvo ištrypta stirnų, gėlės apgraužtos, išvartytos. / Aušros nuotr.

Palangiškė Aušra pasakojo, kad šią savaitę lankėsi kapinėse. Nuo vasaros Palangos kapinėse vykdomi plėtros darbai, nuardyta dalis tvoros. Tada laisvai ėmė vaikščioti ir laukiniai gyvūnai.

Vaizdas sugraudino

„Nuėjome aplankyti išvakarėse palaidoto žmogaus. Radome kapą ištryptą, gėlės išvartytos, apkramtytos. Skaudu... tai visiška nepagarba žmogui, gedintiems artimiesiems. Paskambinau žmonėms, o jie ašaroja. Skaudu“, – teigė pašnekovė.

Moteris pasakojo, kad miško žvėrys dažni svečiai Palangos kapinėse. Vasarą buvo nuėstos ant jos motinos kapavietės pasodintos tulpės.

Nuardžius tvorą problema tapo dar aktualesnė. Todėl, palangiškės įsitikinimu, reikėtų bent laikinų atitvarų nuo žvėrių.

Atšilus atsiras ir tvora

Palangos miesto savivaldybės administracijos Architektūros ir teritorijų planavimo skyriaus vyresnysis patarėjas Giedrius Ramonas teigė, kad šiuo metu įgyvendinamas kapinių plėtros projektas, kurio metu numatomą esamą beveik 4400 kv. metrų teritoriją sutvarkyti ir pritaikyti laidojimo vietoms tarp Laidojimo namų, senųjų kapinių bei kapinių šiaurinėje pusėje.

Suprasti akimirksniu

  • Palangos kapinės buvo atvertos XIX a. pirmoje pusėje, vėliau jos keletą kartų plėstos.
  • Pastarąjį kartą Palangos miesto išplėstos buvo 2009 m. – amžinojo poilsio vietai buvo skirta beveik 120 arų teritorija į šiaurę nuo senųjų kapinių. Čia numatytos vietos 806 kapavietėms.
  • 2014 m. Palangos kapinėse buvo įrengtas kolumbariumas – įrengti penki tiesūs 18-os kriptų bei du apvalūs 40-ies kriptų kolumbariumai. Kiekvienoje kriptoje galima laidoti 4 urnas, tad iš viso kolumbariume amžiną poilsį rasti gali beveik 700 velionių.

„Įgyvendinant projektą, praėjusiais metais buvo nuardyta sena mūrinė tvora, jos vietoje nutiesta šaligatvio jungtis tarp senųjų ir naujųjų kapinių, teritorijoje įrengtas apšvietimas, vandentiekis, atnaujintos automobilių stovėjimo, atliekų konteinerių aikštelės. Šiais metais, atšilus orams, bus įrengta nauja tvora, atliekoms skirti konteineriai, Taip pat, įgyvendinant antrąjį kapinių plėtros darbų etapą, bus papildomai įrengta kolumbariumų su 170 nišų“, – vardijo G.Ramonas.

Įgyvendinus kapinių plėtros projektą, Palangos miesto kapinėse atsiras 627 papildomos kapavietės, kurių kiekvienoje – po 2 laidojimo vietas. Išplėsti numatyta ir naujosiose kapinėse esantį kolumbariumą – įrengti analogiškus jau esantiems 5 vienpusius pilko granito kolumbariumo blokus su 90 nišų (jose bus galima talpinti 360 urnų) bei 2 apvalius kolumbariumus su 80 nišų (jose bus galima talpinti 320 urnų).

Jis tikino, kad situacija dėl laukinių žvėrių puikiai žinoma. Jau rastas ir rangovas, kuris tvorą pastatys. Darbai bus atlikti tik kai leis orai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius