Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 24

Plintant naujam mirtinam virusui, nuo šeštadienio veiksmų imsis Lietuvos oro uostai

Reaguodami į tai, kad Kinijoje atsiradęs mirtinas, naujas koronavirusas plinta už jos ribų, Lietuvos oro uostai imasi priemonių. Šeštadienį Vilniaus, Kauno ir Palangos oro uostų keleivių terminaluose budėjimą pradės Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai, kurie teiks konsultacijas keleiviams, pagal poreikį, dalys asmeninės apsaugos priemones ir, jei reikės, vykdys sveikatos patikrą. Apie tai 15min informavo Lietuvos oro uostų Komunikacijos skyriaus vadovas Marius Zelenius.
Kauno oro uoste ruošiamasi keliautojų antplūdžiui
Kauno oro uostas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Esame pasirengę reaguoti ir taikyti papildomas rizikų valdymo priemones“, – atsakyme išdėstė jis.

Panašu, būtent NVSC specialistai, įtariant užkrečiamos ligos atvejį lėktuve, atlieka svarbiausią vaidmenį.

„Apie įtariamą ligos atvejį mūsų kolegoms tiesiogiai praneša orlaivio įgula, tuomet pradeda veikti patvirtintas planas, keliolika institucijų pradeda pasiruošimą. Orlaivis yra nukreipiamas į Vilniaus oro uostą, kuris gali efektyviai vykdyti tokio pobūdžio operacijas. Iškart informuojami NVSC specialistai ir greitosios medicinos pagalbos atstovai. Būtent NVSC specialistai ir įvertina realią situaciją dėl galimo užkrato, jie pirmieji ir įeina į orlaivį“, – apie priemones, kurių imamasi įtariant ligos atvejį, pasakojo M.Zelenius.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Marius Zelenius
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Marius Zelenius

Vėliau galimai užsikrėtęs keleivis ar keletas jų specialioje kapsulėje gabenami į Santaros klinikas, kur esą taip pat taikomos itin pažangios priemonės karantinui.

„Oro uoste, jei yra poreikis, atliekamos keleivių apklausos, orlaivio, patalpų, įrangos nuodugni dezinfekcija“, – pridūrė Lietuvos oro uostų atstovas.

Trečiadienį Vilniaus oro uoste nusileido privatus lėktuvas iš Honkongo „Bombardier Global 6000“. Jo keleiviai nebuvo tikrinami dėl viruso, nors Honkonge jau yra užfiksuota mirtino viruso nešiotojų atvejų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kinijoje plinta SARS viruso atmaina
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kinijoje plinta SARS viruso atmaina

Ketvirtadienį Pasaulio sveikatos organizacija paskelbė, kad ligos protrūkis, per kurį susirgo šimtai žmonių ir dar beveik dvi dešimtys mirė, kol kas nėra tarptautinio masto ekstremali visuomenės sveikatai padėtis.

Pirmieji užsikrėtimo nauju virusu atvejai buvo registruoti vidurio Kinijos mieste Uhane. Liga peržengė šalies ribas: apie užsikrėtimo atvejus pranešta Jungtinėse Valstijose, Japonijoje, Pietų Korėjoje, Tailande, Singapūre, Vietname, įtariama – Baltarusijoje.

Nauju koronavirusu susirgusiems asmenims pasireiškė šie simptomai: karščiavimas, dusulys, abipusis plaučių uždegimas.

Asmenims, vykstantiems į Uhaną, rekomenduojama: vengti kontakto su tais, kurie serga ūmiomis kvėpavimo takų infekcijomis, dažnai plauti rankas, vengti kontakto su gyvais ar mirusiais gyvūnais, nesilankyti maisto turgavietėse. Gyventojai, grįžę iš minėtos teritorijos ir pajutę kvėpavimo takų infekcijos negalavimus, turėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją bei pranešti apie savo kelionę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius